Η Παναγία Ιεροσολυμίτισσα στην Πλάκα (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)

0ierosolumitissa-15

Στον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων, στο Μετόχι του Παναγίου Τάφου στην Πλάκα, βρίσκεται από σήμερα η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Ιεροσολυμίτισσας.

Την Εικόνα έφερε από την πόλη των Ιεροσολύμων και τον Πάνσεπτο και Θεομητορικό Τάφο της Υπεραγίας Θεοτόκου στην Γεθσημανή ο Έξαρχος του Παναγίου Τάφου στην Ελλάδα, Αρχιμανδρίτης Δαμιανός.

Στην τελετή της υποδοχής παρέστησαν οι Μητροπολίτες Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κύριλλος, ο οποίος προεξήρχε, Γουϊνέας κ. Γεώργιος, εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης κ. Παύλος, Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, ο εκπρόσωπος τύπου του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στην Ελλάδα κ. Γεώργιος Βασιλείου, εκπρόσωποι της Ελληνικής Αστυνομίας και της Διεύθυνσης Τροχαίας Αθηνών, κληρικοί και λαϊκοί.

Μετά την υποδοχή ακολούθησε λιτανεία στους δρόμους της Πλάκας και στην συνέχεια η εικόνα τοποθετήθηκε προς προσκύνηση στο κέντρο του Ναού.

Ο Έξαρχος του Παναγίου Τάφου στην Ελλάδα Αρχιμανδρίτης Δαμιανός αναφέρθηκε στην ιστορία της εικόνας και επεσήμανε πως «η σπουδαιότητα του γεγονότος της υποδοχής της Παναγίας της Ιεροσολυμίτισσας στην Αθήνα καθίσταται προφανής, αν αναλογιστούμε την αγάπη με την οποία το χριστεπώνυμο πλήρωμα της Εκκλησίας της Ελλάδος περιβάλλει τους Αγίους Τόπους, όπως αποδεικνύεται από τις συνεχείς επισκέψεις των ευσεβών χριστιανών στα Πανάγια Προσκυνήματα» και προσέθεσε πως «δικαίως η Εκκλησία των Ιεροσολύμων κατέχει αυτή την κεντρική θέση στην πνευματική ζωή των πιστών. Από την Καινή Διαθήκη, αλλά και από τα έργα της εκκλησιαστικής ιστορίας, μαθαίνουμε ότι στους Αγίους Τόπους λειτούργησαν οι πρώτες χριστιανικές κοινότητες. Και τούτο είναι αυτονόητο, εφόσον εκεί γεννήθηκε κατά σάρκα, έδρασε, κήρυξε, σταυρώθηκε και ανέστη εκ νεκρών ο Κύριος μας».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Έξαρχος του Παναγίου Τάφου ανέφερε πως «είναι σπουδαίο το γεγονός ότι η παρούσα υποδοχή της ιερής εικόνας τελείται την παραμονή της λαμπρής δεσποτικοθεομητορικής εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, που αναδεικνύει την κεντρική θέση της Παρθένου Μαρίας στο σχέδιο της Θείας Οικονομίας για την σωτηρία του ανθρώπινου γένους».

Υπογράμμισε, επίσης, πως «η σημερινή ημέρα του χαρμόσυνου αγγέλματος προς την Παρθένο ας αποτελέσει για όλους μας μια ευκαιρία να αναλογιστούμε ότι για τη σωτηρία μας είναι απαραίτητη η δική μας ελεύθερη αποδοχή του θελήματός Του. Ας αποκριθούμε κι εμέις στην άπειρη συγκατάβασή Του με τη δική μας ταπείνωση και υπακοή. Έτσι θα διατηρήσουμε μέσα μας την ελπίδα της σωτηρίας και, με καθαρότητα καρδιά, θα γίνουμε κοινωνοί της θείας χάριτος, που ανακαινίζει και θεοποιεί τον άνθρωπο».

Στη συνέχεια ευχαρίστησε τους Ιεράρχες που παραβρέθηκαν στην υποδοχή, αλλά και όλους τους παρευρισκόμενους, καθώς και όσους συνέβαλαν για τη μεταφορά της εικόνας από τα Ιεροσόλυμα στην Αθήνα και ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας: «Ας ασπασθούμε ως ταπεινοί προσκυνητές τη θαυματουργή εικόνα της Δεσποίνης ημών Θεοτόκου, με την ελπίδα ότι θα μας ενισχύσει στις διάφορες δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, τόσο στο πνευματικό επίπεδο όσο και στο επίπεδο των καθημερινών αναγκών. Κάθε φορά που νομίζουμε ότι βρισκόμαστε σε αδιέξοδο, ας ακούμε τα λόγια του κυρίου, «Ολιγόπιστε, εις τι εδίστασας;» και ας συνεχίζουμε τον αγώνα μας με τη βεβαιότητα ότι ο Κύριος θα μας σώσει, όπως τον Πέτρο, από τον τάραχο των θλίψεων και των αγωνιών, με τις πρεσβείες της Υπεραγίας Μητέρας Του, αμήν».

Αργότερα, τελέσθηκε αγρυπνία επί τη εορτή του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Θεοτόκου. Η ιερή εικόνα της Υπεραγίας Δεσποίνης ημών Θεοτόκου και Αειπαρθένου Μαρίας, προς αγιασμό και ευλογία των πιστών από την Αγία Γη, θα τίθεται σε προσκύνηση καθημερινώς, μέχρι την Παρασκευή 17 Απριλίου.

0ierosolumitissa-1

0ierosolumitissa-2

0ierosolumitissa-4

0ierosolumitissa-5

0ierosolumitissa-6

0ierosolumitissa-7

0ierosolumitissa-8

0ierosolumitissa-9

0ierosolumitissa-10

0ierosolumitissa-11

0ierosolumitissa-13

0ierosolumitissa-14

0ierosolumitissa-16

0ierosolumitissa-17

0ierosolumitissa-18

0ierosolumitissa-19

0ierosolumitissa-20

0ierosolumitissa-21

0ierosolumitissa-22

Εμφανίσεις: 220957
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!