Οι τρείς κινήσεις που θα δώσουν «ανάσα» στα οικονομικά της Εκκλησίας

ieraxis

Γράφει ο Αιμίλιος Πολυγένης


Τρεις στρατηγικές κινήσεις για την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος ρευστότητας που αντιμετωπίζουν τα ταμεία της Ιεράς Συνόδου θα τεθούν υπό έγκριση, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της Romfea.gr, στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο που θα συνεδριάσει τον Σεπτέμβριο με τη νέα σύνθεσή της.

Τα ταμειακά διαθέσιμα της Κεντρικής Υπηρεσίας των Οικονομικών της Εκκλησίας εξαντλούνται ημέρα με την ημέρα και οι άνθρωποι της Ιεράς Συνόδου αναζητούν τρόπους για να πάρουν μία οικονομική ανάσα.

Οι λάθος χειρισμοί που έγιναν από την προηγούμενη διοίκηση των οικονομικών της Εκκλησίας και η αδυναμία μίσθωσης ακινήτων εξαιτίας της οικονομικής κρίσης έχει προκαλέσει την κατάρρευση των εσόδων της Εκκλησίας τόσο σε κεντρικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο μητροπόλεων.

Αυτό θα έχει, λένε άνθρωποι της Ιεράς Συνόδου, άμεσο αντίκτυπο σε όλη τη γενικότερη πορεία της Εκκλησίας της Ελλάδος, κυρίως στον τομέα της κοινωνικής προσφοράς.

Γι’ αυτό οι συνεργάτες του Αρχιεπισκόπου, σε συνεργασία με αρχιερείς που ζητήθηκε γνώμη τους, έχουν σχεδόν καταλήξει στις παρακάτω τρεις στρατηγικές κινήσεις που θα πρέπει να γίνουν πράξη από τις αρχές Οκτωβρίου για να υπάρξει βελτίωση των οικονομικών της Εκκλησίας σε κεντρικό επίπεδο:

1)  Στη μείωση ακόμη και στο 60% των ενοικίων σε σύγκριση με το 2009 για τα ακίνητα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη που βρίσκονται στην ιδιοκτησία της ΕΚΥΟ και παραμένουν επί διετία ανεκμετάλλευτα.

Το κακό, υποστηρίζουν μητροπολίτες, είναι πως τα συγκεκριμένα ακίνητα όχι μόνο δεν προσφέρουν έσοδα στα ταμεία της Εκκλησίας, αλλά την επιβαρύνουν κιόλας με τα έξοδα συντήρησής τους σε ένα αξιοπρεπές επίπεδο.

Παράγοντες της κτηματομεσιτικής αγοράς εισηγήθηκαν στα στελέχη της ΕΚΥΟ να προσαρμοστούν στη νέα «ελληνική πραγματικότητα» και να αντιληφθούν πως δεν είναι δυνατόν να ενοικιάζονται πια διαμερίσματα στα Πατήσια με τιμές… Φιλοθέης!

Μητροπολίτες που θα συμμετέχουν στην νέα Διαρκή Ιερά Σύνοδο βρίσκονται σε αναζήτηση συγκεκριμένων προσώπων με οικονομικές γνώσεις για να ενισχύσουν τη διοίκηση της ΕΚΥΟ που έχει επιδείξει τον τελευταίο καιρό χαρακτηριστική αδυναμία στην εκμετάλλευση των ακινήτων της και επιμένει στη λογική των ακριβών μισθωμάτων σε μία αγορά που βουλιάζει.

Χαρακτηριστική είναι η φράση έμπειρου κτηματομεσίτη ότι «η Εκκλησία προσφέρει διαμερίσματα και χώρους προς ενοικίαση ή πώληση που δεν ακολουθούν τον κανόνα value for money που είναι πια ο χρυσός κανόνας στην προβληματική ελληνική αγορά ακινήτων».

2) Στην ήπια αναδιαμόρφωση ή κατ’ άλλους, σε έναν καθολικό επανασχεδιασμό (reprofiling) του χαρτοφυλακίου των δανείων της Εκκλησίας.

Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει, εκτιμούν άνθρωποι της τραπεζικής αγοράς, είτε  μία «σκληρή» επαναδιαπραγμάτευση των δανείων που έχει λάβει η Εκκλησία της Ελλάδος από τις ελληνικές τράπεζες, ώστε να αποσπάσει καλύτερους όρους (επιμήκυνση, πιο προνομιακό επιτόκιο κ.ά.) ή η κάλυψη αυτών των δανειακών αναγκών από τράπεζες του εξωτερικού με την παραχώρηση των ανάλογων εγγυήσεων από την πλευρά της Εκκλησίας.

Η παραπάνω κίνηση κρίνεται αναγκαία αφού συγκεκριμένα δάνεια που έχει λάβει η ΕΚΥΟ πολύ σύντομα θα καταστούν ληξιπρόθεσμα.

3) Στην άντληση κεφαλαίων από εγχώριους επενδυτές και funds του εξωτερικού. Μητροπολίτες θεωρούν πως αυτός είναι και ο δυσκολότερος στόχος και ο πιο μακροπρόθεσμος.

Μπορεί όμως να αποδώσει και τα μεγαλύτερα οφέλη για την Εκκλησία και να την βγάλει από τα σημερινά της αδιέξοδα.

Επενδυτές έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους να συνεργαστούν με την Εκκλησία στους τομείς της ενέργειας και του τουρισμού προσφέροντας σημαντικά χρηματικά ποσά για πολυετείς μισθώσεις ακινήτων που θα μπορούσαν να δώσουν μία «ανάσα» στα άδεια ταμεία της Εκκλησίας.

Εμφανίσεις: 82780
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!