Πατριαρχική Θεία Λειτουργία 93 χρόνια μετά την Μικρασιατική καταστροφή

0ionia-3

Παρουσία της κοινότητας των Ρωμιών της Σμύρνης, δεκάδων προσκυνητών από την Ελλάδα αλλά και των αρχών του Μητροπολιτικού Δήμου της μικρασιατικής Πρωτεύουσας πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής η πρώτη επίσημη Πατριαρχική Θεία Λειτουργία μετά την καταστροφή του 1922.

Από το πρωί ο δρόμος γύρω από τον ιστορικό ναό του Αγίου Βουκόλου, της μοναδικής ελληνορθόδοξης εκκλησίας που παρέμεινε όρθια από την καταστροφή του 1922 με εντολή του ίδιου του Κεμάλ Ατατούρκ, είχε σημαιοστολιστεί ενώ η Πατριαρχική Θεία Λειτουργία πραγματοποιήθηκε κάτω από τα βλέμματα δεκάδων δημοσιογράφων και τηλεοπτικών καναλιών της γείτονος που έσπευσαν να καλύψουν το ιστορικό γεγονός.

Στην πρώτη επίσημη λειτουργία του Ιερού Ναού ο οποίος μέχρι πρόσφατα λειτουργούσε ως μουσειακός χώρος και χώρος εκδηλώσεων παρέστησαν όλες οι ελληνικές αρχές της Σμύρνης ενώ κατά τη Θεία Λειτουργία μετέλαβε των Αχράντων Μυστηρίων ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.

Έμφαση στην ειρηνική συνύπαρξη

Στο μήνυμά του ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος αναφέρθηκε στην ανάγκη ειρηνικής συνύπαρξης των ανθρώπων ακόμα κι αν αυτοί πιστεύουν σε διαφορετικές θρησκείες.

«Σε πολλά μέρη του πλανήτη, Μουσουλμάνοι, Χριστιανοί κι Εβραίοι ζουν αρμονικά. Η διαφορετικότητα στη θρησκεία είναι πλέον αποδεκτή σε πολλές χώρες. Εμείς είμαστε αυτοί που θα δώσουμε το παράδειγμα της καλής συνύπαρξης. Αυτό το παράδειγμα έδωσαν σήμερα και οι Σμυρνιοί που μας υποδέχτηκαν με τόση αγάπη και φροντίδα. Παρακαλούμε συνεχίστε να φροντίζετε και να μεριμνάτε για τις μικρές διαφορετικές κοινότητες και μειονότητες της Σμύρνης. Οι αδελφοί μας στην Κωνσταντινούπολη μας έχουν αγκαλιάσει και το ίδιο αποζητούμε κι εδώ», είπε απευθυνόμενος στις Τουρκικές αρχές της Σμύρνης.

Μετά το τέλος της Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας ο Οικουμενικός Πατριάρχης φύτεψε στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού μία ελιά σε ανάμνηση του ιστορικού γεγονότος παρουσία ιεραρχών από το Σικάγο, την Ελβετία, το Τορόντο, τη Σύμη, τη Βοστόνη, το Μεξικό, την Αρκαδία, το Αρκαλοχώριο, το Βέλγιο, τις Κυδωνίες αλλά και των εκπροσώπων της Ελληνικής Πρεσβείας της Άγκυρας και του Ελληνικού Προξενείου της Σμύρνης.

Aνταπόκριση από τη Σμύρνη για το Politischios.gr: DENIZHAN GUZEL

0ionia-1

0ionia-2

0ionia-4

0ionia-5

bouk-2

bouk-3

bouk-4

bouk-5

bouk-6

bouk-7

koroni

bouk-1

Εμφανίσεις: 132459
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!