Ιλαρίων: ''Ελπίζω η άποψη του Προύσης να είναι προσωπική''

DSC 7680

Του Αιμίλιου Πολυγένη


Στην ρωσική ιστοσελίδα "Pravoslavie.ru" μίλησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνας, σχολιάζοντας τα πρόσφατα σχόλια Ιεραρχών του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ ερωτηθείς να σχολιάσει συνέντευξη του Μητροπολίτη Χαλκδηδόνος, ο οποίος κατηγορούσε την Μόσχα για υπονόμευση της Πανορθόδοξης, μεταξύ άλλων τόνισε: "Δεν υπάρχει καμία Τοπική Ορθόδοξη Εκκλησία, η οποία να υποστηρίζει τέτοια εντατική επικοινωνία με άλλες τοπικές Εκκλησίες, όπως η Ρωσία."

"Ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλος μόνο τον τελευταίο χρόνο πραγματοποίησε κοινή λειτουργία και είχε αδελφικές συνομιλίες με Προκαθήμενους από 13 κατά τόπους Ορθόθοξες Εκκλησίες (δηλαδή, με όλες εκτός από μία), και μερικές από αυτές - κατ' επανάληψη", πρόσθεσε ο κ. Ιλαρίων.

Σε άλλο σημείο αναφερόμενος στην Πανορθόδοξη Σύνοδος ο Σεβασμιώτατος τόνισε: "Η Πανορθόδοξη Σύνοδος προετοιμάζεται για περισσότερα από 50 χρόνια, και η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία από την αρχή μέχρι σήμερα λαμβάνει ενεργό μέρος στις προπαρασκευαστικές εργασίες. Επιπλέον, το Πατριαρχείο της Μόσχας, δίνοντας μεγάλη σημασία στην επερχόμενη σύνοδο, μελετά προσεκτικά όλες τις αποφάσεις σχετικά με το θέμα του."

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕΣ του Πατριαρχείου Μόσχας, υπογράμμισε ότι "το θέμα της Συνόδου συζητήθηκε ενεργά στις συνεδριάσεις των Προκαθημένων κατά τον εορτασμό της 1025ης επετείου του Βαπτίσματος των Ρως στα τέλη Ιουλίου του 2013. Επίσης στις συνομιλίες του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλου στο Μαυροβούνιο στις αρχές Οκτωβρίου, δόθηκε μεγάλη προσοχή στην προετοιμασία της Πανορθόδοξης Συνόδου."

"Το ίδιο θέμα ήταν ένα από τα κεντρικά προβλήματα στις επαφές της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας με τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Αντιοχείας Ιωάννη κατά την πρόσφατη επίσκεψη του τελευταίου στη Ρωσία", ανέφερε ο κ. Ιλαρίων.

Ερωτηθείς να σχολιάσει το κείμενο του Μητροπολίτη Προύσης σχετικά με το πρωτείο, ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ δήλωσε: "Η άποψη αυτή είναι, κατά τη γνώμη μου, μια απόκλιση από την μακραίωνη ορθόδοξη παράδοση: αγνοεί τα αποτελέσματα της σχεδόν χιλίων ετών αντιπαράθεσης με τη λατινική Δύση και είναι πιο κοντά σε ένα παπικό εκκλησιολογικό μοντέλο."

"Για να μην αναφέρουμε τα μεγάλα προβλήματα στα οποία μπορεί να οδηγήσει ένας τέτοιος ισχυρισμός των διορθοδόξων σχέσεων, διότι τέτοιες δηλώσεις θέτουν σοβαρά εμπόδια στην περαιτέρω ανάπτυξη ενός έντιμου διαλόγου Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών", πρόσθεσε ο Σεβασμιώτατος.

Κλείνοντας ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ συμπλήρωσε: "Ελπίζω ότι αυτό είναι μόνο η προσωπική άποψη του Μητροπολίτη κ. Ελπιδοφόρου και όχι η κοινή θέση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως."

Εμφανίσεις: 101769
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!