Νέο Μητροπολίτη εξέλεξε το Οικουμενικό Πατριαρχείο

maximos arxidiakonos

Του Αιμίλιου Πολυγένη

Σε εκλογή Μητροπολίτη προέβη πριν από λίγο η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η οποία συνεδριάζει απο χθες Δευτέρα 15 Ιουλίου στο Φανάρι.

Η Αγία και Ιερά Σύνοδος εξέλεξε τον Μέγα Αρχιδιάκονο του Οικουμενικού Πατριαρχείου Μάξιμο, σε Μητροπολίτη Σηλυβρίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη θα γίνει την Κυριακή, 27 Ιουλίου, κατά την εορτή του Αγίου Παντελεήμονος.

Η Ιερά Μητρόπολις Σηλυβρίας είναι ιστορική μητρόπολη του Οικουμενικού Πατριαρχείου με έδρα τη Σηλυβρία στην Ανατολική Θράκη, που έπαψε να υφίσταται μετά την Ανταλλαγή πληθυσμών το 1922.

Η αρχιερατική περιφέρεια Σηλυβρίας περιελάμβανε τέσσερις κωμοπόλεις, τους Επιβάτες, το Φανάρι, το Εξάστερο, τους Δελλιώνες και οκτώ χωριά, τους Αιγιαλούς, το Οικονομείο, την Σινεκλή, το Μέγα Κιλίτς, το Σεϊμέν, τους Καδηκίοους. την Κούρφαλη, το Άβρεν.

Ο Μητροπολιτικός ναός ήταν αφιερωμένος στον άγιο Σπυρίδωνα, ο οποίος βρισκόταν στο υψηλότερο σημείο της πόλεως, εντός των τειχών. Κατεδαφίστηκε μετά το 1922.

Εκεί φυλάσσονταν και τα σκηνώματα του αγίου Αγαθόνικου και της Οσίας Ξένης, τα οποία μετά την Ανταλλαγή μεταφέρθηκαν στην Καβάλα.

Ο Μητροπολίτης Σηλυβρίας έφερε τη φήμη του "Πανιερώτατου".

 

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ

Συνῆλθεν, ὑπό τήν προεδρίαν τῆς Α. Θ. Παναγιότητος, ἡ Ἁγία καί Ἱερά Σύνοδος εἰς τακτικήν συνεδρίαν τῇ σήμερον, Τρίτῃ, 15ῃ Ἰουλίου 2014, καθ' ἥν ἐξελέξατο παμψηφεί τόν Πανοσιολ. Μέγαν Ἀρχιδιάκονον κ. Μάξιμον (Βγενόπουλον) Μητροπολίτην Σηλυβρίας.

Κατόπιν τῆς ἐκλογῆς ταύτης ὁ Πατριάρχης Βαρθολομαῖος ὠνόμασε Μ. Ἀρχιδιάκονον Αὐτοῦ τόν μέχρι τοῦδε Δευτερεύοντα τῶν Πατριαρχικῶν Διακόνων κ. Ἀνδρέαν (Σοφιανόπουλον).

Ἐκ τῆς Ἀρχιγραμματείας τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου

 

Εμφανίσεις: 175378
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!