Πατριάρχης Ρουμανίας: ''Είμαστε υπεύθυνοι για το σύνολο της φύσης''

rumanias

Να τηρήσουν υπεύθυνη στάση απέναντι στη φύση κάλεσε τους ανθρώπους ο Πατριάρχης της Ρουμανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Δανιήλ, στο Χριστουγεννιάτικο μήνυμά του, τονίζοντας ότι πρέπει να διαφυλάξουν την πίστη, την αγάπη και τη γενναιοδωρία.

"Καθώς ο κόσμος δημιουργήθηκε από την αγάπη του Θεού για τους ανθρώπους και ο άνθρωπος έγινε κύριος ολόκληρης της γης, είμαστε υπεύθυνοι για το σύνολο της φύσης, η οποία πρέπει να καλλιεργείται ως δώρο Θεού για μας και για τις επόμενες γενιές" αναφέρει ο Πατριάρχης Δανιήλ.

Ο Προκαθήμενος της Ρουμανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας αναφέρει τα λόγια του πατέρα Ντιμίτρι Στανιλόαε, σύμφωνα με τον οποίο "με τη διάβρωση, την αφορία και τη δηλητηρίαση της φύσης, ο άνθρωπος κάνει την ύπαρξή του και την ύπαρξη όλων των πλασμάτων αδύνατη".

"Η φύση εμφανίζεται σαφώς να είναι το περιβάλλον μέσα από το οποίο ο άνθρωπος μπορεί να κάνει καλό ή να βλάψει τα άλλα πλάσματα, αναπτύσσοντας ή καταστρέφοντας τον εαυτό του ηθικά ή πνευματικά, αναφέρει ο πατέρας Ντιμίτρι Στανιλόαε" τονίζει ο Πατριάρχης Ρουμανίας.

Υπάρχει σχέσης ζωής ανάμεσα στο δημιούργημα και στον Δημιουργό, ανάμεσα στο δώρο και σε Εκείνον που χαρίζει δώρα, υπογραμμίζει ο Πατριάρχης Δανιήλ και τονίζει:

"Αν καταναλώνουμε τα πάντα και υποβαθμίζουμε τα πάντα στη φύση, δείχνοντας έλλειψη σεβασμού ή αγνωμοσύνη προς τον Δημιουργό και αδιαφορία για τα δώρα που λάβαμε από Αυτόν, τι παραδίδουμε στις επόμενες γενιές; Ευλογία ή ρύπανση; Μια γη που καλλιεργήθηκε και εξαγνίστηκε ή μια γη υποβαθμισμένη και απόβλητα; Ακόμα, μπορούμε να παραδώσουμε στις μελλοντικές γενιές τόσο πλούτο όσο και σοφία, αν οι σκέψεις μας δημιουργούν αξίες και η βούλησή μας προωθεί την κοινή ευθύνη και την πρακτική συνεργασία σε εθνικό επίπεδο και σε όλο τον κόσμο".

"Ο Ιησούς Χριστός, ο Σωτήρας, γεννήθηκε στο σπήλαιο, βαθιά κάτω στη γη, για να αγιάσει τη γη. Βέβαια, ήρθε σε αυτόν τον κόσμο για να αγιάσει ιδιαίτερα την ανθρώπινη ψυχή και το σώμα, καθώς γεννήθηκε ως άνθρωπος από την Παναγία" αναφέρει ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρουμανίας.

Επισημαίνει ακόμη ότι "σήμερα, πολύ συχνά την αγάπη και την καλοσύνη στις καρδιές των ανθρώπων αντικαθιστά η κακία ή η αδιαφορία, οι καλές πράξεις γίνονται ολοένα και λιγότερες και οι κακοί αυξάνονται σε αριθμό, λίγοι άνθρωποι γίνονται πλούσιοι και πάρα πολλοί γίνονται φτωχότεροι. Το Ευαγγέλιο της Γεννήσεως του Χριστού καλεί εμάς τους Χριστιανούς, οι οποίοι αναφέρουμε το όνομα του Χριστού, να προσευχόμαστε, να επαγρυπνούμε, να επιδεικνύουμε υπευθυνότητα και να κάνουμε πολλές καλές πράξεις".

"Οι γονείς να επαγρυπνούν πάνω από το λίκνο των παιδιών τους, οι εκπαιδευτικοί να επαγρυπνούν για την εκπαίδευση των νέων ανθρώπων, οι καθηγητές να επαγρυπνούν για την εκπαίδευση των φοιτητών, οι γιατροί να επαγρυπνούν για την ανάρρωση των ασθενών, οι συνετοί ηγέτες να επαγρυπνούν για την ευημερία της πόλης και οι ιερείς να επαγρυπνούν για την εξιλέωση των ψυχών των πιστών. Αν γινόμαστε υλικά φτωχοί, ας φροντίσουμε να μην χάσουμε τον τελευταίο πλούτο που μας έμεινε: τον πλούτο της ψυχής, δηλαδή την πίστη στο Θεό και την καλοσύνη της καρδιάς, τη φιλευσπλαχνία, τη φιλία και την ανθρωπιά. Ας διαφυλάξουμε και ας πολλαπλασιάσουμε τον μεγάλο ιερό θησαυρό της Εκκλησίας και τις αρετές των προγόνων μας: την πίστη και την ελπίδα, την αγάπη και τη γενναιοδωρία" αναφέρει στο Χριστουγεννιάτικο μήνυμά του ο Πατριάρχης Δανιήλ.

Εμφανίσεις: 81722
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!