Ο Μητροπολίτης Δράμας στην Ι.Μ. Χατζηδήμοβο στο Νευροκόπι

neurokopi

Του Ιβάν Δημητρώφ | Dveri.bg

Η Βουλγαρική Εκκλησία, η οποία ακολουθεί μεν το νέο ημερολόγιο, αλλά έχει μόνο την εορτή του Αγίου Γεωργίου με το παλιό, εόρτασε σήμερα, 6 Μαίου, τη μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρα Γεωργίου.

Στην ομώνυμη Ιερά Μονή στο Χατζηδήμοβο, της Ιεράς Μητρόπολης Νευροκοπίου της Βουλγαρίας, σήμερα χιλιάδες χριστιανοί από πόλεις και χωριά από τις δύο πλευρές των συνόρων ήρθαν να τιμήσουν τον Άγιο και να λάβουν μέρος στη πανήγυρη του ιστορικού μοναστηριού.

Τη θεία λειτουργια τέλεσαν ο οικείος Μητροπολίτης Νευροκοπίου κ. Σεραφείμ της Βουλγαρικής Εκκλησίας μαζί με το γειτονικό Μητροπολίτη Δράμας κ. Παύλο και τον Ηγούμενο της Ι. Μονής Ρίλας, Επίσκοπο Αδριανουπόλεως κ. Ευλόγιο.

Τιμητικώς προεξάρχων ήταν ο Μητροπολίτης Δράμας, ο οποίος συνοδευόταν από κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως καθώς και δεκάδες προσκυνητές.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο κ. Παύλος μίλησε για τον Άγιο Γεώργιο και την ορθόδοξη πίστη, η οποία πάντα συνέδεε τους δύο λαούς και την οποίαν ο βουλγαρικός λαός κράτησε ακόμη και στις δεκαετίες του αθειστικού καθεστώτος.

Τις ψαλμωδίες εκτέλεσε η χορωδία της Ιεράς Μητρόπολης Νευροκοπίου, την οποία με την ευλογία και την προτροπή του μακαριστού μητροπολίτη Νευροκοπίου κ. Ναθαναήλ δημιούργησε και διευθύνει 8 χρόνια ο γνωστός μουσικοδιδάσκαλος κ. Ιωάννης Παπαχρόνης.

Να αναφερθεί ότι οι ψάλτες απέδωσαν τους ύμνους, στα σλαβωνικά και τα ελληνικά.

Το ιδιαίτερο της πανήγυρης αυτής του Αγίου Γεωργίου Χατζηδήμοβο είναι, ότι σ’αυτήν προσέρχονται και εκατοντάδες μουσουλμάνοι της περιοχής.

Εδώ και αιώνες οι μουσουλμάνοι της περιοχής που σέβονται και τον Άγιο των χριστιανών, έρχονται την ημέρα της εορτής του, προσκυνούν την θαυματουργό εικόνα του και μάλιστα διανυκτερεύουν στο ναό της μονής με πίστη στη βοήθεια του Αγίου, ειδικά σε περιπτώσεις ατέκνων οικογενειών.

P5061053

P5061069

P5061071

P5061087

Εμφανίσεις: 93325
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!