Οικουμενικός Πατριάρχης: ''Να μιμηθείτε την πίστη και το παράδειγμα των προγόνων σας'' (ΦΩΤΟ)

doksologia-31

ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ | ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΠΟΛΥΓΕΝΗΣ

Πανηγυρική Δοξολογία τελέστηκε πριν από λίγο στον Ιερό Ναό Αγίων Θεοδώρων Ορεστιάδος, με αφορμή την επίσημη επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου.

Η Δοξολογία τελέστηκε αμέσως μετά την επίσημη υποδοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη στην κεντρική πλατεία της πόλεως.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνός καλωσορίζοντας τον Πατριάρχη του Γένους, μεταξύ άλλων τόνισε: "Με αισθήματα ιεράς συγκινήσεως, βαθυτάτου σεβασμού και ανεκλαλήτου χαράς Σας υποδεχόμεθα σήμερα στην Ιερά Μητρόπολη μας, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο κλήμα της ευκληματούσης Αμπέλου του Οικουμενικού Πατριαρχείου."

"Δόξα και αίνο αναπέμπομεν προς τον Τριαδικό Θεό, ο Οποίος μας αξιώνει σήμερα αυτής της τιμής και ευλογίας και Σας ευγνωμονούμε, διότι αποδεχθήκατε την πρόσκλησή μας", πρόσθεσε ο κ. Δαμασκηνός.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου ανέφερε: "Είμεθα τέκνα του Οικουμενικού Θρόνου, και θεωρούμε αυτό προνόμιο ανεκτιμήτου αξίας. Καυχώμεθα διότι ο λαός μας ουδέποτε απέστη των αρρήκτων δεσμών μετά της Τροφού του Γένους Μεγάλης Εκκλησίας, αλλά και διότι η επαρχία αυτή είναι η πλέον προωθημένη προς την Βασιλίδα των Πόλεων, του Ιερό της Ορθοδοξία Κέντρο."

"Φυσάει ο άνεμος από τον Βόσπορο και η αύρα του φθάνει ως τις υπώρειες της Ροδόπης. Είμεθα σε απόσταση αναπνοής, και η αναπνοή Σας γίνεται πνοή μας, και αυτό το προνόμιο, αυτή την ευλογία, δεν μπορεί κανείς, μα κανείς να μας την στερήσει", πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο κ. Δμασκηνός.

Επίσης ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην ιστορία της Ορεστιάδος η οποία κτίστηκε από τους πρόσφυγες της Αδριανούπολης και του Κάραγατς το 1923, καθώς και στα εγκαίνια της νέα πόλης που ονομάστηκε Νέα Ορεστιάδα για να θυμίζει την Παλαιά Ορεστιάδα.

"Η πόλη αυτή που σας καλωσορίζει σήμερα ανδρώθηκε και μεγάλωσε με το αίμα και με τον ιδρώτα των προσφύγων της ιστορικής μας πατρίδας, της Ανατολικής Θράκης. Θυσιάστηκαν για να συνεχίσει να ακτινοβολεί μέχρι σήμερα ο Φάρος της Ορθοδοξίας στο Φανάρι", σημείωσε ο κ. Δαμασκηνός.

Κλείνοντας ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου τόνισε: "Εδώ στην Ορεστιάδα η Ρωμιοσύνη των αλησμόνητων πατρίδων ρίζωσε, επιβίωσε και άντεξε, χάρις στην ψυχή και το φρόνημα του Ρωμηού."

Από την πλευρά του ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, ευχαρίστησε τον Πανάγαθο Θεό που τον αξίωσε να έλθει στην ευλογημένη πόλη της Ορεστιάδος.

"Οι πρόγονοι σας, εκ του προαστίου της Αδριανουπόλεως Καραγάτς, τίμιοιυ και πιστοί "ξώμαχοι", πρώτον μέλημα στην προσφυγιά, όταν έκτιζαν εστίες στη νέα πατρίδα τους, είχαν την κατασκευή της ξύλινης εκκλησίας των Αγίων Θεοδώρων, των προστάτων της παλαιάς αγαπημένης και αλησμονήτου πατρίδος τους", ανέφερε συγκινημένος ο κ. Βαρθολομαίος.

Στη συνέχεια ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας ανέφερε: "Χαίρομαι διότι επισκέπτομαι την πόλη σας σήμερα, εορτή του πολύαθλου Ευσταθίου ο οποίος ως άλλος νέος Ιώβ υπέμεινε τα πάντα χάρις της αγάπης του Χριστού."

"Η υπομονή και η καρτερία του Αγίου Ευσταθίου ας εμπνέουν όλους μας κατά την δυσχερή αυτή περίοδο, την οποία διέρχεται η ευλογημένη Ελλάς και ο μαρτυρικός και δοξασμένος λαός της", πρόσθεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Κλείνοντας ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας απευθυνόμενος προς τον λαό, μεταξύ άλλων τόνισε: "Σας παρακαλώ πατρικώς να μιμηθείτε την πίστη, την αρετή, το ηθικό ανάστημα και το παράδειγμα των μακαρίων εκείνων προγόνων σας, ώστε να αξιώσει και εσάς ο Θεός της κληρονομίας των αιωνίων αγαθών της βασιλείας Του."

doksologia-1

doksologia-2

doksologia-3

doksologia-4

doksologia-5

doksologia-6

doksologia-7

doksologia-8b

doksologia-9

doksologia-10

doksologia-11

doksologia-12

doksologia-13

doksologia-14

doksologia-15

doksologia-16

doksologia-17b

doksologia-18

doksologia-19

doksologia-20

doksologia-21

doksologia-22

doksologia-23a

doksologia-24

doksologia-25

doksologia-26

doksologia-27

doksologia-28

doksologia-29a

doksologia-30

doksologia-31

doksologia-32

Εμφανίσεις: 76871
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!