Βαρθολομαίος "συγχαίρω τον Μητρ. Ιλαρίωνα ο οποίος έχει πολλά χαρίσματα"

ImageΓεύμα προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου παρέθεσε ο Πρόεδρος του Τμήματος των Εξωτερικών Σχέσεων, Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνας στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνας, καλωσορίζοντας τον Παναγιώτατο και τους παρευρισκομένους τόνισε: «Είναι μεγάλη χαρά τόσο για μένα όσο και για τα μέλη της αντιπροσωπείας μας να παραβρισκόμαστε σε αυτή την ιερή για όλους μας Πόλη. Η οποία ιδρύθηκε από τον Μέγα Κωνσταντίνο, όπου στο σταυροδρόμι πολιτισμών συνεχίζει και σήμερα να αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ιερά προσκυνήματα της Ορθοδοξίας».

«Κάθε επίσκεψη στην πόλη αυτή για μας ως εκπροσώπους της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας μας υπενθυμίζει τις πνευματικές ρίζες, διότι εμείς, οι Χριστιανοί της Ρωσίας, λάβαμε την πίστη μας από την Κωνσταντινούπολη, και για μας η Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως πάντα θα μείνει η Μητέρα Εκκλησία», συνέχισε ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας.

Στη συνέχεια ο κ. Ιλαρίωνας, αναφέρθηκε στο συνδετικό κρίκο που έχει με την Πόλη, τονίζοντας ότι «Για μένα η Κωνσταντινούπολη συνδέεται με ένα άγιο, στη μελέτη του βίου και της διδασκαλίας του οποίου αφιέρωσα πολλά χρόνια. Και το όνομα του ήταν το βαπτιστικό μου όνομα, πριν λάβω την μοναχική μου κουρά. Είναι ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος, ένας μεγάλος θεολόγος της Εκκλησίας, ο οποίος από κοινού με τον Μεγάλο Βασίλειο και τον αδελφό του Άγιο Γρηγόριο Νύσσης υποστήριξε την Ορθοδοξία κατά την εποχή της επικράτησης της αρειανικής αιρέσεως. Μέσα σε αυτή την Πόλη ο Μέγας Γρηγόριος εκφώνησε τους αθάνατους θεολογικούς του λόγους. Εδώ ανήλθε στον Πατριαρχικό Θρόνο για να αποκρούσει τις αιρέσεις και να υπερασπιστεί την Ορθοδοξία. Σε αυτό το Ιερό Ναό της Αγίας Ειρήνης πραγματοποιήθηκε η Β΄ Οικουμενική Σύνοδος όπου εκφωνήθηκαν οι θεολογικοί λόγοι από τον Άγιο Γρηγόριο».

«Με μια ιδιαίτερη συγκίνηση βρισκόμουνα σήμερα σε αυτό το ναό όπου εκτελείτο το δικό μου μουσικό έργο, ενθυμούμενος ότι ο τόπος αυτός συνδέεται με ένα μεγάλο γεγονός της Β΄ Οικουμενικής Συνόδου και ότι μέσα στο χώρο αυτό κήρυττε ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος. Υπό τη σκέπη του Τιμίου Σταυρού, που απεικονίζεται στην αψίδα του Ιερού Βήματος αυτού του μεγαλοπρεπούς κτιρίου, παρακολουθήσαμε τα άγια Πάθη και τον σταυρικό θάνατο του Σωτήρα μας. Δεν ήταν όμως η ακολουθία, αλλά η συναυλία, κατά την οποία εκτελέστηκε μια μουσική εμπνευσμένη από τη θεία λατρεία και αφιερωμένη στον Χριστό», πρόσθεσε επίσης ο κ. Ιλαρίωνας.

Ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνας, ευχαριστώντας τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, μεταξύ άλλων τόνισε: «Θα ήθελα να ευχηθώ στην Παναγιότητά Σας, βοήθεια από τον Θεό καθώς και την προκοπή στην Αγία Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως και μια σύντομη, εντός των προσεχών μηνών, επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής Χάλκης. Είναι εκείνο το γεγονός το οποίο αναμένει ολόκληρη η Ορθοδοξία και όχι μόνο η Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως».

Κλείνοντας, ο κ. Ιλαρίωνας τόνισε: «Με αγάπη Σας αναμένουμε στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη. Ευχόμαστε σε Σας και σε όλους τους παρόντες πολλά και αγαθά έτη».

Από την πλευρά του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος εξέφρασε τη βαθιά του ευχαρίστηση σχετικά με το γεγονός ότι χάρη στους κόπους ενός αδελφού αρχιερέως πολλοί Κωνσταντινοπολίτες είχαν την ευκαιρία παραμονές του Πάσχα να παραβρεθούν στην συναυλία της εκκλησιαστικής μουσικής στον ιστορικό ναό της Αγίας Ειρήνης. Η εκτέλεση μέσα στο χώρο αυτό του ορατόριου «Τα Κατά Ματθαίον Πάθη» του Μητροπολίτη Ιλαρίωνος αποτέλεσε την εισαγωγή για τη Μεγάλη Εβδομάδα.

«Από καρδιάς συγχαίρω τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνα, στον οποίο ο Θεός έδωσε πολλά χαρίσματα και τάλαντα: Είναι ένας εξαιρετικός θεολόγος και άριστος μουσικός, ένας πολύ δυναμικός εκκλησιαστικός παράγοντας και το δεξί χέρι του Αγιωτάτου Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κυρίλλου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Ακόμη να σημειωθεί, ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης συνεχάρη τον Πρόεδρο του ΤΕΕΣ, σχετικά με την ανύψωση του σε Μητροπολίτη.

Επικεντρώνοντας στο θέμα της φιλάδελφης συνεργασίας μεταξύ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας, επεσήμανε ότι «χάρη στη συνεργασία αυτή όπου ένα σημαντικό ρόλο παίζει ο Μητροπολίτης Ιλαρίων, έφτασε σε τελικό στάδιο η προετοιμασία για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθόδοξης Εκκλησίας», η διεξαγωγή της οποίας αποτελεί ένα παλαιό όραμα και ελπίδα του Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Επίσης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης ομολόγησε ότι προγεύεται της χαράς της αδελφικής επίσκεψης του στη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία η οποία πρόκειται να γίνει τον προσεχή Μάιο. Σύμφωνα με τον Πατριάρχη «δεν θα είναι μόνο μια ανταπόδοση της επίσκεψης του Αγιωτάτου Πατριάρχη Κυρίλλου στην Κωνσταντινούπολη, αλλά θα είναι και μια ωραία ευκαιρία συσφίξεως των σχέσεων μεταξύ των δυο Εκκλησιών».

Τέλος, τόνισε: «Θα μπορέσουμε να ανταλλάξουμε τον αδελφικό εν Χριστώ ασπασμό μέσα στην πασχαλινή ατμόσφαιρα, να ανταλλάξουμε τις σκέψεις και τα κοινά οράματα για το μέλλον της Ορθοδοξίας και για τη μαρτυρία της ενώπιον του σύγχρονου κόσμου, να διατρανώσουμε την ενότητα της Αγίας Ορθόδοξης Εκκλησίας, την οποία απαρτίζουμε όλοι ανεξάρτητα από το ότι ανήκουμε σε διάφορα έθνη και εκκλησιαστικές δικαιοδοσίες».

Εμφανίσεις: 89005
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!