Ο Άγιος Ιωάννης της Ρίλας – o ουράνιος προστάτης της Βουλγαρίας

agios ioannis rilas

Στις 18 Αυγούστου η Βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά την Κοίμηση του Άγιου Ιωάννη του Θαυματουργού της Ρίλας.

Είναι ο ουράνιος προστάτης του λαού μας, ο οποίος τον 10ο αιώνα ίδρυσε την ξακουστή Μονή της Ρίλας. 



Μια από τις βασικές προσπάθειες του αγίου είναι το κήρυγμα της χριστιανικής πίστης στο βουλγαρικό λαό, ο οποίος βαπτίστηκε τον 9ο αιώνα.

Ο Άγιος Ιωάννης της Ρίλας θεωρείται επίσης ιδρυτής του οργανωμένου μοναχισμού στη χώρα μας.

Αγιοποιήθηκε σύντομα μετά τον θάνατό του, όταν δημιουργούνται και οι πρώτοι βίοι αγίων και τα εγκώμια. 



Στον βίο του αγίου, γραμμένο τον 14ο αιώνα από τον Βούλγαρο πατριάρχη Ευθύμιο διαβάζουμε ότι ο μοναχός ερημίτης γεννήθηκε το 876 στο "χωριουδάκι Σκρίνο, που βρίσκεται στην περιοχή Σρεντέτς, εκείνο το Σρεντέτς (το μεσαιωνικό όνομα της Σόφιας), μια από τις ξακουστές πόλεις εντός της Ευρώπης".

Μετά το θάνατο των γονέων του, ο Ιωάννης διαμοιράζει την περιουσία του στους φτωχούς και πήγσε στα κοντινά μοναστήρια στο βουνό Βίτοσα, αργότερα και στο όρος της Ρίλας.

Ως μοναχός έμαθε την Αγια Γραφή, έπειτα εγκατέλειψε τα μοναστήρια, ασκήτεψε με εγκράτεια και λιτότητα στις σκληρές συνθήκες του βουνού, σε καθημερινές προσευχές.



Οι ποιμένες και κυνηγοί διαδίδουν την δόξα του και έτσι από μακριά οι άνθρωποι έρχονταν στον ίδιο για ευλογία, διδάγματα και θεραπεία.

Ο Άγιος Ιωάννης συμβούλεψε τους πολυάριθμους οπαδούς του να οικοδομήσουν ένα μοναστήρι, στο οποίο όταν έγινε έτοιμο, έγινε ηγούμενος σχεδόν για 10 χρόνια.



Όταν ένιωσε ότι πλησιάζει το τέλος της ζωής του, ο Θαυματουργός της Ρίλας εγκατέλειψε το μοναστήρι και σε πλήρη απομόνωση πέθανε κοντά στην σκήτη του σε ηλικία 70 χρονών στις 18 Αυγούστου 946.

Την δεκαετία του '60 του 10ου αιώνα βρέθηκαν τα λείψανα του, που σήμερα διαφυλάσσονται στο Μοναστήρι Ρίλας.

Η μνήμη του Αγίου Ιωάννη της Ρίλας τιμάται σε όλο τον ορθόδοξο κόσμο και όλοι είναι ομόφωνοι ότι είναι ο Αγγελιαφόρος της Βουλγαρικής Εκκλησίας.

Πιστοί από τις ορθόδοξες εκκλησίες των γειτονικών χωρών, την σέρβικη, την ελληνική και την ρουμανική, έρχονται στο Μοναστήρι της Ρίλας, για να προσκυνήσουν στα ιερά λείψανα του αγίου.

Η μνήμη του τιμάται και στη Ρωσία την Ουκρανία και από μερικά χρόνια ο Άγιος Ιωάννης της Ρίλας εικονογραφείται μαζί με τους άλλους αγίους σε μερικά νέα εικονοστάσια και τοιχογραφίες στις ορθόδοξες εκκλησίες στις ΗΠΑ και την Αυστραλία.

Οι πολυάριθμοι προσκυνητές έρχονται στο Μοναστήρι της Ρίλας για να προσκυνήσουν στα λείψανα του σεμνού μοναχού και Θαυματουργού, ο οποίος και μέχρι σήμερα δίνει τη ευλογία του σε καθένα.

Ο Άγιος Ιωάννης της Ρίλας αφήνει στους οπαδούς του την γραπτή διαθήκη του, η οποία διαφυλάσσεται και μεταδίδεται από τους μονάχους στο μοναστήρι.

Σύμφωνα με τον Άγιο Θαυματουργό από την Ρίλα το κυριότερο είναι ο άνθρωπος να πιστεύει και εκτιμά τις Θείες Εντολές και να ζει σύμφωνα με τους θειες κανόνες.

Ο άγιος γράφει ότι όχι το χρήμα και το πλούτο είναι το καλύτερο για τον άνθρωπο, αλλά αυτά τον απομακρύνουν από το πνευματικό.

Με την έννοια αυτή η διαθήκη του αφορά και όλους τους σύγχρονους Βούλγαρους, που οδηγούν μια πνευματική ζωή.

Αυτός είναι ο λόγος το ιδρυμένο από τον μοναχό Μοναστήρι της Ριλας να υποστηρίζει και μέχρι σήμερα και δίνει παρηγοριά στους Βούλγαρους.

Είναι η μεγαλύτερη μονή και είναι ένα από τα μνημεία της ΟΥΝΕΣΚΟ στη Λίστα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Εμφανίσεις: 176872
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!