Επίτιμος Διδάκτορας Τμήματος του ΔΠΘ ο Οικουμενικός Πατριάρχης (ΦΩΤΟ)

epitimos-30

ΚΟΜΟΤΗΝΗ | ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΠΟΛΥΓΕΝΗΣ

Με απόφαση του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, αναγορεύτηκε πριν από λίγο Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος.

Η απονομή της ύψιστης ακαδημαϊκής τιμής, πραγματοποιήθηκε στο Κεντρικό Αμφιθέατρο της Πανεπιστημιούπολης της Κομοτηνής και άρχισε με προσφώνηση του Πρύτανη του Δ.Π.Θ. Καθηγητή κ. Αθανάσιου Καραμπίνη.

Ακολούθησε η προσφώνηση του Προέδρου του Συμβουλίου του Δ.Π.Θ. κ. Γεώργιου Παναγιωτόπουλου, Προέδρου του Συμβουλίου Επικρατείας ε.τ., παρουσίαση του έργου του τιμωμένου από τον εισηγητή, Αναπληρ. Καθηγητή Νομικής κ. Κωνσταντίνο Μπότσαρη και η ανάγνωση του Ψηφίσματος, της Αναγόρευσης και του Διδακτορικού Διπλώματος από την Πρόεδρο του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών Καθηγήτρια κα Χαρίκλεια Ιωαννίδου.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η επίδοση των διασήμων και η αναγόρευση από τον Πρύτανη του Δ.Π.Θ. Kαθηγητή Αθανάσιο Καραμπίνη, και η απονομή του ψηφίσματος και των σχετικών διπλωμάτων επί μεμβράνης από τον Κοσμήτορα της Σχολής Κλασσικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών Καθηγητή κ. Κωνσταντίνο Χατζόπουλο.

Η τελετή ολοκληρώθηκε με ομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος στην αρχή ανέφερε: "Εκφράζομεν ευχαριστίας δια την αναγόρευσιν ημών εις επίτιμον διδάκτορα του Τμήματος Γλώσσης, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών του Πανεπιστημίου σας."

“Αποδεχόμεθα την τιμήν εξ ονόματος της Μητρός Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, της οποίας ελέω Θεού προκαθήμεθα, διότι πιστεύομεν ότι και σεις εν τω προσώπω ημών τον ίδιον θεσμόν επιθυμείτε να τιμήσητε δια την επί δεκαεπτά και πλέον αιώνας προσφοράν του εις την Ορθοδοξίαν, το Γένος, τον πολιτισμόν και μάλιστα προς τα Ελληνικά Γράμματα", πρόσθεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος.

Ο κ. Βαρθολομαίος στην ομιλία του αναφέρθηκε στις πνευματικές σχέσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου με την Θράκη, υπογραμμίζοντας ότι "η Θράκη κατέχει σημαντικήν πολιτιστικήν θέσιν εις την ιστορίαν του Βυζαντίου, της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ιδιαιτέρως όμως της Μητρός Εκκλησίας της Κωσταντινουπόλεως."

"Με την κατά σάρκα έλευσιν του Λόγου του Θεού εις τον κόσμον και με την διάδοσιν του Ευαγγελίου Του, ανέτειλε βαθμιαίως εις νέος πολιτισμός, ο οποίος αναπροσανατόλισεν τον αρχαίον ελληνικόν πολιτισμόν και ήνοιξε μίαν νέαν σελίδα όχι μόνον δια τον ελληνισμόν, αλλά και δια την παγκόσμιον ιστορίαν. Πρόκειται δια τον πολιτισμόν του εκχριστιανισμένου η του βαπτισμένου ελληνισμού, τον πολιτισμόν της Ρωμιοσύνης, τον λεγόμενον βυζαντινόν πολιτισμόν, πολιτισμόν χριστοκεντρικόν, φυσικός φορεύς και συνεχιστής του οποίου είναι μέχρι σήμερον το Οικουμενικόν Πατριαρχείον", συμπλήρωσε ο Πατριάρχης του Γένους.

Ακόμη πρόσθεσε ότι "ο λαός της Θράκης προσέφερε πρωτίστως τους μάρτυρας της πίστεως, οι οποίοι εκράτησαν την Ορθόδοξον Χριστιανικήν πίστιν δια του αίματος αυτών, ως οι εν Σαμοθράκη μάρτυρες και αι άλλαι μυριάδες Αγίων, γνωστοι και άγνωστοι, οι πάλαι και οι επ᾿ εσχάτων. Επί της κοινής ταύτης κληρονομίας εδράζονται μέχρι σήμερον οι δεσμοί, εκκλησιαστικοί, πνευματικοί, πολιτιστικοί της Μητρός Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως με την αγιοτόκον και αγιόπλουτον Θράκην."

Ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας αναφέρθηκε σε διάφορα ιστορικά παραδείγματα τα οποία έδειχναν τον βαθύ πνευματικό σύνδεσμο του πιστού λαού της Θράκης με το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

"Δεν πρέπει, όμως, να λησμονώμεν ότι ο πνευματικός πλούτος της Θράκης είναι οι Άγιοι της και οι μάρτυρες του Ορθοδόξου Πολιτισμού. Αυτοί παραμένουν και θα είναι πάντοτε το στήριγμα του λαού του Θεού. Αυτοί αποδεικνύουν ότι ο λαός της Θράκης επιβιώνει, διότι γνωρίζει να αποθνήσκη υπέρ της πίστεως, να αίρη τον Σταυρόν του Χριστού εν ελπίδι Αναστάσεως", ανέφερε κλείνοντας ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

epitimos-1

epitimos-2

epitimos-3

epitimos-4

epitimos-5

epitimos-6

epitimos-7

epitimos-8

epitimos-9

epitimos-10

epitimos-11

epitimos-12

epitimos-13

epitimos-14

epitimos-15

epitimos-16

epitimos-17

epitimos-18

epitimos-19

epitimos-20

epitimos-21

epitimos-22

epitimos-23

epitimos-24

epitimos-25

epitimos-26

epitimos-27

epitimos-28

epitimos-29

epitimos-31

Εμφανίσεις: 65627
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!