Η Αρχαιοπρεπής Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιακώβου στην Αγία Πετρούπολη

agpetr

ROMFEA.GR | Η αρχαιοπρεπής Θεία Λειτουργία του Αγίου ενδόξου Αποστόλου Ιακώβου του Αδελφοθέου και πρώτου Ιεράρχου των Ιεροσολύμων τελέστηκε σήμερα 5 Νοεμβρίου 2014 (23 Οκτωβρίου με το παλαιό ημερόλογιο), στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου της Θεολογικής Ακαδημίας Αγίας Πετρουπόλεως.

Της Θείας λειτουργίας προηξήρχε ο Αρχιεπίσκοπος Πετεργκόφ και πρύτανης της σχολής κ. Αμβρόσιος, πλαισιούμενος από ιερείς και διακόνους που φοιτούν σε αυτήν.

Ανάμεσα δε σε αυτούς ο αρχιμ. Αμβρόσιος Χοροζίδης, Μέγας Σύγκελλος του οικουμενικού Πατριαρχείου, ο αρχιμ. Γρηγόριος Νανακούδης εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Ύδρας και ο Αρχιδιάκονος Τιμόθεος Τσισμαλίδης εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Φλωρίνης.

Τους ύμνους της Θείας Λειτουργίας απέδωσαν οι τρεις χορωδίες της σχολής και την ώρα του κοινωνικού μετέλαβαν όλοι του τιμίου Σώματος και Αίματος του Χριστού κατά τον αρχαίο παραδοσιακό τρόπο.

Ως τον 20ο αιώνα η αρχαιοπρεπής Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιακώβου στην Ρωσία ήταν σχεδόν άγνωστη.

Το 1938 αρχίζουν οι πρώτες μεταφράσεις της στην αρχαία σλαβονική γλώσσα, όπου και χρησιμοποιούν μέχρι και σήμερα στις ιερές τους ακολουθίες.

Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, η Λειτουργία του Αγίου Ιακώβου ήταν αναπόσπαστο μέρος της λειτουργικής ζωής της Θεολογικής Ακαδημίας.

Μέτα από μεγάλη διακοπή, τελέστηκε και πάλι για πρώτη φορά στην Θεολογική Ακαδημία στις 5 Νοεμβρίου 2010 και συνεχίζεται πλέον να τελείται κάθε χρόνο την ημέρα αυτή με ιδιαίτερη λαμπρότητα.

agpetr1

agpetr2

agpetr3

agpetr4

agpetr5

agpetr6

Εμφανίσεις: 76931
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!