Σύρου Δωρόθεος: ''Απαιτείται νηφάλιο θάρρος''

 Image

'Ενα μικρό καράβι η Ελλάδα, που το δέρνουν Βοριάδες και Νοτιάδες και άνεμοι  Ανατολικοί και Δυτικοί, που την πορεία του να κρατήσει σταθερή και το ναυάγιο να αποφύγει απεγνωσμένα προσπαθεί... 

Από τα βάθη των αιώνων ξεκίνησε το μεγάλο αυτό ταξίδι του Ελληνισμού προς το τέλος της ιστορίας, όχι με τη χρονολογική, αλλά με τη φιλοσοφική του έννοια, αυτή της ολοκλήρωσης και της τελείωσης.

Ένα ταξίδι πολυτάραχο και συναρπαστικό, με επιτυχίες και λάθη,με ηρωισμούς και μικρότητες, με νίκες και ήττες, με μεγαλεία και ταπεινώσεις, με ανόδους και πτώσεις...

Γι` αυτό και όποιος γνωρίζει στοιχειωδώς την ιστορία του Ελληνισμού, αντιμετωπίζοντας τη σύγχρονη δυσμενέστατη   οικονομική, πολιτική, κοινωνική, ηθική και πνευματική συγκυρία, δεν προβληματίζεται, ούτε ανησυχεί, ούτε καταπτοείται. 

Και δεν αναζητεί εχθρούς, πραγματικούς ή φανταστικούς, δεν ανακαλύπτει παντού συνωμοσίες κατά του Ελληνισμού, δεν απορρίπτει σε άλλους την ευθύνη, δεν περιμένει από άλλους τη σωτηρία, αλλά με νηφάλιο θάρρος οπλίζεται και για την υπέρβαση των κινδύνων αγωνίζεται.

Πράγματι, χρειάζεται να διαθέτουμε νηφάλιο θάρρος, ώστε να δούμε κατάματα την πραγματικότητα, όχι για να μετρήσουμε και να επιμερίσουμε τις ευθύνες,  ή να εξακριβώσουμε αν πόσοι, πόσο και ποιοί, μαζί ή χώρια " τα φάγανε" ,  αλλά για να μετρήσουμε τι μπορούμε και τι δεν μπορούμε, να σταθμήσουμε τι θέλουμε και τι δεν θέλουμε, να αποφασίσουμε, επιτέλους παραγωγικά να εργαστούμε. 

Στοιχειώδης αρχή της οικονομίας, αλλά και της ζωής, ατομικής και συλλογικής, είναι η παραγωγικότητα, με την οποία αντλούμε πόρους, όχι μόνο για την εξασφάλιση της επιβίωσης, αλλά και, κυρίως, για τη διασφάλιση μιας ποιοτικά ανώτερης διαβίωσης.

Μέχρι τώρα και τα τελευταία τριάντα χρόνια ζούσαμε σε μια επίπλαστη ευημερία, στηριγμένοι στη νοοτροπία της ήσσονος προσπάθειας και στα δανεικά!

Και σήμερα βρισκόμαστε στη δύσκολη θέση να ξεπληρώσουμε τα δανεικά και να παραγάγουμε δικά μας λεφτά!

Γεγονός είναι, πάντως, ότι ιστορικές, και όχι μόνο, συγκυρίες και περιπέτειες,  δεν επέτρεψαν στη χώρα μας να έχει ανταγωνιστική πρωτογενή, αγροτική και κτηνοτροφική, ή αναπτυγμένη δευτερογενή, βιομηχανική, παραγωγή, χάρη στην οποία αποκτιέται το περίφημο "πρωτογενές πλεόνασμα", ο πλούτος μιας χώρας.  

Και απαιτείται, όντως, νηφάλιο θάρρος για να το παραδεχθούμε, αλλά απαιτείται περισσότερο για να αντιληφθούμε το τεράστιο κεφάλαιο, που διαθέτουμε, ως χώρα και λαός και να αποφασίσουμε να το αξιοποιήσουμε άμεσα και σωστά!

Το κεφάλαιο αυτό δεν είναι άλλο από το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον της. 

Ένα φυσικό περιβάλλον σπάνιας, αν όχι μοναδικής ομορφιάς, με ένα λαμπρό ήλιο, μια καταγάλανη θάλασσα, κεντημένη με τα μαργαριτάρια των αναρίθμητων νησιών, που η στεριά τη δέχεται με χιλιάδες αρμονικές ακρογιαλιές, με βουνά με απαλές κορυφογραμμές, όλα στο μέτρο του ανθρώπου. 

Ένα πολιτιστικό περιβάλλον ανεκτίμητης προσφοράς σε κάθε τομέα της γνώσης, της τέχνης και της φιλοσοφίας, που μας διαμορφώνει ως λαό ξεχωριστό και ταυτόχρονα υπεύθυνο!

Αυτά έχουμε να " πουλήσουμε" , αυτά πρέπει να " πουλήσουμε"  στην παγκόσμια "αγορὰ", αυτά, κατά βάθος επιθυμούν να “αγοράσουν” οι επισκέπτες της χώρας μας.

Πληγώνεται το εθνικό μας φιλότιμο, κάθε φορά που πληροφορούμαστε για τα αρνητικά σχόλια των ξένων ή για την ήκιστα κολακευτική εικόνα, που έχει σχηματιστεί για την Πατρίδα μας στο εξωτερικό.

Στο χέρι μας είναι να αλλάξουμε όλοι και να τα αλλάξουμε όλα! 

Με τόπο απλό, εύκολο και ανέξοδο... 

Αρκεί να εκτιμήσουμε τις δυνατότητες που έχουμε και να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες που μας παρέχονται! 

Μπορούμε κάθε επισκέπτη της χώρας μας και ιδιαίτερα των νησιών μας να τον μετατρέψουμε σε ένθερμο υποστηρικτή και πρεσβευτή της, προσφέροντάς του τα αυθεντικά ελληνικά προιόντα, την ευγένεια, τη φιλοξενία και το χαμόγελο, το κέφι για τη ζωή και το φιλότιμο στη ζωή!

Μπορούμε να αυξήσουμε τους επισκέπτες της χώρας μας και να δώσουμε ζωή στα νησιά μας και εργασία στους νέους μας, διατηρώντας το φυσικό περιβάλλον στο πρωτόκτιστο κάλος του, χωρίς βλάσφημες επεμβάσεις και αλλόγιστη οικοπεδοποίηση.

Μπορούμε να προσφέρουμε στον αλλοτριωμένο και αγχωμένο Ευρωπαίο μια άλλη πρόταση ζωής, αληθινά ανθρώπινης και αξιοβίωτης, με κοινωνικότητα, αλληλεγγύη  και συνεργασία, χωρίς ατομικισμό και εκμετάλλευση, μια ζωή, που θα έχει κέντρο της τον άνθρωπο και όχι αριθμούς και στατιστικές!

Αρκεί, βέβαια, να ξαναβρούμε τον εαυτό μας και την αυτοπεποίθησή μας, μέσα από μια αναγκαία πορεία εθνικής αυτογνωσίας, ώστε, γνωρίζοντας ποιοί είμαστε, να προσφέρουμε στη σημερινή Ευρωπη ό, τι πρόσφερε η κατακτημένη Ελλάδα στην κοσμοκράτειρα Ρώμη, παραμένοντας  ανεπηρέαστοι από τις φθοροποιές επιδράσεις της ξενομανίας και του μιμητισμού και αλώβητοι από τις σειρήνες του εύκολου πλουτισμού, επιβάτες του πλοίου “Ελλάς”, που “xρόνους μας ταξιδεύει και δε βουλιάξαμε χίλιους καπεταναίους τους αλλάξαμε. Κατακλυσμούς ποτέ δε λογαριάσαμε, μπήκαμε μεσα σ'  όλα και περάσαμε”.! (Ελύτης)

† Ο ΣΥΡΟΥ ΔΩΡΟΘΕΟΣ Β'

(άρθρο στο περιοδικό «ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ», τ. 47, 13 Σεπ 2012)

Εμφανίσεις: 61405
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!