Ο Πατριάρχης Αντιοχείας και ο Πατριάρχης Ιγνάτιος για την απαγωγή των Μητροπολιτών

patr-joh1

Κοινό ανακοινωθέν εξέδωσαν οι Πατριάρχες Αντιοχείας Ιωάννης και ο Πατριάρχης Ιγνάτιος Ζάκκα Α΄, σχετικά με την απαγωγή των δύο Ιεραρχών.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:


Τη Δευτέρα 22 Απριλίου 2013 μας εξέπληξε η είδηση της απαγωγής των δύο αδελφών μας Μητροπολιτών, του Ελληνορθοδόξου Μητροπολίτου Χαλεπίου και Αλεξανδρέττας κ. Παύλου (Ιάζιτζι) και του Συρορθοδόξου Μητροπολίτου Χαλεπίου κ. Ιωάννου (Ιπραχίμ), οι οποίοι απήχθησαν, επιστρέφοντες στο Χαλέπι μετά την εκπλήρωση ανθρωπιστικής αποστολής.

Λυπούμεθα σφόδρα γι΄ αύτήν την πράξη και για κάθε όμοιά της , που προσβάλλει τον άνθρωπο ασχέτως καταγωγής .

Ενταύθα επιθυμούμε να σημειώσουμε τα εξής προς ενημέρωση της εγχώριας και διεθνούς κοινής γνώμης .                                                                       

1) Οι χριστιανοί σ΄αυτήν την περιοχή είναι οργανικό μέρος του κοινωνικού ιστού των των λαών της περιοχής. Υποφέρουν και συμπάσχουν με κάθε δοκιμαζόμενο . Εργάζονται γιά την άρση της αδικίας εμπνεόμενοι από τη διδασκαλία του Ευαγγελίου, που έχει την αγάπη ως βάση γιά την επικοινωνία των ανθρώπων. Η επίσημη στάση των διαφόρων πνευματικών και εκκλησιαστικών αρχών, καθώς και η εκπλήρωση της ανθρωπιστικής αποστολής εκ μέρους των δύο απαχθέντων Μητροπολιτών, βεβαιώνουν του λόγου το αληθές .

2) Οι Χριστιανοί της περιοχής της Μέσης Ανατολής λυπούνται γιά τη βία ,που απομακρύνει τον ένα πολίτη από τον άλλο και εκθέτει τη ζωή των φιλήσυχων πολιτών σε διαφόρους κινδύνους, όπως η απαγωγή,  που είναι η χειρίστη μορφή βίας εναντίον άοπλων ανθρώπων . Εμείς απευθύνοντας έκκληση στους απαγωγείς , τους καλούμε να σεβαστούν τη ζωή των δύο απαχθέντων αδελφών και καλούμε τους πάντες να σταματήσουν τις ενέργειες εκείνες, που σκορπούν τη διχόνοια, τους θρησκευτικούς και κομματικούς διαχωρισμούς μεταξύ των πολιτών της ιδίας πατρίδας .

3) Εμείς αντιλαβανόμαστε το άγχος, που κυριαρχεί στις ψυχές όλων των Χριστιανών, συνεπεία αυτού του γεγονότος. Τους καλούμε να δείξουν υπομονή και πίστη, στηριζόμενοι στο Θεό, ο οποίος με τη δύναμή Του χαλιβδώνει την αδυναμία μας. Εμείς θεωρούμε ότι, η άμυνα υπέρ της πατρίδας συνίσταται στην παραμονή μας σ΄αυτήν, εργαζόμενοι γιά να την καταστήσουμε χώρα αγάπης και συμφιλίωσης . Αντιλαμβανόμαστε επίσης ότι, οι άλλοι πολίτες ετέρων δογμάτων υποφέρουν ομοίως συνεπεία παρομοίων ενεργειών.  Προσευχόμαστε γιά να τους χαρίσει ο Θεός δύναμη σ΄αυτήν τη δοκιμασία και υψώνουμε δυνατά τη φωνή μας, αρνούμενοι κάθε είδος βίας, που διαμελίζει το κορμό της πατρίδας μας και ματώνει τις καρδιές μας .

4) Με αφορμή, αυτό το λυπηρό γεγονός, καλούμε τη διεθνή κοινότητα να μεριμνήσει γιά τον τερματισμό αυτής της συμφοράς στη Συρία, ώστε να ξαναγίνει χώρα αγάπης, ασφάλειας και συμβίωσης. Με κανένα τρόπο δεν πρέπει οι πολιτικές σκοπιμότητες να είναι εις βάρος των πολιτών της περιοχής.

5) Καλούμε όλες τις, ανά τον κόσμο, Χριτιανικές Κοινότητες να αντιμετωπίζουν σθεναρά τα γεγονότα της Συρίας, εκφράζοντας την πίστη Τους με μαρτυρία αγάπης στον κόσμο και να λάβουν εκείνα τα κατάλληλα μέτρα κατά της βίας, που απειλεί τους ανθρώπους της περιοχής της Μέσης Ανατολής.

6) Δραττόμεθα της ευκαιρίας να απευθύνουμε έκκληση στους συμπολίτες μας , όλων των Μουσουλαμικών Κοινοτήτων να συνεργαζόμαστε, αρνούμενοι να θεωρήσουμε τον άνθρωπο, ως εμπορικό προϊον ή ανθρώπινη ασπίδα στις συγκρούσεις ή χρηματικό ή πολιτικό ανταλλάξιμο προϊον .

7) Τέλος, απευθυνόμαστε στους απαγωγείς και τους λέμε ότι, οι απαχθέντες είναι απόστολοι αγάπης στον κόσμο και τούτο βεβαιώνεται από τα θρησκευτικά, κοινωνικά και εθνικά έργα τους . Δια τούτο τους καλούμε να ενεργήσουν κατ ΄αυτή τη λυπηρή κατάσταση μακριά από φανατισμό, που υπηρετεί μόνο τους εχθρούς της πατρίδας. Τέλος, παρακαλούμε το Θεό κατ΄αυτές τις ευλογημένες μέρες, να λήξει σύντομα αυτή η συμφορά και να επανέλθει η ηρεμία στις ψυχές όλων μας και να απολαμβάνει η περιοχή μας την ειρήνη και την ευημερία , που της αξίζει .    

   Ο  Πατριάρχης                                                                 Ο Πατριάρχης
            Ιωάννης  ο Ι΄                                           Μαρ Ιγνάτιος Ζάκκα ο Α΄ Ιουάζ

Εμφανίσεις: 106296
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!