Ανάγκη η άμεση επίλυση των διαφορών Πολιτείας και Εκκλησίας
- Δημιουργηθηκε στις Τρίτη, 06 Μαρτίου 2012
-
Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr
-
Για την Romfea.gr, Σπύρος Μπαζίνας 17.18
Η διαφωνία μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς έκτασης στην Πεντέλη αναδεικνύει όχι μόνο την ουσία της διαφοράς, αλλά και την έλλειψη μιας κοινά αποδεκτής διαδικασίας για την επίλυση της.
Η θέση της Πολιτείας φαίνεται να είναι «αμφισβητούμε την ιδιοκτησία της Εκκλησίας στην συγκεκριμένη έκταση η οποία είναι δασική έκταση που έχει κριθεί αναδασωτέα και επομένως αδυνατούμε να δώσουμε άδεια για εκμετάλλευση» (βλ. www.romfea.gr της 5ης Μαρτίου 2012).
Η θέση της Εκκλησίας φαίνεται να είναι «η ιδιοκτησία της Εκκλησίας στην συγκεκριμένη έκταση έχει αναγνωριστεί αμετάκλητα από τα δικαστήρια και την αναδάσωση θα την κάνουμε εμείς, ενώ η εκμετάλλευση για δημόσιο σκοπό αφορά μέρος της έκτασης αυτής που είναι πετρώδες» (www.romfea.gr της 4η και της 5ης Μαρτίου 2012).
Αν η ιδιοκτησία έχει κριθεί ήδη και η Πολιτεία δεν εφαρμόζει την σχετική δικαστική απόφαση, γιατί η Εκκλησία δεν προσφεύγει πάλι στην δικαιοσύνη για παράλειψη εκτέλεσης δικαστικής απόφασης από την Πολιτεία η στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για παραβίαση του δικαιώματος της ιδιοκτησίας;
Βέβαια, καλύτερα θα ήταν να ανευρίσκετο μια λύση με διαπραγματεύσεις. Ακόμη καλύτερα θα ήταν να θεσμοθετηθεί για την επίλυση τέτοιων διαφορών, σε περίπτωση που οι απευθείας διαπραγματεύσεις αποτύχουν, διαμεσολάβηση και, εν ανάγκη, και διαιτησία, ώστε να αποφευχθεί η καθυστέρηση, το κόστος αλλά και η αρνητική επίδραση δικαστικών διενέξεων στις σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας.
Σε κάθε περίπτωση, ένα πράγμα οφείλει να αποφευχθεί, η δημόσια αντιπαράθεση και η διαιώνιση τέτοιων διαφορών που πιθανόν να δηλητηριάσουν τις σχέσεις Πολιτείας και Εκκλησίας, αλλά και στην παρούσα αρνητική συγκυρία ενδέχεται να θέσουν εκκλησιαστική περιουσία υπό τον έλεγχο των πιστωτών της Πολιτείας.
Αυτό που διακυβεύεται είναι όχι μόνο η περιουσία της Πολιτείας η της Εκκλησίας. Η Εκκλησία έδωσε το 96% της περιουσίας της στην Πολιτεία και η Πολιτεία οφείλει να συνεργάζεται με την Εκκλησία ώστε το υπόλοιπο 4% να αξιοποιηθεί προς το δημόσιο συμφέρον.
Αυτό που διακυβεύεται είναι η σχέση Πολιτείας και Εκκλησίας, η οποία είναι «εκ των ων ου ανευ» (απαραίτητη δηλαδή προϋπόθεση) για την αντιμετώπιση της παρούσας κρίσης.
Όπως πολύ σωστά τόνισε σε πρόσφατο άρθρο του ο σεβάσμιος Γέροντας Μωυσής ο Αγιορείτης, «Εκκλησία και πολιτεία, ιδιαίτερα σήμερα, μπορούν και πρέπει άμεσα να συνεργαστούν, να συγκλίνουν, να συμφωνήσουν. Ο πολιτισμός, η πίστη και η αγάπη θα δημιουργήσουν ισχυρό τείχος για ανάπτυξη και πραγματική πρόοδο» (βλ. www.romfea.gr της 4ης Μαρτίου 2012).
- Εμφανίσεις: 52720