Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στο Διδυμότειχο (ΦΩΤΟ)

patriarxiki-36

ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ | ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΠΟΛΥΓΕΝΗΣ

Πατριαρχική Θεία Λειτουργία τελείται αυτή την ώρα στον Καθεδρικό Ιερό Ναό της Παναγίας της Ελευθερώτριας στο Διδυμότειχο.

Στη πανηγυρική Θεία λειτουργία προεξάρχει ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, συμπαραστατούμενος από τον Μητροπολίτης Καρπάθου κ. Αμβρόσιο, Πριγκηπονήσων κ. Ιάκωβο, Νέας Ιερσέης Ευάγγελο, Ξάνθης κ. Παντελεήμων, Σερρών Θεολόγο, Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμο, Μαρωνείας κ. Παντελεήμων και τον οικείο Ιεράρχη Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνό.

Η Πατριαρχική Θεία Λειτουργία τελείται με αφορμή την συμπλήρωση είκοσι χρόνων από τα εγκαίνια του Ναού, και πέντε χρόνια από την κοίμηση του μακαριστού Μητροπολίτη Διδυμοτείχου κυρού Νικηφόρου.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος τέλεσε μνημόσυνο στον μακαριστό Μητροπολίτη Διδυμοτείχου κυρό Νικηφόρο.

Επίσης ο κ. Βαρθολομαίος απένειμε το οφίκιο του Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου στον Αρχιμ. Βαρθολομαίο Αστεριάδη και στον Αρχιμ. Δαμασκηνό Αλαζραϊ.

Στην προσφώνησή του ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου αναφέρθηκε στην σημερινή Πατριαρχική Θεία Λειτουργία, αλλά και στον Σταυρό του Ιησού Χριστού.

"Το Γένος μας τοιουτοτρόπως επορεύθη ανά τους αιώνας. Εβίωσε τον Σταυρό του Χριστού, γι’αυτό και δοξάσθηκε και ανέδειξε χιλιάδες αγίων και μυριάδες δικαίων και τετελειωμένων εν Χριστώ πνευμάτων. Με πρωτοπόρο την Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως και τον μαρτυρικό της Πατριάρχη, που πορεύθηκε και πορεύεται επί του Σταυρού, πάντοτε", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δαμασκηνός.

Στη συνέχεια ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου τόνισε: "Εδώ στη Θράκη η χριστιανική ζωή είναι ταυτόσημη με την μαρτυρική ζωή. Αυτό βέβαια μπορεί να υπηχεί παράδοξα στα ώτα των πολλών, ὅμως γιά τούς ἀνθρώπους τῆς Θράκης εἶναι βίωμα, τρόπος καί στάση ζωῆς. Σταυρός καί Ανάσταση εδώ στή Θράκη είναι καθημερινή μαρτυρία."

Επίσης ο Σεβασμιώτατος μίλησε για την ιστορία του Καθεδρικού Ναού μέχρι σήμερα, και πως ο χρόνος δικαίωσε τον μακαριστό Μητροπολίτη Νικηφόρο.

Από την πλευρά του ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας στην ομιλία του, αναφέρθηκε στην Κυριακή μετά της Υψώσεως του Σταυρού, τονίζοντας ότι "ο εσταυρωμένος Πατριάρχης σας θα σας ομιλήση σήμερα δια τον Σταυρόν και για την σημασίαν του στη ζωή μας και στα αδιέξοδα της."

"Ο Πατριάρχης σας σήμερα, ο Οποίος και αυτός αίρει καρτερικώς τον Σταυρόν της Μητρός Εκκλησίας και του Γένους, πολλάκις εν θλίψεσι και πειρασμοίς, και περιερχόμενος την οικουμένην μαρτυρεί την σταυρική ταύτη αποστολή του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου θα αναφερθεί σε μιαν άλλην διάστασιν της άρσεως του σταυρού του Κυρίου και του σταυρού της ζωής", πρόσθεσε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Ο κ. Βαρθολομαίος μιλώντας για τον Σταυρό τόνισε: "Ο πανάγαθος Κύριος, εξ αγάπης προς το ανθρώπινον γένος, υπέμεινε τον ατιμωτικόν θάνατον του σταυρού. Ο σταυρός της ζωής μας οφείλει και πρέπει να είναι παρόμοιος πρός εκείνον του Χριστού. Δηλαδή, ό,τι υποφέρομεν εις τον κόσμον αυτόν, όσας δοκιμασίας, όσας θλίψεις, όσας περιπετείας, πρέπει να τας υποφέρωμεν μετ᾿ αγάπης προς τον Θεόν και προς τον συνάνθρωπον, διότι τότε, και μόνον τότε, αποβαίνει σωτήρια η άρσις του Σταυρού.”

“Ας μη δειλιώμεν, λοιπόν, ενώπιον των ποικίλων κρίσεων της ζωής και ας μη φοβούμεθα, διότι υπάρχει ο Κυβερνήτης, ο ιστάμενος επί το πηδάλιον και κατευθύνων τα πάντα κατά το Θείον Θέλημά Του, δηλαδή εις το φως, το διαλύον τα ποικίλα ερέβη της ανθρωπίνης επινοήσεως και τα σκότη της ανθρωπίνης μοχθηρίας, που δεν γνωρίζει να αίρη τον σταυρόν της αγάπης, αλλά μόνον τον σταυρόν του μίσους και του θανάτου, όπως συμβαίνει εις πολλάς περιοχάς του κόσμου σήμερον", πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Επίσης ο Πατριάρχης του Γένους ανέφερε: “Ως Γένος των Ρωμαίων Ορθοδόξων, ως γένος των Ελλήνων απανταχού γης, ως Ρωμηοσύνη -μία λέξις άπειρος και έννοια ασύλληπτος - εβιώσαμεν πάντοτε εις κάθε έκφανσιν της ζωής, το μαρτύριον και τον σταυρόν."

“Η Εκκλησία Αντιοχείας, σήμερον εις την Συρίαν και εις τον Λίβανον αντιμετωπίζει προβλήματα και στενοχωρίας και εκπατρισμούς και προσφυγίαν και ατιμώσεις και βιασμούς και αποκεφαλισμούς και πικρίαν θανάτου, και μάλιστα πολλάκις σταυρικού, ατιμωτικού, απανθρώπου, μαρτυρικού’’, ανέφερε ο Πατριάρχης φανερά συγκινημένος.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Οικουμενικός Πατριάρχης αφού μίλησε για τις δυσμενείς καταστάσεις που έχει βιώσει το μαρτυρικό Φανάρι στο παρελθόν, και πως δια της πίστεως επέτυχε να επιβιώσει και να μεγαλουργήσει.

Στη συνέχεια ο Πατριάρχης τόνισε: "Ο πλούτος ημών των Ορθοδόξων είναι οι Άγιοί μας. Αυτοί παραμένουν και θα είναι πάντοτε το στήριγμα και η παρηγορία του λαού.”

“Ας ακολουθήσωμεν την οδόν αυτήν των Αγίων και των προγόνων μας. Ας μη απατώμεθα ότι είναι δυνατόν ποτέ η υλική ευημερία ή η φιλία των ισχυρών της γης να εξασφαλίσουν την επιβίωσίν μας", συμπλήρωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος.

Ο Πατριάρχης του Γένους ζήτησε από τους Θρακιώτες να μείνουν ενωμένοι, και να μην λησμονούν ότι "οι Θράκες και οι απανταχού της οικουμένης ρωμηοί Ορθόδοξοι χριστιανοί εγεννήθημεν και με αυτήν την λαμπράν προμετωπίδα διερχόμεθα πάσας τας επιπόνους ατραπούς του βίου."

Απευθυνόμενος προς τον οικείο Μητροπολίτη Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνό ο Οικουμενικός Πατριάρχης τόνισε: “Άγιε Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κύριε Δαμασκηνέ, ο οποίος αίρετε εν πίστει, εν αγάπῃ, εν αφοσιώσει, εν στοργή προς πάντας τον σταυρόν της Επαρχίας ταύτης του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο οποίος τοσούτον εκοπιάσατε δια την οργάνωσιν της Πατριαρχικής ημών επισκέψεως ταύτης και εισέτι πολλά κοπιάζετε υπέρ των δικαίων και προνομίων της Μητρός Εκκλησίας. Η αγάπη σας μας αναπαύει και μας ενισχύει εις την επιτέλεσιν του ευθυνοφόρου έργου μας. Διότι γνωρίζομεν ότι γνησίως μας αγαπάτε."

"Γνησίως και χωρίς υστεροβουλίαν σας ευχαριστούμεν, σας και τους πολυτίμους συνεργάτας σας και σας παρακαλούμεν να συνεχίσετε να αγαπάτε και να στηρίζετε το Πατριαρχείον μας και όλους μας εκεί, διότι υπό το βάρος των γνωστών συνθηκών διαβιώσεως και εκπληρώσεως του εκκλησιαστικού, πνευματικού και ευρυτέρου μας έργου, η αγάπη και ο σεβασμός πολυτίμων αδελφών ως η Ιερότης σας είναι δι’ ημάς ανακούφισις, στήριξις και ενδυνάμωσις", πρόσθεσε κλείνοντας ο Πατριάρχης.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ

patriarxiki-1

patriarxiki-2

patriarxiki-3

patriarxiki-4

patriarxiki-5

patriarxiki-6

patriarxiki-7

patriarxiki-8

patriarxiki-9

patriarxiki-10

patriarxiki-11

patriarxiki-12

patriarxiki-13

patriarxiki-14

patriarxiki-15

patriarxiki-16

patriarxiki-17

patriarxiki-18

patriarxiki-19

patriarxiki-20

patriarxiki-21

patriarxiki-22

patriarxiki-23

patriarxiki-24

patriarxiki-25

patriarxiki-26

patriarxiki-27

patriarxiki-28

patriarxiki-29

patriarxiki-30

patriarxiki-31

patriarxiki-32

patriarxiki-33

patriarxiki-35

patriarxiki-37

patriarxiki-38

patriarxiki-39

patriarxiki-40

patriarxiki-41

patriarxiki-42

patriarxiki-43

patriarxiki-44

patriarxiki-45

patriarxiki-46

patriarxiki-47

patriarxiki-48

patriarxiki-49

patriarxiki-50

patriarxiki-51

patriarxiki-52

patriarxiki-53

patriarxiki-54

patriarxiki-55a

patriarxiki-56

patriarxiki-57

patriarxiki-58

patriarxiki-59

patriarxiki-60

patriarxiki-61

patriarxiki-62

patriarxiki-63

patriarxiki-64

patriarxiki-65

patriarxiki-66

patriarxiki-67

patriarxiki-68

patriarxiki-69

patriarxiki-70

patriarxiki-71

patriarxiki-72

patriarxiki-73

patriarxiki-74

patriarxiki-75

patriarxiki-76

patriarxiki-77

patriarxiki-78

patriarxiki-79

patriarxiki-80

patriarxiki-81

patriarxiki-82

patriarxiki-83

patriarxiki-84

patriarxiki-85

patriarxiki-86

patriarxiki-87

patriarxiki-88

patriarxiki-89

patriarxiki-90

patriarxiki-91

patriarxiki-92

patriarxiki-93

patriarxiki-94

patriarxiki-95

patriarxiki-96

patriarxiki-97

patriarxiki-98

patriarxiki-99

patriarxiki-100

patriarxiki-101

patriarxiki-102

patriarxiki-103

patriarxiki-104

patriarxiki-105

patriarxiki-106

offikio-1

patriarxiki-107

patriarxiki-108

Εμφανίσεις: 99307
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!