Τριήμερο αφιέρωμα στους Αγίους του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας

kenias

Το Σάββατο, 17 Ιανουαρίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κένυας κ. Μακάριος λειτούργησε, μαζί με τους ιερείς, καθηγητές και μαθητές της Πατριαρχικής Σχολής στον ιερό ναό του Αγίου Μακαρίου.

Έψαλλε μελωδικότατα η χορωδία της Πατριαρχικής Σχολής. Στο τέλος, ο Σεβασμιώτατος μίλησε για τη ζωή, το έργο και την προσωπικότητα του Αγίου Αντωνίου του Μεγάλου.

Τόνισε, ιδιαίτερα, τη μεγάλη του συμβολή στην ανάπτυξη του ορθόδοξου μοναχισμού στην αιγυπτιακή γη και κατ’ επέκταση στην απέραντη ήπειρο της Αφρικής. Μίλησε επίσης για τη σχέση του με τον Άγιο Αθάνασιο, Πατριάρχη Αλεξανδρείας, ο οποίος, στο τέλος, έγινε ο βιογράφος του Μεγάλου Αντωνίου.

Κάλεσε τους ιεροσπουδαστές της Πατριαρχικής Σχολής να προσπαθούν, με κάθε τρόπο, να μιμηθούν τέτοιες άγιες μορφές του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, που κοσμούν επάξια το στερέωμα της οικουμένης. 

Σήμερα, Κυριακή, το πρωί, ο Σεβασμιώτατος λειτούργησε στον ιερό ναό των Αγίων Νικολάου και Αναστασίου στη Ριρούτα. Συμμετείχαν κληρικοί προερχόμενοι από διάφορες περιοχές, γιατί αισθάνθηκε ότι ήταν απαραίτητο να γνωρίσουν από κοντά τις άγιες μορφές των Πατριαρχών Αλεξανδρείας, από τον Απόστολο Μάρκο μέχρι και τον σημερινό Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο τον Β΄.

Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στους δύο τιμώμενους αγίους, Αθανάσιο και Κύριλλο και επικέντρωσε την ομιλία του στη ζωή και το έργο του Αγίου Αθανασίου, ιδιαίτερα, τη συμβολή του στη θεμελίωση του ορθοδόξου δόγματος και φρονήματος, της οικουμενικής ορθοδοξίας, όταν συμμετείχε στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο στη Νίκαια, το 325 μ.Χ. Αναφέρθηκε στις λεπτομέρειες από τη ζωή του αγίου και τόνισε στους ιερείς και στον πιστό λαό του Θεού ότι η Εκκλησία της Αφρικανικής Ηπείρου, υπαγόμενη στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, εξασφαλίζει την κανονικότητά της και, έτσι, αποκτά αίγλη και πνευματική δύναμη στην οικουμενική ορθοδοξία και παν-χριστιανικά. 

Αργά το απόγευμα της ιδίας ημέρας, ο Σεβασμιώτατος τέλεσε πανηγυρικό μέγα εσπερινό μετ’ αρτοκλασίας στον πανηγυρίζοντα ιερό ναό του Αγίου Μακαρίου της Πατριαρχικής Σχολής, με τη συμμετοχή των κληρικών και μαθητών.

Ο Σεβασμιώτατος, στο τέλος, όπως κάθε χρόνο, παίρνει ένα θέμα από τη ζωή του Αγίου Μακαρίου, το οποίο αναπτύσσει και δίνει τα απαραίτητα διδάγματα που βγαίνουν από τη ζωή και τη διδασκαλία του Αγίου. Φέτος, κάλεσε τους παρευρισκομένους να πάνε για λίγο στα ερημικά μέρη της Αιγύπτου, όπου μόνασε ο Άγιος Μακάριος και να αντλήσουν δυνάμεις πνευματικές από τη ζωή και τη διδασκαλία του Αγίου Μακαρίου.

Τόνισε, ιδιαίτερα, το γεγονός ότι ένας μοναχός όπως τον Άγιο Μακάριο, νύχτα μέρα γονατιστός, έλεγε την προσευχή «Κύριε Ιησού Χριστέ, Υιέ του Θεού, ελέησόν με τον αμαρτωλό».

Έδωσε περισσότερη έμφαση στην ταπεινοφροσύνη του Αγίου, στην απλότητα και στην αφιέρωσή του στον Θεό.

Εν κατακλείδι, είπε ότι όλοι μπορούμε, αν και ανθρωπίνως είμαστε ανάξιοι, να προσπαθήσουμε να μιμηθούμε το παράδειγμα του Αγίου Μακαρίου, ο οποίος είναι και ο προστάτης Άγιος της Σχολής μας. 

Το τριήμερο θα συνεχιστεί αύριο και θα ολοκληρωθεί με πανηγυρική θεία λειτουργία στον ιερό ναό του Αγίου Μακαρίου, όπου ο Σεβασμιώτατος, στο τέλος, θα τελέσει μνημόσυνο στη μνήμη του αείμνηστου ιδρυτή και δωρητή της Πατριαρχικής Σχολής, Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ της Κύπρου.

0kenias

0kenias1

0kenias2

Εμφανίσεις: 32380
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!