Στην Ουκρανία ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας

ImageΣε συγκινητικό κλίμα έγινε η υποδοχή του Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεοδώρου στο Κίεβο της Ουκρανίας, έναν τόπο όπου ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος υπηρέτησε την Εκκλησία για δέκα ολόκληρα χρόνια ως Επίσκοπος Κυρήνης και Έξαρχος της Εκκλησίας του Αγίου Μάρκου. 

    
Τον Προκαθήμενο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής υποδέχτηκε χθες το βράδυ στο αεροδρόμιο Μπορίσπολ του Κιέβου ο Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Βλαδίμηρος, παρουσία του Αιγυπτίου πρέσβη στην Ουκρανία Γιούσεφ Ζάντα και του επιτετραμμένου της ελληνικής πρεσβείας Ηλία Φωτόπουλου. 

    
Ευχαριστώντας θερμά τον Μητροπολίτη Κιέβου, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη συμπαράσταση που είχε από την Εκκλησία του Κιέβου, τότε που - ως Έξαρχος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας - κατευθυνόμενος από την Οδησσό στη Μόσχα, περνούσε από το Κίεβο και ο Μητροπολίτης Βλαδίμηρος βρισκόταν πάντα στο πλευρό του, όπως είπε χαρακτηριστικά. 

    
Πολλοί εκπρόσωποι του κλήρου που γνώριζαν τον κ. Θεόδωρο από την περίοδο που έζησε κοντά τους, εξέφρασαν τη μεγάλη τους χαρά που είδαν πάλι μετά από τόσα χρόνια τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας, ενθυμούμενοι εκείνη την ιστορική εποχή, όπως τη χαρακτήρισαν. 

    
Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας τούς ευχαρίστησε όλους για τη θερμή υποδοχή, ενώ δεν παρέλειψε να εκφράσει τις ευχαριστίες τους για την παρουσία κατά την υποδοχή και το επίσημο προς τιμήν του γεύμα, τόσο του Αιγυπτίου πρέσβη όσο και του Έλληνα επιτετραμμένου στην Ουκρανία. 

    
Κατά τη διάρκεια της υποδοχής, εκπρόσωπος της κυβέρνησης ανέγνωσε συγχαρητήρια επιστολή του προέδρου της χώρας Βίκτορ Γιούσενκο προς τον κ. Θεόδωρο για το έργο της Εκκλησίας του Αγίου Μάρκου για την Ορθοδοξία και την ιεραποστολή στην Αφρική. Από την πλευρά του, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας που αναμένεται να συναντήσει τον Ουκρανό πρόεδρο την ερχόμενη Τρίτη, εξέφρασε τη χαρά του που βρίσκεται στη χώρα, η οποία, όπως είπε, γνωρίζει συνεχώς την πρόοδο. 

    
Τέλος, στην πατριαρχική Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στον καθεδρικό ναό των Οσίων Αντωνίου και Θεοδοσίου, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας αναφέρθηκε στο εκκλησιαστικό πρόβλημα που υφίσταται στην Ουκρανία, τονίζοντας την ξεκάθαρη θέση όλων των ορθοδόξων εκκλησιών που συμπορεύονται και αναγνωρίζουν μόνον την κανονική εκκλησία της χώρας, παύοντας εδώ και περίπου δέκα χρόνια οποιαδήποτε εκκλησιαστική σχέση με τη σχισματική εκκλησία που έχει δημιουργηθεί στην Ουκρανία. 

    
Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας αναχωρεί το βράδυ για την Οδησσό, όπου και θα επισκεφθεί τους χώρους στους οποίους υπηρέτησε ως Επίσκοπος Κυρήνης και Έξαρχος της Αλεξανδρινής Εκκλησίας στη Ρωσία από το μέχρι το 1985 έως το 1995.

    
Πριν αναχωρήσει από το Κίεβο επισκέφθηκε την ελληνική πρεσβεία στην ουκρανική πρωτεύουσα, όπου έγινε δεκτός από τον επιτετραμμένο κ. Φωτόπουλο και το προσωπικό της πρεσβείας. 

    
Τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο συνοδεύουν στην επίσημη επίσκεψή του στην Εκκλησία της Ουκρανίας ο Αρχιεπίσκοπος της Ρωσικής Εκκλησίας του Ρεζάν κ. Παύλος, ο Μητροπολίτης Καλής Ελπίδος (Κέιπ Τάουν) κ. Σέργιος, ο Έξαρχος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στη Μόσχα κ. Αθανάσιος, ο Επίσκοπος Μαγαδασκάρης κ. Ιγνάτιος, ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου παλαιού Καΐρου κ. Ιγνάτιος, ο Έξαρχος της Ρωσικής Εκκλησίας στο Κάιρο π. Λεωνίδας Γκορμπατσόφ, ο π. Πέτρος Παργινός από τη Μητρόπολη του Γιοχάνεσμπουργκ και ο πρώτος τη τάξει των Οφικιάλων του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας Σπυρίδων Καμαλάκης.
 
Εμφανίσεις: 24389
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!