Τα Άγια Θεοφάνεια στον τόπο της Βαπτίσεως του Κυρίου

ImageΣε άκρως πανηγυρικό κλίμα εορτάσθηκαν και φέτος τα άγια Θεοφάνεια στην Ανατολική Όχθη. Στην πανηγυρική τελετή, η οποία έλαβε χώρα στο σημείο της βαπτίσεως του Ιησού από τον Άγιο Ιωάννη τον πρόδρομο, συμμετείχαν πλήθος ορθοδόξων, περισσότεροι από 5000, από την Ιορδανία, τα γύρω αραβικά κράτη, και  άλλα μέρη του κόσμου, οι οποίοι με άπειρη θρησκευτική ευλάβεια, συναισθηματική ένταση, δάκρυα ελπίδος, ιερό δέος και πνευματική κατάνυξη κατέκλυσαν το ναό, αλλά και όλο τον παρά τις όχθες του ιερού ποταμού χώρο.

Η όλη θρησκευτική τελετή, με πάσα ιεροπρέπεια και με επικεφαλής τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φιλαδελφείας κ. Βενέδικτο, παρουσία τοπικών αρχών και χριστιανών βουλευτών του Ιορδανικού Κοινοβουλίου, ξεκίνησε με την ιερά λιτάνευση της εικόνος της Παναγίας της παραμυθίας, ακριβές αντίγραφο αγιογραφημένο εκ της ιεράς μονής Βατοπεδίου, η οποία δέσποζε της λαμπρής αυτής εορτής. Κατόπιν, με δέουσα εκκλησιαστική μυσταγωγία, τελέστηκε η ακολουθία του Μ. Αγιασμού παρά την όχθη του Ιορδάνη ποταμού.

Οι πιστοί παρακολούθησαν με συγκίνηση, πλημμυρισμένοι από χαρά και δάκρυα κατανύξεως, την κατάδυση του τιμίου Σταυρού στα ιερά ύδατα του Ιορδάνη ποταμού και ομοθυμαδόν με άφραστη αγαλλίαση έψαλλαν το ‘Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου Σου Κύριε’, ενώ λευκά περιστέρια ελευθερώθηκαν στον ουρανό της ουδέτερης ζώνης των δύο κρατών, ως ένδειξη καθόδου και παρουσίας του Αγίου Πνεύματος, και της ειρήνης Αυτού.

Στα πρόσωπα των εκ Συρίας και Λιβάνου χριστιανών έκδηλη ήταν η συγκίνησης και η λύπη απερίγραπτη, αφού λόγω των πολιτικών καταστάσεων δεν τους επιτρέπεται να επισκεφθούν τα Πανάγια Προσκυνήματα, οι οποίοι επέστρεψαν στην πατρίδα τους παίρνοντας μαζί τους τον αγιασμό από τα ρείθρα του Ιορδάνη ποταμού, δοξάζοντες τον πανάγαθο Θεό και ευχαριστούντες Αυτόν πού τους αξίωσε τέτοιας χάριτος.Image

Παρούσα στην τελετή ήταν και η ηγουμένη της ιεράς μονής Αγίας Θέκλας, στην Συρία, η οποία, ως οι άγιοι, Εφραίμ ο Σύρος, Ισαάκ ο Σύρος, με δάκρυα προσευχής και φλογερή πίστη είπε χαρακτηριστικά "εν τοις ρείθροις σήμερον του Ιορδάνου ζητώ το έλεος του μεγάλου Θεού, την αγάπη του Υιού, και την ειρήνη του αγίου Πνεύματος. Ελπίζω σ’ Αυτόν και δέομαι να μ’ αξιώσει να δω τον τόπο της γεννήσεώς Του, της σταυρικής Του θυσίας και της αναστάσεώς Του. Είθε η ειρήνη του Θεού η υπερέχουσα πάντα νούν φρουρήσει τας καρδίας ημών πάντων".

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος χαρακτηριστικά λέγων "Δοξάζω Ιησούν Χριστόν τον θεόν τον ούτως υμάς σοφίσαντα·….τον κύριον ημών αληθώς όντα εκ γένους Δαυίδ κατα σάρκα, υιόν θεού κατα θέλημα και δύναμιν, γεγεννημένον αληθώς εκ παρθένου, βεβαπτισμένον υπο Ιωάννου ινα πληρωθή πάσα δικαιοσύνη υπ αυτού....(Ιγνατίου)’’.

Επίσης τόνισε πως "η εορτή των Θεοφανείων είναι συνδυασμένη με τις άλλες δεσποτικές εορτές, των Χριστουγέννων, του Πάσχα, της Αναλήψεως, της Πεντηκοστής. Είναι, επίσης, μία από τις θεμελιώδεις των εορτών στην οποία καλούμαστε να ακολουθήσουμε το Φώς και την χαρά του Θεού.

Στην θεία γέννηση ήταν λίγοι βοσκοί που είχαν προσκληθεί από τους Αγγέλους να πάνε και να αναγνωρίσουν τον ενσαρκωμένο Λόγο. Τώρα, κατά τα Θεοφάνεια, η φωνή του ίδιου του Θεού Πατέρα καλεί ολόκληρη την ανθρωπότητα να λατρεύσει τον ίδιο τον Λόγο Του, και να Τον ακούσει. Ούτος εστίν ο υιός μου ο αγαπητός εν ω ευδόκησα".

Εν κατακλείδι, ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε έτη πολλά και αγαθά στον Βασιλέα του Χασιμιτικού Βασιλείου Αμπντάλλα Μπίν Χουσεΐν, λέγων "Με ιδιαίτερα αισθήματα ευγνωμοσύνης, αγάπης και τιμής επιθυμώ να εκφράσω τις ολόθερμές μου ευχαριστίες προς την Αυτού Μεγαλειότητα, ο οποίος αδιαλείπτως στηρίζει το ημέτερο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, την εν Ιορδανία ορθόδοξο εκκλησία, αλλά και όλους τους χριστιανούς της Ιορδανίας", και μετέφερε τις άφθονες πατριαρχικές ευχές και πλούσιες πατρικές ευλογίες του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ. κ. Θεοφίλου.

Έπειτα, απεύθυνε εγκάρδιες ευχαριστίες στον Πρίγκιπα Αμίρ Γάζι, πρόεδρο της επιτροπής του ιερού τόπου της Βαπτίσεως, δια την αμέριστη συμπαράστασή του.

Τέλος, ευχαρίστησε θερμώς τον Ιορδανικό στρατό για την προθυμία και προσφορά τους να παραστούν και διατηρήσουν την τάξη και την ασφάλεια κατά την ώρα της ακολουθίας, αλλά και όλους όσους συνέβαλαν και κοπίασαν στην άψογη διοργάνωση αυτής της εκκλησιαστικής τελετής.

Image

Image

Image

Εμφανίσεις: 66809
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!