Ο Θεόδωρος Κασσίμης στον Πατριάρχη Αντιοχείας

ImageΕπίσημη επίσκεψη τεσσάρων ημερών στην Συρία πραγματοποιεί από το μεσημέρι της Παρασκευής ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Θεόδωρος

Κασσίμης.

 

Η επίσκεψη πραγματοποιείται στο πλαίσιο της στήριξης αλλά και της περαιτέρω ανάπτυξης των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Συρίας, καθώς επίσης και εκείνων με τους συλλόγους της ομογένειας.

 

Σήμερα, πρώτη ημέρα επίσκεψής τους στη Συρία, ο Έλληνας υφυπουργός συναντήθηκε με τον Πατριάρχη Αντιοχείας κ. Ιγνάτιο στο Πατριαρχικό Μέγαρο, στην παλιά πόλη της Δαμασκού.

 

Η συνάντηση διεξήχθη σε θερμό κλίμα επιβεβαιώνοντας την διάθεση των δυο πλευρών για περαιτέρω σύσφιξη των δεσμών.

 

Ο προκαθήμενος της εκκλησίας της Αντιοχείας υποδεχόμενος τον κ. Κασσίμη ανέφερε ότι οι επισκέψεις προσωπικοτήτων ή και απλών ανθρώπων από την Ελλάδα είναι κάτι σύνηθες και φυσιολογικό.

 

«Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ανήκουμε στην ίδια εκκλησία. Έχουμε κάθε δυνατότητα για αμοιβαία κατανόηση, αισθανόμαστε ότι είμαστε το ένα και το αυτό και βεβαίως εμείς οι κάτοικοι της περιοχής δεν ξεχνούμε ότι σε μια δεδομένη χρονική στιγμή του παρελθόντος η γλώσσα που ομιλείτο εδώ, ήταν τα ελληνικά.

 

Μας το θυμίζουν οι επιγραφές στα κτίρια του παρελθόντος που στέκουν στην ευρύτερη περιοχή μας το θυμίζουν οι εικόνες που σώζονται.

 

Αυτό αρκεί για να μην αισθανόμαστε ξένοι στην περιοχή και οι Έλληνες να αισθάνονται το ίδιο οικεία. Μπορεί ο καθένας να σκέφτεται ότι θέλει, εμείς γνωρίζουμε και από που προερχόμαστε και ποιοι είμαστε.

 

Ευχαριστώ και εύχομαι στην ελληνική κυβέρνηση για την αρωγή. Ωστόσο, ίσως θα ήταν καλύτερα αν διαμορφώναμε και τις σχέσεις μας με την εκκλησία απευθείας, παρά με την κυβέρνηση.

 

Όμως οι άνθρωποι της εκκλησίας είμαστε φτωχοί ενώ οι κυβερνήσεις μπορούν στέκουν ψηλότερα» σχολίασε χαμογελώντας και έκλεισε την αναφορά του λέγοντας ότι: «Όπως και να' χει, με την εκκλησία ή την κυβέρνηση θα πορευθούμε μαζί».

 

Απαντώντας ο Έλληνας υφυπουργός εξέφρασε την ικανοποίηση του από το επίπεδο των σχέσεων το οποίο υφίσταται πλέον, αναφέροντας ότι: «Νιώθω ότι ήρθα στην οικογένειά μου.

 

Σε μια μεγάλη ορθόδοξη οικογένεια. Το ποιμαντορικό αλλά και το ανθρωπιστικό έργο το οποίο επιτελεί το Πατριαρχείο της Αντιόχειας είναι πάρα πολύ σημαντικό.

 

Εμείς από την πλευρά μας, με τις δυνάμεις τις οποίες διαθέτουμε ή ακόμα και σε συνεργασία προσφέρουμε τη βοήθειά μας, γιατί ξέρουμε ότι ο στόχος του Πατριαρχείου της Αντιοχείας είναι να βοηθήσει.

 

Να βοηθήσει για μια καλύτερη ζωή όλους τους ανθρώπους της περιοχής, ανεξαρτήτως θρησκεύματος.

 

Είναι πολλά όσα μας ενώνουν με την Αντιόχεια. Είναι από τις παλιότερες εκκλησίες. Από εδώ εάν θέλετε ξεκίνησε ο χριστιανισμός και εδώ η ορθοδοξία έχει πολύ βαθιές ρίζες και αισθανόμαστε ευλάβεια όταν ερχόμαστε να προσκυνήσουμε σε αυτόν εδώ τον τόπο».

 

Η συνάντηση ήταν διάρκειας μιας ώρας και σε αυτήν εξετάστηκαν θέματα διμερούς ενδιαφέροντος, αλλά και προγράμματα τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη και χρηματοδοτούνται από το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδος, όπως η αποκατάσταση επιγραφών και μωσαϊκών σε εκκλησίες στην ευρύτερη περιοχή και η πρόοδος που έχει σημειωθεί στον τομέα της ανάδειξης της εκκλησιαστικής περιουσίας του Πατριαρχείου της Αντιόχειας.

 

Λίγο νωρίτερα ο κ. Κασσίμης συναντήθηκε με τους προκαθήμενους των έξι Ιερών Μητροπόλεων της Συρίας, ενώ αργά το απόγευμα παραβρέθηκε σε εκδήλωση της Ελληνικής Κοινότητας Δαμασκού.

 

«Η Ελλάδα και έχει παλιούς και στενούς δεσμούς με τη Συρία και είμαστε περήφανοι για την ελληνική κοινότητα που διατηρείται εδώ. Ο λόγος δεν είναι άλλος από το ότι εσείς εκφράζετε τη χώρα μας στη Συρία και μέσα από την παρουσία σας μεταδίδεται το πνεύμα, τα ήθη και οι αξίες μας στην περιοχή.

 

Τέλος αύριο ο Υφυπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί το Χαλέπι όπου θα γίνει δεκτός από τον προκαθήμενο της Μητρόπολης και θα συναντηθεί επίσης με εκπροσώπους της ελληνικής κοινότητας της περιοχής.
Εμφανίσεις: 43567
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!