Ο Οικουμενικός Πατριάρχης για την οικονομική κρίση

ImageΣαφείς αναφορές στην οικονομική κρίση και την επιχειρηματικότητα έκανε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος στον χαιρετισμό του μετά την τέλεση των εγκαινίων

της ανακαινισμένης αίθουσας "Ερμής".

 

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ανέφερε ότι η επιχειρηματικότητα και η λεγόμενη βιομηχανική παραγωγή είναι καίριος δείκτης δημιουργικότητας "και η δημιουργικότητα για τους έμπειρους της εκκλησιαστικής αλήθειας και μαρτυρίας, παραπέμπει σε ένα από τα χαρακτηριστικότερα γνωρίσματα του ανθρώπου, αυτό που τον αναδεικνύει όντως σε εικόνα Θεού" και πρόσθεσε ότι "δυστυχώς πολλοί παραβλέπουν το κεφαλαιώδες στοιχείο της δημιουργικότητας όχι μόνο ως κίνητρο αλλά και ως στόχος της επιχειρηματικής πρωτοβουλίας.

 

Θεωρούν ότι η διακινδύνευσης και ο μόχθος του επιχειρηματία αποβλέπουν αποκλειστικά στην απόκτηση πλούτου και εξουσιαστικής ισχύος. Ίσως να έχουν δίκαιο σε πολλές περιπτώσεις και ιδιαίτερα σε εποχές άκρως ανεπτυγμένου ατομοκεντρισμού και αλόγου ηδονοθηρίας, όπως η σημερινή.

 

Αλλά το επικαιρικό και περιστασιακό σύμπτωμα δεν είναι δυνατόν να διαψεύσει το γεγονός ότι ο άνθρωπος είναι πλασμένος ως δημιουργός, προικισμένος με ποιητική ενέργεια... και η ποιοτική δημιουργία είναι κατεξοχήν πρόξενος ικανοποίησης και χαράς για τον άνθρωπο πολύ καλύτερη της εξασφαλίσεως ή της ναρκισιτιστικής αυταρέσκειας που παρέχουν ο πλουτισμός και η εξουσιαστική ισχύς".

 

 

Ο Πατριάρχης αναφέρθηκε επίσης στον πολιτισμό που έχουν παράγει και παράγουν οι Έλληνες και επεσήμανε ότι Έλληνες επιχειρηματίες, ακόμα και σε δίσεκτες εποχές για το Γένος, κατέκτησαν φήμη εντυπωσιακής γενναιοδωρίας και αγαθοεργίας με τη διακονία των συνανθρώπων τους και προέτρεψε τα μέλη του ΕΒΕΑ να αξιοποιήσουν αντίστοιχα το δημιουργικό επιχειρηματικό τους τάλαντο και να μην ξεχνούν την διακονία και ευχήθηκε για την "επιτυχία των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, επ αγαθώ του κοινωνικού συνόλου".

 

Τέλος ανέφερε ότι το 2010 η Κωνσταντινούπολη θα λάβει τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης και το Πατριαρχείο οργανώνει μια έκθεση για τα δημιουργήματα των Ελλήνων Αρχιτεκτόνων.

 

Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Κ. Μίχαλος ανέφερε ότι ειδικά σήμερα, σε μια εποχή όπου η παγκόσμια κοινότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με τις συνέπειες μιας πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης, ο λόγος του Πατριάρχη, ο λόγος των αξιών, της σύνεσης και της πραότητας, αποτελεί ένα σταθερό φάρο ελπίδας και έμπνευσης και είναι πηγή δύναμης για όλους μας ώστε να ανταποκριθούν οι επιχειρηματίες στο ρόλο τους και στην αποστολή τους.
Εμφανίσεις: 67907
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!