Στο δείπνο των Αλεβίδων ο Οικουμενικός Πατριάρχης

ImageΣε δείπνο του ιερού μήνα της νηστείας των Αλεβίδων παρακάθησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος στο Ίδρυμα "Ιερός Οίκος του Κόσμου", μετά από πρόσκληση του προέδρου

του Ιδρύματος Φερμάνι Αλτούν, ηγετικού στελέχους των Αλεβίδων στην Τουρκία.

 

Παρέστησαν ο υπουργός Παιδείας της Τουρκίας κ. Χουσεΐν Τσελίκ, με τον οποίο ο Πατριάρχης είχε και ιδιαίτερη συνομιλία, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών και τώρα πρώτος αντιπρόεδρος και βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος κ. Αμπτουλκαντίρ Ακσού, βουλευτές διαφόρων κομμάτων, ο Μουφτής της Πόλης, δήμαρχοι, καθηγητές πανεπιστημίων, άλλοι επίσημοι και πλήθος κόσμου.

 

Τον Πατριάρχη συνόδευε ο Μητροπολίτης Γέρων Μητροπολίτης Δέρκων κ. Κωνσταντίνος.

 

Τον τελευταίο καιρό γίνονται στην Τουρκία έντονες συζητήσεις γύρω από τους Αλεβίδες, και την θέση τους στη ζωή της χώρας. Οι Αλεβίδες υποστηρίζουν ότι αντιμετωπίζονται ως "πολίτες δευτέρας κατηγορίας" και ότι υπάρχει παραπληροφόρηση σχετικά με την πίστη τους.

 

O κ. Αλτούν διατύπωσε και πάλι δημόσια τα αιτήματα των Αλεβίδων, αιτήματα που βρίσκονται στην πολιτική επικαιρότητα, ενώ ο Υπουργός Παιδείας, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει την εισαγωγή στα σχολεία, στο πλαίσιο της θρησκευτικής και πολιτιστικής ενημέρωση, στοιχείων για τον Αλεβιδισμό, κάτι που μέχρι πριν λίγα χρόνια ήταν αδιανόητο.

 

Ο Τούρκος υπουργός τόνισε ότι η σημερινή κυβέρνηση του ΑΚP - "είναι κυβέρνηση όλων των πολιτών", και δεν κάνει θρησκευτικές διακρίσεις.

 

Παρατηρητές επισημαίνουν ότι η παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη στην εκδήλωση των Αλεβίδων έχει ιδιαίτερη σημασία στην σημερινή συγκυρία των ποικίλων αλλαγών, για την δημιουργία μιας κοινωνία ειρηνικής συνύπαρξης πολυπολιτισμικότητας και ισοπολιτείας.

 

Τέλος να αναφερθεί πως ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα παρακαθήσει, και σε άλλο δείπνο των Αλεβίδων, στις 7 Ιανουαρίου, στο οποίο θα παραστεί και ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας κ. Ερντογάν.

 

Εμφανίσεις: 46285
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!