Πώς παρεμβαίνει η Εκκλησία στην Ελλάδα;

sinodos-ierarxes

Το Βήμα | Μιχάλης Αγραφιώτης


Τις τελευταίες ημέρες εμφανίζονται πολλοί αρχιερείς που τοποθετούνται για τις τρέχουσες εξελίξεις όπως για την οικονομική κρίση ή τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.

Από την περίοδο του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ αλλά και επί ημερών του Μακαριστού Χριστοδούλου είχαν γίνει πολλές συζητήσεις για το αν πρέπει αρχιερείς να παρεμβαίνουν στην πολιτική, οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου.

Κατά πόσον έχουν δικαίωμα να εκφράζουν άποψη για όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας.

Και όμως παρά τις αντιδράσεις ορισμένων «ψευτοκουλτουριάριδων» και διασκεπτιστών παντός καιρού, θεωρώ σωστό οι αρχιερείς να έχουν άποψη και γνώμη σχετικά μ’ αυτά που συμβαίνουν γύρω μας.

Γιατί πολύ απλά άνθρωποι οι οποίοι έχουν εντρυφήσει σε ανθρωπιστικές σπουδές, στην ιστορία και έχουν συνεχόμενη επαφή με το σύνολο της κοινωνίας όπως είναι οι αρχιερείς έχουν και λόγο και σωστή άποψη στις περισσότερες των περιπτώσεων σημαντικότερη από αυτή των πολιτικών που χειραγωγούνται από τις κομματικές ταγές.

Η άποψη που διατυπώνουν οι σοφιστές της εποχής μας ότι οι αρχιερείς δεν έχουν δικαίωμα κατάθεσης άποψης από μόνοι τους λειτουργούν κατά της Ελευθερίας του λόγου και υποβαθμίζουν την λογική αντίληψη των συμπολιτών μας.

Επίσης, όταν υπάρχει η διατύπωση λόγου από έναν εκκλησιαστικό ηγέτη αυτό είναι συνυφασμένο με την θρησκευτική παράδοση.

Όχι ότι η άποψη θα πρέπει να γίνει άμεσα αποδεκτή και να εφαρμοστεί ως Ευαγγέλιο αλλά από την άλλη τουλάχιστον δεν θα πρέπει να γίνεται κατακριτέο επειδή προέρχεται από έναν Αρχιερέα.

Η Εκκλησία θα πρέπει να αναλάβει κάποιες πρωτοβουλίες για την στήριξη της οικονομίας της χώρας. Είναι σεβαστό το γεγονός ότι πολλοί από τους Μητροπολίτες δεν δέχονται κρατικό αυτοκίνητο όμως θα πρέπει να γίνει μια προσπάθεια από την πλευρά των Μητροπολιτών να μειώσουν τις δαπάνες τους και τις αποζημιώσεις τους για να ενισχυθούν οι οικογενειάρχες κληρικοί που αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα επιβίωσης λόγω των περικοπών.

Ο απλός ιερέας που καλείται να εκπληρώσει τα καθήκοντά του σε φτωχά χωριά και περιοχές δίνουν καθημερινή μάχη για να στηρίξουν τις τοπικές κοινωνίες.

Η Εκκλησία υπέστη σοβαρές ζημιές από την οικονομική κρίση και την περικοπή των ομολόγων. Αυτό θα πρέπει να λειτουργήσει ως παράγοντας δυναμικής αξιοποίησης της Εκκλησιαστικής περιουσίας.

Το επίκεντρο της θα πρέπει να είναι ανθρωποκεντρικό και μέσα από αυτό θα υπάρξουν σοβαρές δυνατότητες για την Εκκλησία, κοινωνικής απήχησης.

Δυστυχώς, στην Ελλάδα ως προς το θέμα της εκμετάλλευσης της περιουσίας της τα τελευταία χρόνια λειτούργησε άκρως συντηρητικά με αποτέλεσμα σήμερα αυτή η περιουσία να χάνει μέρα με τη μέρα την αξία της.

Επίσης, λάθη από πλευρά της Εκκλησίας έχουν γίνει και σε πολιτικό επίπεδο. Ενίοτε, αρχιερείς έδιναν «γραμμή» για συγκεκριμένους πολιτικούς και πολιτικά κόμματα που έπειτα εκτέθηκαν ανεπανόρθωτα για τις επιλογές τους και τα «καλά» λόγια που είχαν πει για τους συγκεκριμένους ανθρώπους και σχηματισμούς.

Πάντοτε, η Εκκλησία είχε ερείσματα στη Δεξιά, όμως στις τελευταίες εκλογές δεν ήταν λίγοι οι απλοί ιερείς που στράφηκαν στην Αριστερά και τη Χρυσή Αυγή και μάλιστα, δημοσίως.

Σ’ αυτό το σημείο ο κομματικοποιημένος λόγος των κληρικών είναι εγκληματικός.

Δημιουργεί προ τετελεσμένα γεγονότα και ειδικά στις τοπικές κοινωνίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν ανυπολόγιστες έριδες και διχόνοιες στους πιστούς.

Τα περιστατικά που έχουν γίνει στην επαρχία είναι πολλά και πολλοί πολιτικοί οφείλουν την υπόσταση τους στην στήριξη των κληρικών.

Οι κληρικοί οφείλουν να είναι πολιτικοποιημένοι και να κάνουν παρεμβάσεις, σε καμία περίπτωση όμως κομματικοποιημένοι.

Όσο περνάνε τα χρόνια φαίνεται ότι τα δεδομένα θα αλλάζουν υπέρ των σχέσεων μεταξύ της κοινωνίας και της Εκκλησίας.

Η κοινωνία έρχεται πιο κοντά στην Εκκλησία και αν η δεύτερη το θελήσει μπορεί να γίνει το απόλυτο στήριγμα της πρώτης σε πολλές μορφές.

Εμφανίσεις: 62031
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!