Βαρθολομαίος: "Χαίρετε εν Κυρίω πάντοτε"

ImageΟλοκληρώθηκε πριν από λίγο ο πανηγυρικός εσπερινός στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό της Δράμας, χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχου

κ. κ. Βαρθολομαίου.

 

Να αναφερθεί πως πριν τον Πανηγυρικό Εσπερινό, έγινε η επίσημη υποδοχή του Προκαθήμενου της Ορθοδοξίας κ. Βαρθολομαίου μπροστά στο Μητροπολιτικό Μέγαρο της Δράμας, ο οποίος έγινε δεκτός με τιμές αρχηγού κράτους.

 

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος μετά το πέρας του Πανηγυρικού Εσπερινού στον Μητροπολιτικό Ναό έκανε την εξής ομιλία:

 

Εξοχώτατε κ. Υπουργέ,

Ιερώτατε Μητροπολίτα Δράμας κ. Παύλε και λοιποί Ιερώτατοι Αδελφοί,

Εντιμότατοι άρχοντες, Πεφιλημένα τέκνα της Εκκλησίας,

 

Αίνον και δοξολογίαν βαθυκάρδιον αναπέμπομεν προς τον εκ νεκρών αναστάντα Κύριον ημών Ιησούν Χριστόν, ο Οποίος μας συνήγαγεν επί το αυτό εις κοινωνίαν πίστεως και αγάπης και ελπίδος.

 

Ο Εσπερινός του Σαββάτου είναι η πρώτη γεύσις της χαράς της Αναστάσεως, την οποίαν εορτάζομεν καθ’ εκάστην Κυριακήν.

 

Και αυτήν την χαράν, κατ’ ευδοκίαν του Αναστάντος, αξιούμεθα απόψε να την ζήσωμεν μαζί σας. Τούτο την αυξάνει ακόμη περισσότερον, διότι υπάρχει εις το μέσον η αγάπη. Αγάπη αμοιβαία, βαθεία, εκτενής, ανυπόκριτος! Εν πλησμονή, λοιπόν, ιεράς χαράς σας προσφωνούμεν εξ ονόματος της σεβασμίας κοινής πάντων ημών Μητρός και Τροφού, της Αγίας του Χριστού εν Κωνσταντινουπόλει Μεγάλης Εκκλησίας, του μαρτυρικού Οικουμενικού Πατριαρχείου.

 

Ειρήνη υμίν, αδελφοί και τέκνα εν Κυρίω! Την ειρήνην, την πάντα νουν υπερέχουσαν, την οποίαν ο Κύριος Ιησούς έδωκεν εις τους αγίους Μαθητάς και Αποστόλους Του ως πρώτον δώρον μετά την εκ νεκρών αγίαν Ανάστασίν Του, αυτήν ευχόμεθα από καρδίας εις όλους! Ειρήνην εσωτερικήν, παυσίλυπον, χαροποιόν, υπερβατικήν του φόβου του θανάτου, ενωτικήν μετά του Θεού της ειρήνης και Πατρός πάσης παρακλήσεως!

 

Οι Άγιοι του Θεού, αγαπητοί, είναι τα πραγματικά τέκνα της ειρήνης, πλησίον των οποίων οι πιστοί γαληνιούν και αναπαύονται. Οι Άγιοι του Θεού είναι επίσης οι αληθείς μάρτυρες της Αναστάσεως, οι υπερβάντες εν Χριστώ Αναστάντι τον θάνατον και γενόμενοι κοινωνοί θείας και αιωνίου ζωής. Οι Άγιοι του Θεού είναι η διαρκής επιβεβαίωσις της αληθείας της Πίστεώς μας, η συνεχής φανέρωσις της παρουσίας του αναστάντος και αιωνίως ζώντος Χριστού εις τον κόσμον μας, η παράτασις της πορείας Του μέσα εις την ανθρωπίνην ιστορίαν, η επιβεβαίωσις της ελπίδος εις Αυτόν. Είναι «Χριστού ευωδία τω Θεώ εν τοις σωζωμένοις, ...οσμή ζωής εις ζωήν» (Β  Κορ. 2: 16)

 

Τοιούτος ανεδείχθη κατά τον παρελθόντα εικοστόν αιώνα εις την ευλογημένην περιοχήν σας ο εξ Αργυρουπόλεως αοίδιμος ιερομόναχος Γεώργιος, ο την επωνυμίαν Καρσλίδης, γέννημα της παροιμιώδους Ποντιακής ευσεβείας, θρέμμα της εσταυρωμένης Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, αύξημα της μεγάλης Μικρασιατικής ασκητικής παραδόσεως, άνθος της ομολογίας του Χριστού εις την Γεωργίαν και την Ρωσσίαν εις ημέρας μαχητικής αθεΐας και σκληρού διωγμού κατά της ευσεβείας, αλλά και ενταύθα, εις καιρούς χαλεπούς τόσον εκ κινδύνων και επιθέσεων εξωτερικών, όσον και εκ ταραχών εσωτερικών και αδελφοκτόνων, και, ακόμη, καρπός ευκλεής της ανοθεύτου και γνησίας πνευματικότητος της αγίας Ορθοδοξίας!

 

Οι γεροντότεροι από σας τον έζησαν και τον ενθυμούνται, αφού μόλις τεσσαράκοντα εννέα έτη έχουν παρέλθει από την οσιακήν εν Κυρίω κοίμησίν του.

 

Ήτο ασκητής των μέτρων των αρχαίων εκείνων μεγάλων ασκητών που αναφέρονται εις το Γεροντικόν και εις τα Συναξάρια. Άσαρκος, άκρος νηστευτής, παρθενικώτατος, ακτήμων, πάμπτωχος, περιφρονητής του χρήματος, ελεήμων εκ του υστερήματος και εκ του προσωπικού ιδρώτος του, εργατικός, πύρινος εις την προσευχήν, τα άνω αποκλειστικώς ως γνήσιος ουρανοπολίτης φρονών, αποστρεφόμενος την ματαίαν δόξαν και τον έπαινον των ανθρώπων, πλήρης πραότητος και ειρήνης Χριστού! Αλλ’ ήτο συγχρόνως και ιερεύς εννομώτατος «ιερουργών το ευαγγέλιον του Θεού» (πρβλ. Ρωμ. 15: 16), πλήρης θείου ζήλου και χάριτος, του οποίου η θεία λειτουργία μετέβαλλε και αισθητώς την γην εις ουρανόν, μετά πολλής παρρησίας υψών οσίας χείρας υπέρ των πιστών.

 

Ήτο πνευματικός άριστος, συμπάσχων ειλικρινώς με τον αμαρτωλόν, θυσιαστικός την αγάπην, διακριτικός, αγωνιών δια την σωτηρίαν των λογικών προβάτων του Χριστού, αόργητος, ανεξίκακος,  αμνησίκακος, συγχωρητικός, άξιος του Θεού και της Εκκλησίας

 

Ήτο όλος μία «θυσία ζώσα ευάρεστος τω Θεώ» (Ρωμ. 12: 1) και ηδύνατο να λέγη μαζί με τον Απόστολον Παύλον: «Χριστώ συνεσταύρωμαι· ζω δε ουκέτι εγώ, ζη δε εν εμοί Χριστός» (Γαλ. 2: 20). Όλη η πολιτεία του ήτο μία πάμφωτος φανέρωσις της αληθείας, της φιλανθρωπίας και της αγάπης του Χριστού!

 

Αυτόν τον επίγειον άγγελον, του οποίου την αγιότητα και τα θαύματα η τοπική σας Εκκλησία μεγαλοφώνως μαρτυρεί, η Μήτηρ Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως χρεωστικώς κατέταξε προσφάτως και επισήμως εις τας δέλτους των γνωστών Αγίων του Θεού, και ιδού απόψε, εν ατμοσφαίρα και φωτί αναστάσεως πανηγυρίζοντες, εορτάζομεν την μνήμην του, αγομένην κατ’ ακρίβειαν μεθαύριον τετάρτην Νοεμβρίου, ημέραν της εν Κυρίω κοιμήσεώς του.

 

Δοξάζομεν, λοιπόν, τον θαυμαστόν εν τοις Αγίοις Αυτού Κύριον, ο Οποίος εδώρησε τον Όσιον Γεώργιον εις ημάς και όλην την Εκκλησίαν, εις ημέρας πνευματικής καχεξίας και ισχνότητος, υπενθυμίζων εις πάντας και περιτράνως αποδεικνύων την δυνατότητα του αγιασμού, παρά το γενικώτερον αρνητικόν κλίμα της εποχής. Χαρήτε, αδελφοί και τέκνα αγαπητά, την κοινήν χαράν της Εκκλησίας, θριαμβευούσης και στρατευομένης! Την κοινήν χαράν ουρανού και γης!

 

Επικαλούμενοι τας υπέρ πάντων προς τον Αναστάντα πρεσβείας του Οσίου Γεωργίου του Νέου, επαινούμεν τον φιλάγιον και αφωσιωμένον εις τους επισκοπικούς του όρκους Ιερώτατον Μητροπολίτην σας και ημέτερον πολυφίλητον αδελφόν εν Χριστώ κύριον Παύλον δια την μεμεριμνημένην ετοιμασίαν και επιμελή διοργάνωσιν του εορτασμού και δια την προς το Οικουμενικόν Πατριαρχείον ευλάβειαν και αφοσίωσίν του και τον ευχαριστούμεν δια την προς την Μετριότητα ημών και την τιμίαν Πατριαρχικήν συνοδείαν πολυτρόπως εκδηλουμένην ευλαβή αγάπην του.

 

Προς τούτοις, ευχαριστούμεν θερμώς τον Εντιμότατον Νομάρχην Δράμας κ. Κωνσταντίνον Ευμοιρίδην δια την ευλαβή προσφώνησιν αυτού και δια την ωραίαν ποιμαντορικήν ράβδον, την οποίαν ευγενώς μας προσέφερε.

 

Να είσθε βέβαιος, κύριε Νομάρχα, ότι στηριζόμενοι επ’ αυτής θα συνεχίσωμεν να ποιμαίνωμεν όση ημίν δύναμις τον λαόν του Θεού και θα μνημονεύωμεν της αγάπης σας, προσευχόμενοι από καρδίας υπέρ υμών, υπέρ των συνεργατών σας και υπέρ όλων αδιακρίτως των πολιτών οι οποίοι περιλαμβάνονται εις τον χώρον της ευθύνης σας.

 

Επιφυλασσόμενοι να είπωμεν τα πρέποντα αύριον, εις την πανηγυρικήν Πατριαρχικήν και πολυαρχιερατικήν Θείαν Λειτουργίαν, αίρομεν χείρας και ευλογούμεν ολοθύμως ένα έκαστον από σας και όλον το πλήρωμα της θεοσώστου Μητροπόλεως Δράμας.

 

«Χαίρετε εν Κυρίω πάντοτε· πάλιν ερώ, χαίρετε» (Φιλ. 4: 4), αδελφοί και τέκνα της Εκκλησίας προσφιλέστατα.
Εμφανίσεις: 79850
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!