Για τα Σεπτεμβριανά μίλησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης

ImageΣτην περιοχή του Διπλοκινίου στο Βόσπορο και στον Ιερό Ναό της Παναγίας, χοροστάσησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, με αφορμή την εορτή της

γεννήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου.

 

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος μιλώντας στο εκκλησίασμα αναφέρθηκε στα Σεπτεμβριανά τονίζοντας «Την χαρά της εκκλησιαστικής πρωτοχρονιάς έρχεται να επισκιάσει η ανάμνηση των τραγικών γεγονότων της αποφράδος εκείνης νύχτας της 6ης προς την 7η Σεπτεμβρίου 1955".

 

Επίσης ο κ. Βαρθολομαίος πρόσθεσε «Τα τραγικά εκείνα γεγονότα αποτέλεσαν την απαρχή του ξεκληρίσματος της ρωμιοσύνης εδώ. Το ΄55, το ΄64, και το ΄74 υπήρξαν πολύ δύσκολα χρόνια για την ομογένεια της Κωνσταντινουπόλεως, έφυγαν χιλιάδες πιστοί, αλλά και όσοι μείναμε έχουμε ακόμη το κουράγιο και με την χάρη του Θεού θα το έχουμε και θα συνεχίσουμε απτόητοι να διαιωνίζουμε την ιστορία μας, την παράδοση μας, τη χριστιανική μαρτυρία μας, την εδώ ζωή και ύπαρξη μας".

 

Στην συνέχεια εξέφρασε την αισιοδοξία του πως αργά η γρήγορα η Τουρκία ενταχθεί στην Ευρώπη τονίζοντας "Αισιοδοξούμε ότι η Τουρκία θα εισέλθει αργά ή γρήγορα, ευχόμεθα γρήγορα, εις την μεγάλη οικογένεια της Ευρώπης, δηλαδή εις την Ευρωπαϊκή Ένωση, και τότε θα έχουμε θεαματικές αλλαγές εις την ζωή της Ομογένειας, της Μητρός Εκκλησίας, των άλλων μειονοτήτων, αλλά και γενικότερα εις τη δομή και συγκρότηση της κοινωνίας της χώρας αυτής».

 

Κλείνοντας ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος την ομιλία του υπογράμμισε ότι «Έχουμε την καρτερία, την υπομονή, την πίστη και την προσδοκία ότι θα έλθουν αυτές οι καλύτερες ημέρες. Άλλωστε, η ορθόδοξος χριστιανική πίστη μας είναι ανεξάντλητος πηγή δυνάμεως, εμπνεύσεως, αισιοδοξίας διότι ο Χριστός μας είπε "εν τω κόσμω θλίψιν έξετε, αλλά θαρσείτε εγώ νενίκηκα τον κόσμον" και πιστεύουμε πάντοτε ότι "μείζων ο εν ημίν ή ο εν τω κόσμω", όπως λέει το ευαγγέλιο".

 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΑΝΑ;

 

«Σεπτεμβριανά» ονομάστηκαν τα γεγονότα της 6ης Σεπτεμβρίου 1955, όπου τουρκικός όχλος προκάλεσε βίαια επεισόδια κατά των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης λεηλατώντας και πυρπολώντας ελληνικά καταστήματα, σπίτια, σχολεία και εκκλησίες.

 

Αφορμή έδωσε μια βομβιστική επίθεση στο πατρικό σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ στην Θεσσαλονίκη, που αποδείχτηκε στην συνέχεια ότι ήταν σκηνοθετημένη από την τουρκική κυβέρνηση.

 

Τα «Σεπτεμβριανά» σηματοδότησαν την αρχή ενός ξεριζωμού για τον Ελληνισμό της Πόλης, παρόμοιο με αυτόν των Ελλήνων της Μικράς Ασίας το 1922. 
Εμφανίσεις: 79217
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!