Πατριάρχης σε Ιερείς: ''Πρέπει να βλέπουμε την ουσία και όχι τον τύπο''

ieratiki-4

ΚΟΜΟΤΗΝΗ | ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΠΟΛΥΓΕΝΗΣ

Ιερατική Σύναξη στο Πολυκέντρο του Δήμου Κομοτηνής πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου με την συμμετοχή των κληρικών της Ιερά Μητροπόλεως Μαρωνείας.

Η Ιερατική Σύναξη έγινε παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου με αφορμή την επίσκεψη του στην Ιερά Μητρόπολη.

Ο Μητροπολίτης Μαρωνείας προσφωνόντας τον Οικουμενικό Πατριάρχη, μεταξύ άλλων ανέφερε: "Κάθε φορά που εξέρχεσθε από το ιερό κέντρο της Ορθοδοξίας, την μαρτυρική Πόλη του Κωνσταντίνου, προκειμένου να συναντήσετε το διεσπαρμένο ανά την οικουμένη πολυάριθμο πνευματικό Σας ποίμνιο, είναι γεγονός, ότι κλήρος και λαός σκιρτά αγαλλόμενος, γιατί βλέπει κοντά του, την ενοποιό μορφή του Πατριάρχου του Γένους μας."

"Ακόμη και όσοι στερούνται βασικών ιστορικών και θεολογικών πληροφορίων για τον ιερό θεσμό που διακονείτε, λόγω των πολλών και ποικίλων δράσεων με τις οποίες έχετε πλουτίσει την υπερεικοσαετή πατριαρχία Σας, αναπόδραστα οδηγούνται στην διαπίστωση, ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης και η Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως αποτελούν αυθεντικά εχέγγυα εμπέδωσης του ανθρωπιστικού ιδεώδους σε πολυπολιτισμικές και πολυεπίπεδα διαρθρωμένες κοινωνίες", πρόσθεσε ο κ. Παντελεήμων.

Με αφορμή την Ιερατική Σύναξη ο Σεβασμιώτατος, απευθυνόμενος προς τον Πατριάρχη τόνισε: "Σας παρακαλώ υϊικώς, να απευθύνετε λόγο πατρικό, λόγο οικοδομής προς τον Επίσκοπο και τους άμεσους συνεργάτες μου, το «καύχημα μου εν Κυρίῳ», τον ιερό κλήρο της Επαρχίας Μαρωνείας και Κομοτηνής."

"Σας παρακαλούμε, λοιπόν, να μας επιστηρίξετε, να μας καταρτίσετε από το περίσσευμα της εγνωσμένης αγάπης, την οποία προσφέρετε προς όλους και τον καθένα ξεχωριστά κι εμείς υποσχόμεθα, ότι κάθε έναν από τοὺς προσφερόμενους λόγους Σας κατά την παρούσα σύναξη, θα τους τηρήσουμε ατόφιους στην καρδιά μας, ώστε να φωταγωγούν την περαιτέρω πορεία της επισκοπικής και ιερατικής μας διακονίας «πρὸς δόξαν Θεού και έπαινον της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας»" ανέφερε κλείνοντας ο Μητροπολίτης Μαρωνείας.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης αφού πρώτα ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Μαρωνείας για τα ωραία του λόγια, ανέφερε πως "η παρουσία του Πατριάρχου στην πόλη της Κομοτηνής, μας παρέχει την ευλογία της σημερινής συναντήσεως μετά των ευλαβών κληρικών των διακονούντων θυσιαστικώς της Ιερά ταύτη Μητρόπολη."

Στη συνέχεια ο Πατριάρχης απευθυνόμενος προς τους Ιερείς μίλησε για τα ηρωικά τέκνα της Θράκης, υπογραμμίζοντας πως ζούν σε έδαφος ηρώων και μαρτύρων.

"Για τον λόγο αυτό σας παρακαλώ, αδελφοί, να μιμήσθε την πολιτεία και τον βίο αυτών των ηρώων και μαρτύρων, για να αξιωθήτε και σεις της δόξης, της οποίας και αυτοί απολαμβάνουν ενώπιον του Θρόνου της μεγαλωσύνης του Κυρίου" σημείωσε ο Πατριάρχης.

Σε άλλο σημείο ο Πατριάρχης ζήτησε από τους κληρικούς να αγωνίζονται να καταρτίζουν τον λαό με τα διδάγματα του Ευαγγελίου, διότι αυτό είναι το κύριο έργο ως ποιμένες του λαού.

Ο Πατριάρχης παρομοίασε τον σημερινό κόσμο με την συγκύπτουσα γυναίκα του Ευαγγελίου, η οοία ήταν μια ταλαιπωρημένη ύπαρξη, όπως είναι ο λαός σήμερα, χτυπημένος από τα καθημερινά προβλήματα της ζωής, τα οποία δεν αφήνουν να κοιτάξουμε με θάρρος ψηλά.

"Εις τας αντίξοους συνθήκες της σημερινής εποχής μετα τις ποικιλωνύμους κρίσεις πρέπει να δοξάζουμε τον Θεό, διότι χάρισε σε εμάς την Ορθόδοξη πίστη και μας κατέστησε μέλη του μυστικού σώματος Αυτού", ανέφερε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Επίσης ο Πατριάρχης έδωσε συγκεκριμένες οδηγίες για ποιμαντική διακονία, τονίζοντας ότι πρέπει να βλέπουμε την ουσία και όχι τον τύπο.

Οφείλουμε και εμείς, ως γνήσιοι ποιμένες της Εκκλησίας του Χριστού, να υπερβαίνουμε τον τύπο χάριν του ανθρώπου, υπέρ του οποίου εδόθη ο τύπος. Και να μη λησμονήσωμεν πρωτίστως, ότι είμεθα πάντες αμαρτωλοί και καθόλου αλάνθαστοι", τόνισε χαρακτηριστικά ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

ieratiki-1

ieratiki-2

ieratiki-3

ieratiki-5

ieratiki-6

ieratiki-7

ieratiki-8

ieratiki-9

ieratiki-12

ieratiki-11

ieratiki-13

ieratiki-15

ieratiki-16

ieratiki-17

Εμφανίσεις: 59097
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!