Πατριαρχείο Αντιοχείας: ''Αντικανονική η ενέργεια του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων''

antioxeiaaaa

Tου Αιμίλιου Πολυγένη

Συνεδρίασε σήμερα το πρωί, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Romfea.gr, η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Αντιοχείας για πρώτη φορά υπό την προεδρία του νέου Πατριάρχη Αντιοχείας κ. Ιωάννη.

Κύριο θέμα συζήτησης ήταν η εκλογή του αρχιμανδρίτη Μακαρίου σε Αρχιεπισκόπου Κατάρ από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.

"Αυτή η εκλογή είναι αντίθετη με τους νόμους της Ορθόδοξης Εκκλησίας" απεφάνθησαν τα μέλη της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου και έκαναν και σχετική δήλωση, η οποία, όπως πληροφορούμαστε, διανεμήθηκε σε όλους τους πιστούς και τις άλλες ανεξάρτητες Ορθόδοξες εκκλησίες.

Στη δήλωση τους αναφέρεται, μεταξύ άλλων, πως "μετά από πρόσκληση του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Ιωάννη, υπό τις δύσκολες συνθήκες και τους πόνους που ταλανίζουν την περιοχή μας, η οποία πάσχει τον τελευταίο καιρό" ασχολήθηκαν με το θέμα "της ανάδειξης του νέου Αρχιεπισκόπου στο Κατάρ από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων".

Αυτή η ενέργεια, υπογράμμισαν, "προκαλεί μία πληγή στην Ορθοδοξία και γι' αυτό ο Μακαριώτατος έχει ξεκινήσει ήδη σειρά συναντήσεων ώστε να εξεταστεί το θέμα που αναδείχτηκε από τα ΜΜΕ".

Ως πρώτη ενέργεια, αναφέρει η δήλωση, "ήταν να γίνει προφορικώς και στη συνέχεια να αποσταλεί σχετική επιστολή διαμαρτυρίας στον Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλο καιτον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο στην οποία θα εκφράζεται η έκπληξη της Ι. Συνόδου του Πατριαρχείου Αντιοχείας για την απόφαση του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων να δοθεί ο τίτλος του Αρχιεπισκόπου Κατάρ, εν αγνοία του Πατριαρχείου Αντιοχείας σε έδαφος του οποίου ανήκει και σύμφωνα με τους Ι. Κανόνες η περιοχή".

Στο μήνυμά της η Ιερά Σύνοδος επισημαίνει ακόμη πως παρά τη δύσκολη αυτή θέση στην οποία περιήλθε το Πατριαρχείο Αντιοχείας, "οι καρδιές τους είναι ανοικτές για να ασχοληθούν με το θέμα σε πνεύμα αγάπης και ενότητας".

Παρά τις ενστάσεις του Πατριαρχείου Αντιοχείας, τονίζεται στην ανακοίνωση, το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων προέβη στην χειροτονία του Αρχιεπισκόπου Κατάρ κ. Μακαρίου χωρίς να δώσει κάποια σχετική απάντηση για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί.

Στην ανακοίνωση του Πατριαρχείου αναγνωρίζεται επίσης το δικαίωμα του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων να ασχοληθεί με τις ποιμαντικές ανάγκες των Ορθοδόξων, τονίζεται ωστόσο η νομική και εκκλησιαστική δικαιοδοσία που έχει στην περιοχή το Πατριαρχείο Αντιοχείας.

Ως εκ τούτου, συνεχίζει η δήλωση, το Πατριαρχείο Αντιοχείας αρνείται την ενέργεια του Πατριαρχέιου Ιεροσολύμων και ζητά από τα Ιεροσόλυμα να προχωρήσουν άμεσα στην επανόρθωση του ζητήματος που έχει προκύψει.

"Η κατάσταση που βιώνουν οι χριστιανοί της περιοχής απαιτεί από εμάς να εργαστούμε για να αποφύγουμε κάθετί που θα μπορούσε να απειλήσει την ενότητα των πιστών" τονίζεται χαρακτηριστικά.

Τα μέλη της Ιεράς Συνόδου εύχονται "σύντομα να επιστρέψουν τα πράγματα στην Κανονικότητα, για το καλό των σχέσεων των δύο Εκκλησιών στο μέλλον".

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες του Romfea.gr, το Πατριαρχείο Αντιοχείας θα αναλάβει άμεσα πρωτοβουλία ώστε να εξηγήσει τις θέσεις του σε όλες τις Ορθόδοξες Εκκλησίες.

Να σημειωθεί πως το Romfea.gr ήταν το πρώτο ΜΜΕ που ανέδειξε το πρόβλημα που ανέκυψε ανάμεσα στα δύο Πατριαρχεία, δίνοντας την πραγματική διάσταση του ζητήματος, παρά τις ανεπιτυχείς προσπάθειες συγκεκριμένων κύκλων να υποβαθμίσουν το ζήτημα και να το τοποθετήσουν στη... σφαίρα της φαντασίας.

Εμφανίσεις: 134427
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!