Ο Οικουμενικός Πατριάρχης τίμησε τον Ρώσο Κοσμοναύτη

Image
Φώτο: Νίκος Μαγγίνας
Με τον σταυρό της «Παναγίας Παμμακαρίστου» τίμησε τον ελληνικής καταγωγής κοσμοναύτη της Ρωσίας, κ. Θεόδωρο Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλο ο Οικουμενικός

Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος.

 

Ο αστροναύτης Γραμματικόπουλος επισκέφθηκε σήμερα το Οικουμενικό Πατριαρχείο μαζί με τον Ολυμπιονίκη Βαλέριο Λεωνίδη, τον πρωθυπουργό της  Καρνάσιο-Τσερκεζικής τοπικής Δημοκρατίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, κ. Βλαδίμηρο Κάϊσεβ- πρώην υπουργό Γεωργίας της Ρωσίας, και τον κ. Γεώργιο Ηλιάδη, εκπρόσωπο της Διεθνούς Ένωσης Ελληνικών Κοινοτήτων των χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

 

"Παρηκολουθήσαμεν μετ’εξαιρετικού ενδιαφέροντος τάς αστροναυτικάς σας επιδόσεις, αγαπητέ κ. Θεόδωρε Γιουρτσίχιν - Γραμματικόπουλε, τα επιτεύγματα, τα οποία όχι μόνον σας κατέστησαν διακεκριμένον μεταξύ των συναδέλφων σας, αλλά και οδήγησαν την πολιτικήν ηγεσίαν της Ρωσίας να σας ανακηρύξει επαξίως «Ήρωα της Ρωσίας».

 

Σεμνυνόμεθα, διότι είσθε όχι μόνον τέκνον του ευσεβούς ημών Γένους, αλλά και πιστός υιός της Ορθοδόξου Εκκλησίας" τόνισε στην ομιλία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης, υποδεχόμενος στο Φανάρι τον ομογενή κοσμοναύτη.

 

«Ευχόμεθα και προσευχόμεθα πάντοτε να είσθε εις θέσιν να νιώθετε την παρουσίαν του Θεού εις την ζωήν σας. Και εδώ εις την γην, και εις τας υψηλάς πτήσεις σας εις το μακρινόν διάστημα...Η πατρική ημών ευχή και Πατριαρχική ευλογία σας συνοδεύουν πάντοτε.

 

Ομοίως και η προσευχή μας θερμοτάτη. Δεχθείτε ως ορατήν έκφρασιν της πολλής αγάπης και τιμής ημών και της Μητρός Εκκλησίας τον «Σταυρόν της Παμμακαρίστου» και μεταφέρετε, παρακαλούμεν, τας καλλιτέρας των ευχών μας εις τους συναδέλφους σας και τους οικείους σας. Καλώς ήλθετε και πάλιν εις τας αυλάς της Μητρός Εκκλησίας, του Οικουμενικού Πατριαρχείου, που είναι η πατρική οικία όλων μας».

 

Αφού ευχαρίστησε τον ομογενή αστροναύτη και την συνοδεία του για την επίσκεψη τους στο Φανάρι ο Πατριάρχης κ.Βαρθολομαίος είπε: «Ως Ελληνες καμαρώνουμε ότι το Γένος μας αναδεικνύει τέτοιες προσωπικότητες που τιμούν όχι μόνον αυτό αλλά και την Ορθοδοξίαν της οποίας είστε πιστά τέκνα».

 

Ο κ. Γραμματικόπουλος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον Οικουμενικό Πατριάρχη για την τιμητική διάκριση που του απένειμε.

 

Φορώντας τον επιστήθιο σταυρό που του προσέφερε ο πατριάρχης Βαρθολομαίος είπε ότι και κατά τη διάρκεια των διαστημικών ταξιδιών του πάντοτε φοράει το σταυρό του.

 

«Με το θέλημα του Θεού θέλω να ξαναπάω στο διάστημα» είπε απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του Οικουμενικού Πατριάρχη.

 

«Για εμάς τους έλληνες της Ρωσίας είναι μεγάλη τιμή να βρισκόμαστε εδώ. Ήταν ένα πολύ μεγάλο όνειρο και το οποίο πραγματοποιήθηκε. Σας μεταφέρουμε την αγάπη όλου του Ρωσικού λαού καθώς και του Προέδρου της Καρκάσιο-Τσερκεζικής Δημοκρατίας κυρίου Εμπζέεβ,ο οποίος προσωπικά σας στέλνει τις ευχές και τους θερμούς χαιρετισμούς του» επισήμανε στη σύντομη ομιλία του ο πρωθυπουργός της Καρνάσιο-Τσερκεζικής τοπικής Δημοκρατίας κ. Βλαδίμηρος Κάϊσεβ.

 

Από την πλευρά του ο Οικουμενικός Πατριάρχης υπενθύμισε πως πρόσφατα βρέθηκε στην Μόσχα εξ αφορμής του θλιβερού γεγονότος του θανάτου του Πατριάρχη Μόσχας Αλεξίου.

 

«Περιμένουμε εις το τέλος του μηνός την εκλογή του διαδόχου του, του νέου πατριάρχου Μόσχας και πάσης Ρωσίας, με τον οποίο θα συνεχίσουμε την συνεργασία που είχαμε ιδιαιτέρως τον τελευταίο καιρό με τον αοίδημον και μακαριστόν πατριάρχην Αλέξιον για το καλόν όχι μόνο των δύο Εκκλησιών μας αλλά και όλης της Ορθοδοξίας.

 

Προσευχόμεθα να εκλεγεί ο άριστος, ο καλύτερος για το καλόν της Αγιωτάτης Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας αλλά και δια την πανορθόδοξον ενότητα και συνεργασία» σημείωσε ο πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος και έκανε γνωστό ότι στην τελετή ενθρόνησης του νέου Πατριάρχη Μόσχας, που θα πραγματοποιηθεί την 1η Φεβρουαρίου, την πρωτόθρονη Εκκλησία της Ορθοδοξίας θα εκπροσωπήσουν,  ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος και οι μητροπολίτες Μύρων κ. Χρυσόστομος και Κορέας κ. Αμβρόσιος.

 

Η συγκινητική τελετή πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Θρόνου στον Πατριαρχικό Οίκο στο Φανάρι.
Εμφανίσεις: 46208
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!