30 χρόνια διακονίας του Μητροπολίτη Ηλείας Γερμανού

Image

Γράφει ο Πάνος Αβραμόπουλος- 16.53

Την 24 Οκτωβρίου 2011, συμπληρώθηκαν τριάντα χρόνια της ποιμαντορικής παρουσίας του Μητροπολίτη Ηλείας κ-ου Γερμανού. Μιας λαμπρής πνευματικής και θεολογικής παρουσίας, μεστής σε ευρυδιάστατο κοινωνικό και ποιμαντορικό έργο και εμπνευσμένης από τις κλασικές αξίες της τιμαλφούς πολιτιστικής μήτρας της Ορθοδοξίας, αλλά και της ελληνικής ζωής.

Αγάπη, φιλότητα, ηθική ευαι-σθησία, άκρατη θρησκευτική ευλάβεια και υψηλή πνευματικότητα, είναι οι ηθικές σταθερές με τις οποίες πορεύτηκε ο πνευματικά ευγενής Μητροπολίτης Γερμανός, κληροδοτώντας μέχρι σήμερα μια πλατιά ηθική προσφορά, στην μαρτυρική αλά συνάμα και ευλογημένη από την θεία δύναμη με τις φυσικές και πολιτιστικές της προνομίες, γη της Ηλείας.

Το πολυσχιδές και ιδεοφόρο έργο του, που άλλαξε άρδην τον κοινωνικό χάρτη και τα πολιτισμικά δρώμενα της Ηλείας, αποτυπώνοντάς τους τη σφραγίδα της αθανασίας στην αχανή λεωφό-ρο του χρόνου, δεν περιχαρακώνεται μόνο στα στενά όρια μιας άξιας και ευπρεπούς ποιμαντορικής παρουσίας, αλλά εκτείνεται στα δυσπρόσιτα μονοπάτια της υψηλής πνευ-ματικής δημιουργίας, αφήνοντας ανεξίτηλο αποτύπωμα πολιτισμού.

Στα χρόνια που πέρασαν από την ενθρόνιση του Μητροπολίτη Γερμανού στο ύπατο αξίωμα της ιεραρχίας, η Ηλεία χτυπήθηκε από την θηριωδία της μοίρας.

Οι φονικές φωτιές του Αυγούστου του 2007, αλλά και ο καταστρεπτικός σεισμός του Ιουνίου του 2008 αποδόμησαν τον κοινωνικό ιστό της Ηλείας και άφησαν την οσμή του θανάτου, με τον τραγικό θάνατο αθώων ανθρώπων.

Ανέλαβε όμως δυναμικές πρωτοβουλίες ο έξοχος ποιμενάρχης Γερμανός, αναδεχόμενος ακόμα και ευθύνες που δεν του ανήκαν και σε συνεργασία με την πολιτεία και άλλους θεσμικούς φορείς, δρομο-λόγησε την ταχεία ανασυγκρότηση της μαρτυρικής μας πατρίδας.

Είναι και τούτο ένα ακόμα λαμπρό δείγμα, της υψηλής ηθικής του ευαισθησίας, αλλά και της προικι-σμένης με έξοχες διοικητικές ικανότητες, πολυεπίπεδης προσω-πικότητάς του. Αλλά και πρίν εγκύψει η συμφορά της φωτιάς και του σεισμού, ο μητροπολίτης Γερμανός με βαθιά ματιά στον κοινωνικό ορίζοντα και θέλοντας να θωρακίσει την Ηλεία με ένα κατά το δυνατόν υψηλότερο δίχτυ κοινωνικής προστασίας, μέσα από την εκπόνηση ενός μεσομακροπρόθεσμου Master Plan συντήρησε, επισκεύασε και δημιούργησε μια πλειάδα ευαγών ιδρυμάτων, όπως γηροκομεία, άσυλα ανιάτων, στέγες νεότητας κ.λ.π που προσφέ-ρουν μεγίστη ηθική ανακούφιση στους απομάχους, τους αναξιοπαθούντες και τους κατατρεγμένους της ζωής. Και είναι αυτό το σπουδαίο κοινωνικό έργο, κότινος ηθικής αριστείας για τον λαμπρό ιεράρχη Γερμανό.

Όμως έχοντας ενεργή σχέση με τον πολιτισμό και την ελληνική γραμματεία και προικοδοτημένος με τις αρετές ενός έξοχου συγγραφέα, τις οποίες γονιμοποίησε με την επίπονη πνευματική του άθληση, ο Μητροπολίτης Γερμανός έχει παράξει ένα ογκώδες και οιστρηλατημένο συγγραφικό έργο, που του έχει εξασφαλίσει περίοπτη θέση στο πάνθεον της σύγχρονης θεολογικής γραμματείας. Κατατρίβεται ως πνευ-ματικός δημιουργός με όλες τις σοβαρές εκφάνσεις της ανθρώπινης ζωής, που συνθέτουν εν τέλει και την μαρτυρική της πορεία.

Θάνατος, γηρατειά, άγχος επιβίωσης, μεταφυσική αγωνία, επαγγελματικός προσανατολισμός, γάμος, αλλά και άλλες παράμετροι της κοινωνικής ζωής, είναι από τις ενότητες που έχει καταπιαστεί συγγραφικά ο Μητροπολίτης Γερμανός και έχει δώσει υψηλής περιωπής συγγραφικές δημιουργίες. Και μια από τις λαμπρές μελέτες του που ξεχωρίζει για τον θεολογικό και κοινωνικό της ετασμό, είναι το πόνημά του για την Μαγεία, μέσα από το οποίο αναφαίνονται σπάνιες αρετές δημιουργού.

Τέλος κλείνοντας αυτή την ευσύνοπτη αποτύπωση της εμπνευσμένης και άξιας ποιμαντορι-κής παρουσίας του ιεράρχη Γερμανού, θα ήθελα να αναφερθώ στην ηθική του ευγένεια και την γλυκύτητά του ως ανθρώπου. Με το ευσυγκίνητο και γεμάτο αγάπη μάτι του, αγαπάει ότι ατενίζει γύρω του στην κοινωνική πραγματικότητα και βαθιά στους ορίζοντες της ιστορίας.

Και είναι αλήθεια τυχεροί, μεταξύ αυτών και γώ, όσοι εισδέχθηκαν το ζεστό και σπάνιο χάδι της ηθικής και ψυχικής του θαλπωρής.

Να τα εκατοστήσεις άξιε Μητροπολίτα Γερμανέ και να φωτοδοτείς εμάς τα νέα παιδιά, στον δρόμο της προόδου και της δημιου-ργίας. Ο μεγαλοδύναμος θεός να σου χαρίζει υγεία και πνευματική ΕΥΠΡΑΞΙΑ και ας σκεπάζει τα ιδεοφόρα βήματά σου.

Πάνος Αβραμόπουλος είναι M.Sc. Δ/χος Μηχανικός Ε.Μ.Π.

Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!