Βαρθολομαίος ζήτησε ίδρυση «Νέας Χάλκης» στην Ελλάδα

ImageΤην ίδρυση Θεολογικής Σχολής στην Ελλάδα, προς αντικατάσταση της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, η οποία εξακολουθεί να παραμένει κλειστή από τους Τούρκους,

ζήτησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος από την ελληνική κυβέρνηση.

 

Το αίτημα διατυπώθηκε τον περασμένο Ιανουάριο όταν ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής είχε πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία.

 

Ως τόπος ίδρυσης της Θεολογικής Σχολής, τα έξοδα της οποίας τόσο για την ίδρυση, όσο και για τη λειτουργία της θα κληθεί να αναλάβει η Ελλάδα, προτάθηκαν οι εγκαταστάσεις της Ιεράς Μονής Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολυτρίας, στην τοποθεσία Βασιλικά Χαλκιδικής, σε μικρή απόσταση από την πόλη της Θεσσαλονίκης, με το σκεπτικό ότι εκεί υπάρχουν ήδη κτιριακές εγκαταστάσεις προς τούτο καθότι λειτουργούσε κάποτε εκεί Μέση Εκκλησιαστική Σχολή.

 

Το αίτημα προς την ελληνική κυβέρνηση για την ίδρυση της «Νέας Χάλκης», όπως ήδη χαρακτηρίστηκε από στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης, διατυπώθηκε προφορικώς σε υψηλά ιστάμενο στέλεχος της κυβέρνησης, δίχως να είχε προηγηθεί κάποια προκαταρκτική πληροφόρηση ότι ο Πατριάρχης ανάμεσα στα άλλα επρόκειτο να ζητήσει και αυτό από την ελληνική κυβέρνηση.

 

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος αποφάσισε την τελευταία στιγμή να προβεί σε αυτή την κρούση δίχως να έχει εκ των προτέρων ενημερώσει τη Σύνοδο.

 

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, λέγεται ότι προέβη στην ενέργειά του αυτή βλέποντας την άτεγκτη στάση και τακτική της Τουρκίας για την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης, παρά τις μέχρι τώρα παρεμβάσεις από παντού, συμπεριλαμβανομένης και αυτής ακόμα της αμερικανικής κυβέρνησης την οποία οι Τούρκοι φαίνεται να αγνοούν παντελώς, αλλά και τις κατά καιρούς υποσχέσεις της Τουρκίας με τις στερεότυπες δηλώσεις της ότι «το θέμα βρίσκεται υπό μελέτη».

 

Η Θεολογική Σχολή της Χάλκης παραμένει κλειστή από το 1971, ενώ η επαναλειτουργία της αποτέλεσε όλα αυτά τα χρόνια το επίκεντρο των ενεργειών του σημερινού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

 

Ο «Ε.Κ.» είναι σε θέση να γνωρίζει ότι υπήρξαν και αντιδράσεις από μερικούς ιεράρχες του Πατριαρχείου επί του αιτήματος δημιουργίας Θεολογικής Σχολής στην Αγία Αναστασία Θεσσαλονίκης, καθότι με αυτό τον τρόπο δίνεται το μήνυμα στους Τούρκους ότι απεμπολούνται τα δικαιώματα του Πατριαρχείου για την επαναλειτουργία της Χάλκης, ενώ υπάρχουν κι εκείνοι οι οποίοι πιστεύουν ότι οι Τούρκοι εμπαίζουν επί 37 χρόνια το Πατριαρχείο και ότι δεν διαφαίνεται στις προθέσεις τους να επιτρέψουν τη λειτουργία της Χάλκης.

 

Επισημαίνεται ότι από το 1971 και εντεύθεν τα στελέχη του Πατριαρχείου, τα οποία γίνονται ιερείς και αρχιερείς, στη συνέχεια σπουδάζουν Θεολογία στις Θεολογικές Σχολές των Πανεπιστημίων Αθηνών και Θεσσαλονίκης, περισσότερο στη δεύτερη, με υποτροφίες ή οικονομική επιχορήγηση του Πατριαρχείου, ενώ πολλοί εξ' αυτών κάνουν μεταπτυχιακές σπουδές σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού, ιδιαίτερα της Ευρώπης.

 

* Ειδικά για τον Εθνικό Κήρυκα *

 

 

 

Το Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων Romfea.gr, ευχαριστεί την εφημερίδα "Εθνικός Κήρυκας", για το θέμα που μας παραχώρησε και είναι ειδικά για τον Ε.Κ.

 

 

 

Εμφανίσεις: 59946
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!