Πατριάρχης Ρουμανίας: ''Το συλλείτουργο ήταν μια έκφραση πανορθόδοξης ενότητας''

roumanias1

Του Αιμίλιου Πολυγένη

Για την ενότητα της Συνάξεως των Προκαθημένων που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη αναφέρθηκε ο Πατριάρχης Ρουμανίας κ. Δανιήλ, ο οποίος υπογράμμισε την σπουδαιότητα για το μέλλον της Ορθοδοξίας.

"Είχαμε τη μεγάλη χαρά, σ΄ αυτή την Σύναξη των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών να συνεργαστούμε και να καθορίσουμε ημερομηνία και τόπο για την σύγκληση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου", ανέφερε ο Πατριάρχης κ. Δανιήλ.

Σε άλλο σημείο ο Πατριάρχης Ρουμανίας πρόσθεσε: "Παρατήρησα με ιδιαίτερη προσοχή την αποφασιστικότητα και την σταθερή επιθυμία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου να καθοριστεί την ημερομηνία για την Μεγάλη Σύνοδο."

Ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρουμανίας, αναφέρθηκε και στον τόπο που θα γίνει η Μεγάλη Σύνοδος, υπογραμμίζοντας ότι "η εκκλησία της Αγίας Ειρήνης έχει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό, αφού εκεί πραγματοποιήθηκε η 2η Οικουμενική Σύνοδος 380-381".

Επίσης ο Πατριάρχης Δανιήλ αναφέρθηκε και στα αρνητικά της Συνάξεως των Προκαθημένων, τονίζοντας ότι "υπήρξαν και δύο θλιβερά γεγονότα, όπως ότι δεν ήταν παρέστη εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Τσεχίας και Σλοβακίας, λόγω εσωτερικών διαφωνιών, αλλά και με την Αντιπροσωπεία του Πατριαρχείου Αντιοχείας που δεν υπέγραψε το τελικό κοινό ανακοινωθέν και δεν συμμετείχε στο συλλείτουργο για την Κυριακή της Ορθοδοξίας."

"Η αντιπροσωπεία του Πατριαρχείου Αντιοχείας με τον τρόπο αυτό ήθελε να εκφράσει την θλίψη της, η οποία έχει προκληθεί από την διαφωνία που υπάρχει με το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων σχετικά με την δικαιοδοσία στο Κατάρ. Ας ελπίσουμε να βρεθεί σύντομα αποδεκτή λύση και για τις δύο πλευρές μέσω του διαλόγου, έτσι ώστε όλες οι Ορθόδοξες Αυτοκέφαλες Εκκλησίες να συμμετέχουν στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο το 2016", πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Πατριάρχης.

Ο κ. Δανιήλ επίσης σημείωσε ότι το συλλείτουργο των Προκαθημένων στον Πατριαρχικό Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου, ήταν μια έκφραση Πανορθόδοξης Ενότητας και Κοινωνίας.

Κλείνοντας ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ρουμανίας έδωσε την πληροφορία ότι η Μεγάλη Σύνοδος δεν θα συζητήσει δογματικά ζητήματα, αλλά θα τονίσει την αναγκαιότητα συνεργασίας για έντονη ορθόδοξη ιεραποστολή στον κόσμο, λαμβάνοντας υπόψη το πλαίσιο της σημερινής εποχής.

Σχετικό άρθρο: Λαμπρό Συλλείτουργο Προκαθημένων στο Φανάρι (ΦΩΤΟ)

Εμφανίσεις: 99985
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!