Οικουμενικός Πατριάρχης: "Καλώς σας βρήκαμε"

Image
Υποδοχή Πατριάρχη
Κρήτη - Στο Ηράκλειο της Κρήτης βρίσκονται από το πρωί ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, μαζί με τους Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρο, Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ. Χρυσόστομο,

Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο,  Αρχιεπίσκοπο Τιράνων και πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιο, Αρχιεπίσκοπο Τσεχίας και Σλοβακίας κ. Χριστόφορο, Μητροπολίτη Εσθονίας κ. Στέφανο, καθώς και Αρχιερείς που εκπροσωπούν άλλες εκκλησίες, οι οποίοι αφίχθηκαν στην 126η Σμηναρχία Μάχης στις 08:45 με ειδικά ναυλωμένη πτήση.

 

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης και οι Προκαθήμενοι των Ορθοδόξων Εκκλησιών βρίσκονται στην Κρήτη, με αφορμή τον εορτασμό του Ιωβηλαίου του Αποστόλου Παύλου - συμπλήρωση των 2.000 ετών από τη γέννησή του.

 

Στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου τον Παναγιώτατο και τους Προκαθήμενους υποδέχθηκαν, ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος μαζί με τα Μέλη της Ιεράς Συνόδου, ο Υπουργός Παιδείας κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πλακιωτάκης, ο Περιφερειάρχης Κρήτης, η εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ κ. Άννα Διαμαντοπούλου, Βουλευτές, Δήμαρχοι καθώς και η πολιτική ηγεσία του τόπου.

 

Η επίσημη υποδοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη έγινε αμέσως μετά στην πλατεία του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού του Αγίου Μηνά, όπου εκεί του αποδόθηκαν τιμές αρχηγού κράτους, και με τους λυράρηδες να τον καλωσορίζουν με Κρητικά άσματα.

 

Επίσης από τις πρώτες πρωινές ώρες δεκάδες χιλιάδες Κρήτες απ΄ όλο το νησί ανάμεσα τους και πολύ νεολαία, βρέθηκαν στον Άγιο Μηνά ώστε να ζήσουν από κοντά τις ιστορικές αυτές στιγμές.

 

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος μιλώντας από τον προαύλιο χώρο του Αγίου Μηνά, απευθυνόμενος σε λαό και κλήρο χαρακτήρισε το Νησί της Κρήτης «ως γέφυρα συναντήσεων του πολιτισμού των τριών ηπείρων της λεκάνης της Μεσογείου».

 

Στην συνέχεια ο Παναγιώτατος μιλώντας για τον Απόστολο των Εθνών Παύλο τόνισε πως «Ο Απόστολος Παύλος ενέταξε την Κρήτη στο μεγαλόπνοο αποστολικό όραμά του, την διάδοση του Ευαγγελίου στον πολιτισμένο Ελληνορωμαϊκό κόσμο, με την βέβαια ελπίδα ότι από αυτόν τον ιερό τόπο το λυτρωτικό μήνυμα της εν Χριστώ σωτηρίας θα ακτινοβολούσε γρήγορα σ όλους τους λαούς της Μεσογείου, όπως και έγινε».

 

 

Ο κ. Βαρθολομαίος δεν παρέλειψε όμως να αναφερθεί και στην Εκκλησία της Κρήτης, τονίζοντας πως «ακολουθεί απαρέγκλιτα τα αποστολικά παραγγέλματα» συνεχίζοντας ότι «αναπτύχθηκε και λειτούργησε κατά το Αποστολικό υπόδειγμα ως " γνήσιον τέκνον κατά την πίστην του πνευματικού πατρός της, του Αποστόλου των Εθνών Ουρανοβάμονος Παύλου».

 

Ακόμη τόνισε πως η "Μητέρα Εκκλησία σεμνύνεται γιατί η Αγιότατη Εκκλησία της Κρήτης ανήκουσα κανονικώς εις το ανά την Οικουμένη Εκκλησιαστικό Σώμα του Πανσέπτου Οικουμενικού Πατριαρχείου, τιμά την μητρική μέριμνα με ομόθυμο αφοσίωση και τιμάται και η ίδια δια της Οικουμενικής αναφοράς της πνευματικής της ακτινοβολίας".

 

Επίσης ο κ. Βαρθολομαίος τόνισε πως «η Πανορθόδοξη προσκυνηματική πορεία στα ίχνη του Αποστόλου των Εθνών Παύλου, αποκτά ιδιαίτερη σημασία για το Νησί της Κρήτης» και έκλεισε με την φράση "Καλώς σας βρήκαμε".

 

Αμέσως μετά ακολούθησε Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά, όπου εκεί ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος στην προσφώνηση του, χαρακτήρισε την παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη και των υπολοίπων Προκαθημένων στην Κρήτη ιστορική.

 

Επίσης ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος επανέλαβε για ακόμη μια φορά, την πιστή αφοσίωση της Εκκλησίας της Κρήτης στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, ευχαριστώντας όλους τους Προκαθημένους για την παρουσία τους στο Νησί.

 

Μετά το πέρας της δοξολογίας ο Οικουμενικός Πατριάρχης και οι Προκαθήμενοι αναχώρησαν για την Γόρτυνα την έδρα του Αποστόλου Τίτου, όπου εκεί θα ξεναγηθούν στον Ιερό Ναό της Παναγίας Κεράς και στη συνέχεια θα μεταβούν στους Καλούς Λιμένες, στην συνέχεια θα ακολουθήσει προσκύνημα στον Ιερό Ναό του Αγίου Αποστόλου και στο παρακείμενο Σπήλαιο.

 

Τέλος το απόγευμα θα γίνει η - Καταληκτήριος Συνεδρία Βιβλικού Συμποσίου, και θα απευθύνει χαιρετισμό ο δήμαρχος Ηρακλείου κ. Γ. Κουράκης και το βράδυ θα δοθεί επίσημο δείπνο παρατιθέμενο υπό του Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου και του Γενικού Γραμματέα της Περιφερείας Κρήτης κ. Σεραφείμ Τσόκα.
Εμφανίσεις: 58008
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!