Πατριάρχης Μάξιμος: 40 χρόνια στο Θρόνο της Εκκλησίας της Βουλγαρίας

maximosΛαμπρή Θεία Λειτουργία τελέστηκε σήμερα στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Αλεξάνδρου «Νιέφσκι» στη Σόφια, για τα 40 χρόνια από την ενθρόνιση του Πατριάρχη Βουλγαρίας κ. Μαξίμου.

Στους εορτασμούς συμμετείχαν ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Τσεχίας και Σλοβακίας κ. Χριστοφόρος, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος, ο Μητροπολίτης Αξώμης Πέτρος (Πατριαρχείο Αλεξανδρείας), ο Μητροπολίτης Βορονέζ κ. Σέργιος (Πατριαρχείο Μόσχας), ο Αχρίδας Ιωάννης, ο Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου Μακάριος, ο Μητροπολίτης Ζουκδίδι Γεράσιμος (Πατριαρχείο Γεωργίας), καθώς και πλειάδα Αρχιερέων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκι, τέθηκαν προς προσκύνηση και ιερά λείψανα του Αγίου Μαξίμου του Ομολογητή, προστάτη του Πατριάρχη Βουλγαρίας.

Ο Μητροπολίτης Πλοβντίβ κ. Νικόλαος, στην ομιλία του μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «σήμερα χαίρεται όλη η Εκκλησία, με αφορμή αυτή την ευλογημένη επέτειο».

Στο μήνυμα της η Ιερά Σύνοδος της Βουλγαρικής Εκκλησίας με αφορμή την 40η επέτειο  του Πατριάρχη Βουλγαρίας, υπογραμμίζει ότι «σήμερα η Ορθόδοξη Εκκλησία της Βουλγαρίας εορτάζει πανηγυρικά. Η σημερινή ημέρα θα μείνει στις καρδίες μας αξέχαστη, αφού ο Πατριάρχης Μάξιμος συμπληρώνει τέσσερεις δεκαετίες στο τιμόνι της Βουλγαρικής Εκκλησίας».

«Ένας Προκαθήμενος με τον οποίο το πλοίο της δικής μας Εκκλησίας μετακόμισε στη θάλασσα της ζωής, και επάξια κέρδισε την αγάπη και το σεβασμό όχι μόνο των κληρικών και του βουλγαρικού λαού, αλλά και ολόκληρου του ορθόδοξου κόσμου», προσθέτει η Ιερά Σύνοδος.

Επίσης αναφέρει: «Σήμερα, όλοι κληρικοί και οι λαϊκοί της Βουλγαρικής Εκκλησίας, πρέπει να ευχαριστήσουν τον Θεό, να στραφούν σ΄ Αυτόν με θερμή προσευχή, ώστε να δίνει υγεία και δύναμη στο Προκαθήμενο τους».

Ο Μητροπολίτης Βορονέζ κ. Σέργιος, σε δηλώσεις του τόνισε ότι «ο αρχαιότερος Πατριάρχης της Ορθοδοξία εν ζωή, είναι μια ζωντανή ιστορία».

«Είναι πολύτιμος για όλο τον ορθόδοξο κόσμο, επειδή είναι ένας ζωντανός δεσμός μεταξύ διαφορετικών ιστορικών εποχών», υπογράμμισε ο κ. Σέργιος.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο 96χρονος Προκαθήμενος της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ευχήθηκε «η ευλογία του Θεού να είναι σε όλους τους Βούλγαρους».

Βιογραφικό

Γεννήθηκε στις 29 Οκτωβρίου του 1914 στο ορεινό χωριό Όρεσακ. Τελείωσε το σχολείο στο χωριό του και σε ηλικία 27 ετών εκάρη μοναχός σε γειτονικό μοναστήρι.

Σπούδασε Θεολογία στο Πανεπιστήμιο της Σόφιας. Το 1944 χειροτονήθηκε πρεσβύτερος. Από το 1950 μέχρι το 1955 υπηρέτησε ως Προϊστάμενος του Μετοχίου του Πατριαρχείου Βουλγαρίας στη Μόσχα.

Στις 30 Δεκεμβρίου 1956 χειροτονήθηκε τιτουλάριος Επίσκοπος Βρανίτσης. Στις 30 Οκτωβρίου 1960 εξελέγη Μητροπολίτης Λοβτσού.

Στις 4 Ιουλίου 1971 εξελέγη Μητροπολίτης Σόφιας και Πατριάρχης Βουλγαρίας, διαδεχόμενος τον προκάτοχό του Κύριλλο.

Πατριαρχία

Η Πατριαρχία του έχει σημαδευτεί από ένα υποβόσκον σχίσμα στην Εκκλησία της Βουλγαρίας, το οποίο ξεκίνησε από το γεγονός ότι εξελέγη Πατριάρχης το 1971, ενώ ο κύριος αντίπαλός του, ο Ποιμένας, βρισκόταν σε αποστολή στη Μόσχα

Από τότε ξέσπασε ένας ανηλεής πόλεμος και οι αντίπαλοι του κ. Μαξίμου τον κατηγόρησαν ανοιχτά ότι είναι άνθρωπος του κομμουνιστικού καθεστώτος. Ο Ποιμένας εξελέγη και αυτός ως σχισματικός Πατριάρχης.

Το 1998, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος συνεκάλεσε Μείζονα και Υπερτελή Σύνοδο για την αντιμετώπιση του σχίσματος, στην οποία συνέστησε την παραίτηση και των δύο Πατριαρχών, σχισματικού και νομίμου.

Έκτοτε, ο Πατριάρχης Μάξιμος διατήρησε αποστάσεις από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Το σχίσμα της εκκλησίας βρίσκεται σε ύφεση μετά το θάνατο του Ποιμένος.

Τέλος, κατά τη διάρκεια της Πατριαρχίας του, η Εκκλησία της Βουλγαρίας θεωρείται ότι έγινε μια από τις πιο συντηρητικές Εκκλησίες, καθώς συμμετέχει μόνο στους διαλόγους που διεξάγονται μεταξύ των ορθοδόξων και έπαυσε να διαλέγεται με τους καθολικούς ή τους προτεστάντες. Παράλληλα, του χρεώνεται η απομάκρυνση των Βουλγάρων από την Εκκλησία.

Image

Image

Image

Image

Φώτο: Двери 

Εμφανίσεις: 111303
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!