Βαρθολομαίος: ''Ήρθαμε στο ιστορικό Διδυμότειχο όπου κάποτε έπαλλε η καρδιά του Βυζαντίου''

did-39

ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ | ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΠΟΛΥΓΕΝΗΣ

Με τις δέουσες τιμές υποδέχθηκε πριν από λίγο το Διδυμότειχο τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, ο οποίος πραγματοποιεί από το πρωί επίσημη επίσκεψη στην Θράκη.

Να αναφερθεί πως την τελευταία φορά που επισκέφθηκε Οικουμενικός Πατριάρχης το Διδυμότειχο ήταν το 1963.

Ο Πατριάρχης του Γένους από την κεντρική πλατεία του Διδυμοτείχου, μεταξύ άλλων ανέφερε: "Ήλθαμε στο ιστορικό Διδυμότειχο, ένα τόπο στον οποίο, όπως και στην Βασιλεύουσα, έπαλλε κάποτε η καρδιά του βυζαντινού πολιτισμού και μεγαλείου."

"Η χαρά μας είναι λοιπόν διπλή: όχι μόνο γιατί επισκεπτόμεθα την έδρα της καθ΄υμάς Μητροπόλεως, αλλά και διότι επισκεπτόμεθα μια πόλη συνδεόμενη στενώς προς την Βασιλεύουσα, καθ΄ότι διετέλεσε επί βασιλείας Ιωάννου Καντακουζηνού και Ανδρονίκου Γ΄ Παλαιολόγου πρωτεύουσα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας", πρόσθεσε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Επίσης ο Οικουμενικός Πατριάρχης απευθυνόμενος προς τον Δήμαρχο Διδυμοτείχου κ. Παρασκευά Πατζουρίδη αναφέρθηκε στην καταγωγή του Αγίου Ιωάννη του Βατατζή, καθώς και στην προσφορά του στην προστασία των πτωχών και των αδυνάτων.

"Τα σωζόμενα βυζαντινά μνημεία, οι εκκλησίες και τα κάστρα της πόλεως σας, προκαλούν τον θαυμασμό του επισκέπτη, μαρτυρούν το ένδοξο παρελθόν της και ακτινοβολούν το φως του Βυζαντίου, για το οποίο δικαίως και εσείς, οι σύγχρονοι κάτοικοι σεμνύεσθε και καυχάσθε", υπογράμμισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας αναφέρθηκε στον μακαριστό Μητροπολίτη Διδυμοτείχου κυρό Νικηφόρο, ο οποίος ανήγειρε το δεσπόζοντα της πόλεως περικαλλή και μεγαλοπρεπή ναό της Παναγίας Ελευθερώτριας.

Για ακόμη μια φορά ο Πατριάρχης αναφέρθηκε στην πίστη των προγόνων, τονίζοντας ότι "το παράδειγμα των προγόνων μας είναι οδοδείκτης για να κρατήσουμε υψηλό φρόνημα και κατά την παρούσα περίοδο της κρίσεως, στην οποίαν η ελευθερία μας δοκιμάζεται και φαίνεται δεσμευομένη υπό των οικονομικών χρεών και των ποικίλων στενώσεων."

"Κλείνοντας πατρικώς ευχόμεθα να μιμήσθε τον Οσιομάρτυρα Ιακωβο και τους μαθητάς του, εις την μέχρι θανάτου προσήλωση τους εις την προς τον Χριστόν πίστη και ευσέβεια, και τον Άγιο Ιωάννη τον Βατατζή στην ελεημοσύνη και την ηθική και υλική στήριξη των αδυνάτων αδελφών μας", ανέφερε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

did-1

did-2

did-3

did-4

did-5

did-6

did-7

did-8

did-9

did-11

did-12

did-13

did-14

did-15

did-16

did-19

did-20

did-21

did-22

did-23

did-24

did-17

did-25

did-26

did-27

did-28

did-29

did-30

did-31

did-18

did-32

did-33

did-34

did-35

did-36

did-37

did-38

did-40

did-41

did-42

did-43

did-44

Εμφανίσεις: 81075
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!