Βαρθολομαίος: "Ευρίσκεσθε εις τόπον μαρτυρίας..."

Image«Ιερά και σεβάσμια τμήματα της ζώσης ψυχής του Ελληνισμού», χαρακτήρισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος τα γλυπτά του Παρθενώνα, απευθυνόμενος σε πλήθος

προσκυνητών και σε ομάδα δημοσιογράφων από την Ελλάδα και την Κύπρο.

 

Ο Πατριάρχης, αφού χοροστάτησε στον Εσπερινό του Σαββάτου, που τελέσθηκε στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, καλωσόρισε τους προσκυνητές στο Φανάρι, λέγοντας: «Ευρίσκεσθε εις τόπον μαρτυρίας και μαρτυρίου...».

 

Αναφερόμενος δε, στην Κωνσταντινούπολη, που «είναι χαρμολύπη», τόνισε: «Η Πόλη μας είναι πάντοτε ωραία, διότι τη στολίζουν αναρίθμητα ιερά και σεβάσματα. Από κάθε γωνία της ακούγονται μυστικές φωνές "πνευμάτων δικαίων τετελειωμένων", και από παντού αναδίδεται "οσμή ευωδίας πνευματικής".

 

Εδώ ο τρούλος της Αγια-Σοφιάς κατέβασε τον Παντοκράτορα Θεό εις την γη, η Υπέρμαχος Στρατηγός σκέπασε με την Αγία Εσθήτα και Σκέπην Της τον άνθρωπο...».

 

Ο χαιρετισμός του κ. Βαρθολομαίου, προς τους προσκυνητές, είχε ως εξής:

 

«Προ ολίγων ημερών - προ εβδομάδος ακριβώς - εις τας κλεινάς Αθήνας εγένοντο τα εγκαίνια του λαμπρού νέου Μουσείου της Ακροπόλεως, εις τα οποία αντεπροσωπεύθη καταλλήλως υπό Συνοδικού Ιεράρχου και το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο.

 

Ελέχθη ότι τα εκθέματα του Μουσείου, καθώς και εκείνα τα τμήματα των γλυπτών του Παρθενώνος τα οποία απουσιάζουν, δεν είναι ψυχρά και νεκρά αντικείμενα, αλλά τμήματα της ζώσης ψυχής του Ελληνισμού, ιερά και σεβάσμια.

 

Αυτήν την ζώσα ψυχή του Γένους, που από την αρχαϊκή και κλασσική αρχαιότητα μέχρι την ελληνιστική, τους μέσους χρόνους και τις νεώτερες εποχές, μέχρι και των ημερών μας, βλέπουμε να έχει αδιάσπαστη ιστορική συνέχεια, αυτήν την ψυχή να κρατήσουμε φωτεινή, ανθηρά, ηνωμένη με τον Μονογενή Υιό και Λόγο του Θεού, ο Οποίος είναι η εντελέχεια της υπάρξεως και της ζωής.

 

Αφ' ότου εβαπτίσθη εις Χριστόν το Γένος μας έλαβε άλλες διαστάσεις και άλλον προορισμό, και έδωκε καρπούς αιωνιότητας, τους Αγίους του. Επί τα ίχνη, λοιπόν, των Αγίων της Εκκλησίας μας, παλαιοτέρων και νεωτέρων, καλούμε όλοι να προχωρήσουμε με πολλή ευθύνη και συνέπεια. Αυτή θα είναι η καλύτερη και ουσιαστικότερη καταξίωσης της πνευματικής μας κληρονομιάς.

 

Αυτή θα είναι η ζωογόνηση και η δόξα της ψυχής του Γένους.

 

Και πάλιν καλώς ήλθατε εις την Πόλη μας, την Πόλη σας. Διότι είναι πόλη όλων μας η Κωνσταντινούπολις. Ευλογημένη και ευφρόσυνος να είναι η εδώ παρουσία σας. Να μας δώσετε και πάλιν, και ξανά, και πολλάκις, την χαρά να σας υποδεχθούμε εδώ.

 

Η χάρις του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, και η αγάπη του Θεού και Πατρός, και η κοινωνία του Αγίου Πνεύματος, είη μετά πάντων υμών, αδελφοί και τέκνα εν Κυρίω».
Εμφανίσεις: 40711
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!