Η εορτή της Αγίας Τατιανής στο Πατριαρχείο Μόσχας (ΦΩΤΟ)

tatiani 6 of 19

Του Αιμίλιου Πολυγένη

Πανηγυρική Θεία Λειτουργία τελέστηκε χθες, Κυριακή 25 Ιανουαρίου μνήμη της Αγίας Τατιανής στον Καθεδρικό Ναό του Σωτήρος Χριστού στη Μόσχα.

Της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλος ενώ συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες Αγίας Πετρουπόλεως και Λάντογκας Βαρσανούφιος, Πρωτοσύγκελος του Πατριαρχείου Μόσχας, Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας, Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Αχαλκαλάς και Κουρντουμοϊ Νικόλαος (Πατριαρχείο Γεωργίας), Ροστώφ και Νοβοτσερκάσκ Μερκούριος, πλειάδα Ιεραρχών και κληρικών του Πατριαρχείου Μόσχας.

Για τους πανρωσικούς εορτασμούς της μνήμης της Αγίας Μάρτυρος Τατιανής στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία από την Περιφέρεια Νίζνι Νόβγκοροντ έφθασε αντιπροσωπεία του Συμβουλίου Πρυτάνεων των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της ως άνω Περιφέρειας, καθηγητές των θύραθεν και θεολογικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων με συνολικό αριθμό των μέλων της αντιπροσωπείας να ανέρχεται σε περισσότερα από 600.

Κατά τη Θεία Λειτουργία ο Προκαθήμενος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας προέβη στην εις πρεσβύτερον χειροτονία του διακόνου Κυρίλλου Σλεπιάν, κληρικού του Ιερού Ναού της Αγίας και Ζωοποιού Τριάδος Τρόϊτσκ Μόσχας.

Να αναφερθεί ότι τον θείο λόγο κήρυξε ο Προκαθήμενος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας, ο οποίος μεταξύ άλλων κατήγγειλε το γαλλικό περιοδικό "Charlie Hebdo" για τις γελοιογραφίες του Χριστού και του Μωάμεθ.

Αμέσως μετά ο Πατριάρχης Κύριλλος απένειμε βραβεία στους νέους εθελοντές οι οποίοι προέβησαν στη δημιουργία του εθελοντικού κινήματος και το περασμένο καλοκαίρι βοήθησαν στην διεξαγωγή εορτασμών της επετείου των 700 ετών από γεννήσεως του Οσίου Σεργίου του Ραντονέζ.

Ο Πρύτανης του Κρατικού Πανεπιστημίου Μόσχας Λομονόσωφ κ. Β. Σαντόβνιτσι συνεχάρη τον Προκαθήμενο της Ρωσικής Εκκλησίας και τους παρόντες για την ημέρα μνήμης Αγίας μάρτυρος Τατιανής η οποία συμπίπτει με την Ημέρα Ρώσων Φοιτητών.

«Σας είμαστε ευγνώμονες Αγιώτατε, για την απόφαση να τελέσετε σήμερα εορταστική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Χριστού του Σωτήρος σύμβολο της Εκκλησίας μας. Έχουμε συνέλθει εδώ εκπρόσωποι των Πανεπιστημίων: φοιτητές, Πρυτάνεις για να παρακολουθήσουμε με μεφάλο ενδιαφέρον την Θεία Σύναξη και τις νουθεσίες Σας».

Ο Πρύτανης του Κρατικού Πανεπιστημίου Λομονόσωφ αναφέρθηκε στην επέτειο των 260 ετών από τη δημιουργία του πρώτου Ρωσικού Πανεπιστημίου καθώς και στο ιστορικό του πανεπιστημιακού Ναού Αγίας Μάρτυρος Τατιανής και τους εορτασμούς της ημέρας της Τατιανής στη Ρωσία.

Αντιφωνώντας ο Πατριάρχης Κύριλλος εξέφρασε ευγνωμοσύνη στον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Λομονόσωφ για τα καλά του λόγια και ευχαρίστησε όλους τους παρόντες για την παρακολούθηση της Θείας Λειτουργίας.

Ἐν συνεχεία στους πιστούς διανεμήθηκαν εικονίτσες με τη μορφή της Αγίας Τατιανής με Πατριαρχική ευλογία από πίσω.

Μετά το πέρας της Θείας Μυσταγωγίας πλησίον του Ιερού Ναού του Σωτήρος Χριστού πραγματοποιήθηκε εορτή για φοιτητές.

tatiani 1 of 19

tatiani 2 of 19

tatiani 3 of 19

tatiani 4 of 19

tatiani 5 of 19

tatiani 7 of 19

tatiani 8 of 19

tatiani 9 of 19

tatiani 10 of 19

tatiani 11 of 19

tatiani 12 of 19

tatiani 13 of 19

tatiani 14 of 19

tatiani 15 of 19

tatiani 16 of 19

tatiani 17 of 19

tatiani 18 of 19

tatiani 19 of 19

Εμφανίσεις: 39787
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!