Δεν υπέγραψε το Πατριαρχείο Αντιοχείας το κοινό ανακοινωθέν

2049760

Του Αιμίλιου Πολυγένη

Τα δύο σοβαρά θέματα που έχουν προκαλέσει τριγμούς στην ενότητα της Ορθοδοξίας, το Κατάρ και η Τσεχία, απασχόλησαν κατά κόρον τις ανεπίσημες συζητήσεις των Προκαθημένων στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου.

Οι εκπρόσωποι του Πατριαρχείου Αντιοχείας ζήτησαν επίμονα από τους συμμετέχοντες στη Σύναξη να συζητηθεί το θέμα του Κατάρ.

Διαφορετικά, δήλωσε, το Πατριαρχείο Αντιοχείας δεν θα υπέγραφε το κοινό ανακοινωθέν των Προκαθημένων, όπως και έγινε τελικά από τον Μητροπολίτη εν Μπουένος Άιρες που εκπροσώπησε τον Πατριάρχη Ιωάννη.

Πληροφορίες της Romfea.gr αναφέραν ότι ζητήθηκε η διαμεσολάβηση του Πατριάρχη Αλεξανδρείας και του Αρχιεπισκόπου Κύπρου ώστε το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και το Πατριαρχείο Αντιοχείας, να ξεκινήσουν στην Κύπρο και πάλι έναν νέο γύρο συνομιλιών για το θέμα του Κατάρ.

Η γενικότερη πεποίθηση που υπάρχει πάντως είναι πως η απουσία του Πατριάρχη Αντιοχείας από τη Σύναξη δεν έχει να κάνει μόνο με την απλή χειρουργική επέμβαση που είχε, αλλά ήθελε να εκφράσει τη δυσφορία του για την αντιμετώπιση του ζητήματος του Κατάρ από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τη στάση που αυτό τηρεί υπέρ του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.

Εκκλησία της Τσεχίας

Μετέωρο παραμένει ακόμη το θέμα της Εκκλησίας της Τσεχίας. Παρά τις παρασκηνιακές και εκτός Σύναξης διεργασίες, δεν φαίνεται πως θα υπάρξει σύντομα λύση κοινά αποδεκτή από τις δύο πλευρές, όσους υποστηρίζουν δηλαδή τον νέο Αρχιεπίσκοπο Τσεχίας Ραστισλάβ και όσους θεωρούν αντικανονική την εκλογή του και θεωρούν εκπρόσωπο της Εκκλησίας τον Μητροπολίτη Όλομουτς Συμεών.

Ο Μητροπολίτης Όλομουτς έχει εκφράσει την επιθυμία, έλεγαν οι Προκαθήμενοι σε κατ' ιδίαν συζητήσεις τους, να μεταβεί άμεσα στο Φανάρι και μόνος για να δοθεί οριστική λύση στο ζήτημα που ταλανίζει την Εκκλησία της Τσεχίας.

Η παρεξήγηση, εξάλλου, που είχε δημιουργηθεί ανάμεσα στην Εκκλησία της Ελλάδος και το Πατριαρχείο Μόσχας λόγω της ακύρωσης του ταξιδιού του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου στη Ρωσία, φαίνεται να οδεύει προς εκτόνωση μετά από την παρέμβαση των συνεργατών των δύο Προκαθημένων.

Ένταση προκάλεσε, τέλος, η παρέμβαση του Οικουμενικού Πατριάρχη κατά τις εργασίες της Συνόδου, όταν αναφέρθηκε στους επισκόπους των άλλων Ορθοδόξων Εκκλησιών που διαποιμαίνουν σε "κανονικά" εδάφη του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην παρέμβασή του ζήτησε να μην αποκαλούνται οι Επίσκοποι με το ίδιο όνομα γιατί δημιουργούνται παρεξηγήσεις και πως αυτό το θέμα πρέπει κάποτε να λυθεί.

Ανέφερε ως παράδειγμα τον Μητροπολίτη Μπουένος Άιρες Ταράσιο λέγοντας πως "ένας είναι ο Μπουένος Άιρες και οι υπόλοιποι θα πρέπει να αποκαλούνται εν Μπουένος Άιρες" κ.ο.κ.

Οι Προκαθήμενοι δεν διαφώνησαν, έλεγαν σε κατ' ιδίαν συζητήσεις τους, με την ουσία της συγκεκριμένης παρέμβασης του Οικουμενικού Πατριάρχη.

Κατέθεσαν τον προβληματισμό τους όμως γιατί μερικοί Επίσκοποι του Οικουμενικού Πατριαρχείου ασχολούνται μόνο με τους Ελληνόφωνους και δεν δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον με τους Ορθοδόξους των άλλων Εκκλησιών.

Μία λύση έλεγαν θα ήταν ο Επίσκοπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου να κάνει βοηθούς επισκόπους που ναι μεν να βρίσκονται σε άμεση συνεργασία με τον Επίσκοπο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αλλά να ασχολείται με τους Ορθοδόξους Χριστιανούς των άλλων Εκκλησιών (αραβόφωνους κ.λπ.).

Οι υπογραφές

Υπογράφηκε τελικά το βράδυ του Σαββάτου σε αίθουσα ξενοδοχείου της Κωνσταντινούπολης, το τελικό κοινό ανακοινωθέν από τους Προκαθημένους των κατά τόπους ορθοδόξων Εκκλησιών.

Όπως νωρίτερα έγραψε η Romfea.gr το ζήτημα του Κατάρ έγινε αιτία να μην υπάρξει "ομοφωνία" στη Σύναξη των Προκαθημένων, και να υπογράψουν όλοι οι Προκαθήμενοι εκτός από τους εκπροσώπους του Πατριαρχείου Αντιοχείας.

2049757

2049758

2049759

2049762

2049763

2049767

2049768

2049769

2049777

2049779

2049781

Εμφανίσεις: 166806
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!