''Όσοι εξαρτώνται εκ της Μεγ. Εκκλησίας, μετέχουν, του ηθικού μεγαλείου και της απαραμίλλου δόξης Της''

dokso-32

ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ | ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΠΟΛΥΓΕΝΗΣ

Δοξολογία τελέστηκε πριν από λίγο στον περικαλλή Ιερό Ναό της Παναγίας της Ελευθερώτριας, για την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου στο Διδυμότειχο.

Τον Ιερό Ναό κατέκλησαν εκατοντάδες πιστοί οι οποίοι έσπευσαν να πάρουν την ευλογία του Πατριάρχη του Γένους, αλλά και να τον υποδεχθούν στην πόλη τους.

Μετά το πέρας της πανηγυρικής Δοξολογίας ο Σεβ. Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, απευθυνόμενος προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη τόνισε: "Η πόλη του Διδυμοτείχου, η πόλη των Κάστρων, των θρύλων και της ιστορίας, με αισθήματα βαθειάς ευλάβειας, μετα παλμών ιεράς συγκινήσεως και με ανυπόκριτο ενθουσιασμό, υποδέχεται σήμερα την Υμετέρα Θειοτάτη Παναγιότητα, τον Σεπτό Πρωθιεράρχη της υπ΄ Ουρανόν Ορθοδοξίας, στον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας της Ελευθερώτριας, του οποίου φέτος εορτάζεται η συμπλήρωση 20 ετών από τα εγκαίνια."

"Μπορεί η πολή αυτή σήμερα να βρίσκεται στην εσχατιά της Πατρίδος, όμως έχει ένα πολύ ένδοξο παρελθόν, διότι άλλοτε βρισκόταν στό κέντρο των εξελίξεων...Την ιστορική της αίγλη μαρτυρούν τα μνημεία της· ἡ Πλωτινούπολη μέ τά ψηφιδωτά της, τό Βυζαντινό Κάστρο της, τά υπολείματα των παλαιολόγειων Μονών της, οι μεταβυζαντινοί Ναοί της μέ τά υπέροχα τέμπλα τους, ἀλλά καί τά νεοκλασσικά αρχοντικά της", πρόσθεσε ο Σεβασμιώτατος.

Επίσης ο κ. Δαμασκηνός σημείωσε ότι "γιά αυτούς πού γνωρίζουν τήν Παγκόσμια Ιστορία καί τήν Ιστορία της Εκκλησίας η έννοια του πρώτου καί του έσχάτου στόν χώρο της πίστης έχει προσλάβει, ήδη από των χρόνων των Οικουμενικών Συνόδων, όλως διαφορετική διάσταση καί δυναμική θαυμαστή. Αυτό πού είναι σημαντικό καί αδιαμφισβήτητο είναι ότι όσοι εξαρτωνται εκ της Μεγάλης Εκκλησίας, όσοι διατελούν ἐν κοινωνία μετ’ Αὐτής μετέχουν, κατά τρόπον μυστικόν, του ηθικού μεγαλείου καί της απαραμίλλου δόξης Της. Άρα ούτε έσχατοι, ούτε περιφρονημένοι είναι. Είναι σημαντικοί καί σπουδαίοι."

"Και η Επαρχία αυτή αποτελεί αναμφίβολα κλήμα της Αμπέλου, δηλαδή της Μεγάλης Εκκλησίας. Καί εφ’ όσον παραμένει «ἐν τῆ ἀμπέλῳ», δύναται νά φέρη καρπό, του Κυρίου ευδοκούντος, καί καρπό αγαθό, μέσα εἰς τή διαχρονική εξέλιξη της Ιστορίας", συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου.

Σε άλλο σημείο της προσφώνησής του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στους ιστορικούς δεσμούς του Διδυμοτείχου με το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

"Αισθανόμεθα σήμερα ότι γύρω μας συνεορτάζουν μυστικά τα μακάρια πνεύματα θεοφρόνων Ιεραρχών κληρικών και βασιλέων, αλλά και μαρτύρων, μορφών ταπεινών που σήκωσαν τον χρηστό του Κυρίου ζυγό, όπως ο ηγιασμένος Επίσκοπος Διδυμοτείχου Νικηφόρος", ανέφερε ο Μητροπολίτης Δαμασκηνός.

Κλείνοντας ο Μητροπολίτης αναφέρθηκε στον λαό της Επαρχίας του, τονίζοντας ότι ο "λαός είναι πιστός στον Χριστό και στις παραδόσεις του Γένους. Κρατάει όσα παρέλαβε από τους προγόνους του. Ακολουθεί τα ίχνη των φωτεινών αγωνιστών του πνεύματος και της πατρίδας."

Από την πλευρά του ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος αναφέρθηκε στη μέριμνα του Οικουμενικού Θρόνου για το ποίμνιο της Θράκης, τονίζοντας ότι έφτασε στο Διδυμότειχο για να δει από κοντα την πίστη και την αφοσίωση, αλλά και τα επιτεύγματα.

"Η περιοχή σας, έχει παράδοση στο μαρτύριο και την μαρτυρία της εις Χριστόν πίστεως και των αξιών του Γένους μας. Αποτελεί αναμφισβήτητον γεγονός ότι η Θράκη και ο Έβρος ουδόλως υστέρησαν εἰς τὸ προσκλητήριον τιμής και καθήκοντος της Εκκλησίας και του ευσεβούς ημών Γένους. Τα πάντα προσέφερον δια την πίστιν του Χριστου την αγίαν και δια τὴν ελευθερίαν. Δια τούτο η Μήτηρ Εκκλησία εν καυχήσει και ευγνωμοσύνῃ μνημονεύει πάντοτε τους αιματηρούς αγώνας των Θρᾳκών", πρόσθεσε ο Πατριάρχης.

Στη συνέχεια συμπλήρωσε: "Ευλαβώς σήμερον κλίνομεν κατὰ τὴν μυσταγωγικὴν ταύτην στιγμὴν γόνυ πρὸ των ηρωϊκων μορφών των, αποτίοντες φόρον τιμής εἰς τους προπάτοράς σας καὶ προγόνους μας, οι ὁποίοι ἐγένοντο ὁλοκαύτωμα εἰς τὸν βωμὸν τῆς πίστεως καὶ της φιλοπατρίας, της εν ελευθερίᾳ ζωής και βιώσεως της Ορθοδοξίας ἐν τη ευλογημένῃ Ορθοδόξω Θράκη."

"Χαιρόμεθα καὶ ευφραινόμεθα και συγκινούμεθα, λοιπόν, σήμερον, άγιε αδελφέ, Μητροπολίτα κύριε Δαμασκηνέ, διαπιστούντες την παραδοσιακήν στοιχείωσιν των χαρακτήρων των απλών, ευσεβών και πιστών κατοίκων της Επαρχίας σας, ἀλλὰ και τὸ πεπνυμένον, πολυδιάστατον καὶ σημαντικὸν έργον σας το οποιόν έχει χαρίσει εἰς αὐτὴν μίαν νέαν πνοὴν εἰς ὅλα τὰ ἐπίπεδα κατὰ τοὺς χρόνους τῆς διαποιμάνσεώς σας, συμπαραστατουμένου υπὸ των ἀξίων κληρικών εφημερίων των Ιερών Ναών της πόλεως και του λαού σας", ανέφερε σε άλλο σημείο ο Πατριάρχης του Γένους.

Κλείνοντας ο Οικουμενικός Πατριάρχης τόνισε: "Η Ἐκκλησία μας η Όρθόδοξος είναι πηγὴ ενότητος, ελευθερίας και ειρήνης δια τὴν Θρᾴκην, διδάσκουσα τὸν σεβασμὸν εις τας ιδιαιτεροτήτας των χριστιανικών και μη κοινοτήτων καὶ τὴν καλλιέργειαν σχέσεων αρμονικής συνυπάρξεως, εμπιστοσύνης και συνεργασίας, απαραιτήτων δια την πρόοδον και την ευημερίαν."

dokso-1

dokso-3

dokso-4

dokso-5

dokso-6

dokso-7

dokso-8

dokso-9

dokso-10

dokso-11

dokso-12

dokso-13

dokso-14

dokso-15

dokso-16

dokso-17

dokso-18

dokso-19

dokso-20

dokso-21

dokso-22

dokso-23

dokso-24

dokso-25

dokso-26

dokso-27

dokso-28

dokso-29

dokso-30

dokso-31

dokso-33

dokso-34

dokso-35

Εμφανίσεις: 51134
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!