Τρισάγιο για τους νεκρούς στην Ουκρανία από τον Οικουμενικό Πατριάρχη

barh

Πολυπληθές Ουκρανικό εκκλησίασμα συμμετείχε στο Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως για τα θύματα των ταραχών στην Ουκρανία που τέλεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι.

Κατά το Τρισάγιο έγιναν εκφωνήσεις και στην εκκλησιαστική σλαβωνική. Μετά το Τρισάγιο ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος απευθυνόμενος στον Γενικό Πρόξενο της Ουκρανίας στην Πόλη, στον Πρόξενο και στους Ουκρανούς Ορθοδόξους, εξέφρασε την χαρά του από την παρουσία τους στον Πατριαρχικό Ναό, παρά το γεγονός της δυσάρεστης αφορμής των δραματικών γεγονότων που συμβαίνουν στην Πατρίδα τους.

«Είναι πολύ φυσικό να δεχόμεθα εσάς, τους Ουκρανούς αδελφούς μας, διότι η Κωνσταντινούπολη είναι η Μητέρα σας Εκκλησία, η Εκκλησία που σας έδωσε πριν 1025 χρόνια τα φώτα της αληθινής πίστεως. Εδώ είναι το σπίτι σας. Δεν είστε ξένοι σε αυτόν τόπο. Οι πόρτες της Εκκλησίας και η πόρτα της καρδιάς μας είναι πάντοτε ανοιχτές. Εκχριστιανιστήκατε και βαπτιστήκατε από αυτήν εδώ την Εκκλησία και πήρατε και το πολιτισμό της, για τον οποίο εμείς είμαστε θαυμαστές. Την πίστη αυτή, τον πολιτισμό, το θάρρος και την φιλοξενία που διαθέτετε, τα θαυμάζουμε τον τρόπο με τον οποίο τα διατηρείτε. Να μην ξεχνάτε, ότι, το Οικουμενικό Πατριαρχείο αποτελεί η Εκκλησία η οποία σας αγαπά πάντα και προσεύχεται για σας ως Μητέρα Εκκλησία», τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Μέλη της Ουκρανικής Κοινότητος που ζουν στην Πόλη, είχαν εκφράσει την επιθυμία όλης της Κοινότητας να συμπροσευχηθούν με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, , για την επικράτηση της ειρήνης στην ταραγμένη πατρίδα τους.

«Οι προσευχές και οι ειρηνικές ευχές του Παναγιότατου Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης και Οικουμενικού Πατριάρχου για όλους τους χριστιανούς αδελφούς μας στην Ουκρανία για αυτές τις γεμάτες λύπη ημέρες, θα αποτελέσουν την μεγαλύτερη στήριξή του», ανέφεραν στη επιστολή τους.

Κατά την έξοδό του Πατριάρχη από τον Πατριαρχικό Ναό, οι συγκεντρωμένοι Ουκρανοί πιστοί έσπευσαν να λάβουν την ευχή του εκφράζοντας τις ευχαριστίες τους για την αγάπη και την συμπαράστασή του στον λαό της Ουκρανίας.

Όπως εξομολογήθηκαν, η παρούσα κρίση είναι η πιο δύσκολη στιγμή για τον λαό μετά το πυρηνικό δυστύχημα του Τσερνόμπιλ, που σημάδεψε την ζωή των νεότερων γενιών της Ουκρανίας", και τόνισαν ότι "η επικοινωνία μας με τον Οικουμενικό Πατριάρχη αποτελεί για μας την μεγαλύτερη τιμή και ευλογία".

Στον αυλόγυρο του Πατριαρχείου οι Ουκρανοί είχαν τοποθετήσει φωτογραφίες των νεκρών συμπατριωτών τους, από τις βίαιες συγκρούσεις των προηγούμενων ημερών, άναψαν κεράκια και άφησαν λίγα λουλούδια.

Ο Πατριάρχης άναψε και το δικό του κερί στη μνήμη των θυμάτων και προσευχήθηκε για την ανάπαυση των ψυχών τους αλλά και για την προστασία ολόκληρου του Ουκρανικού Έθνους.

Εμφανίσεις: 58641
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!