Οικουμενικός: "Σας τείνομεν δεξιάν ειλικρινούς αγάπης"

Image
photo: Патриархия
Κωνσταντινούπολη - Ο Πατριάρχης Μόσχας και Πάσης Ρωσίας κ. Κύριλλος Α΄ πραγματοποιεί από σήμερα επίσημη επίσκεψη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, όπου είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη από την εκλογή του

στον Πατριαρχικό Θρόνο της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

 

Πριν από λίγο τελέστηκε επίσημη Δοξολογία για την υποδοχή του Πατριάρχη Μόσχας κ. Κύριλλου στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου, εκεί ο κ. Κύριλλος έγινε δεκτός από τους πιστούς και Μέλη της Ελληνικής Κοινότητας Κωνσταντινουπόλεως με χαρμόσυνες κωδονοκρουσίες και χειροκροτήματα.

 

Αμέσως μετά ο κ. Κύριλλος ανήλθε στην Αίθουσα του Θρόνου όπου εκεί έγινε η επίσημη υποδοχή από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο.

 

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος υποδέχθηκε θερμά στην Αίθουσα του Θρόνου τον Πατριάρχη Μόσχας κ. Κύριλλο, καλωσορίζοντας τον στην έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου το Φανάρι.

 

Στη προσφώνηση του ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος τόνισε: «Μακαριώτατε και Αγιώτατε Πατριάρχα Μόσχας και πάσης Ρωσίας, εν Αγίω Πνεύματι λίαν αγαπητέ Αδελφέ και Συλλειτουργέ κύριε Κύριλλε, καλώς ήλθετε εις την Κωνσταντινούπολιν, την Νέαν Ρώμην, από την οποίαν ήλθεν εις την μεγάλην Πατρίδα Σας το φως του Ευαγγελίου! Καλώς ήλθετε εις την καθέδραν του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Σεις και η τιμία Πατριαρχική συνοδεία Σας!

 

«Ως ωραίοι οι πόδες» Σας, άγιε και πεφιλημένε Αδελφέ, «πόδες ευαγγελιζόμενοι ειρήνην, ευαγγελιζομένου αγαθά»! Ευλογημένη η άφιξίς Σας και ευλογημένη η παραμονή Σας! «Ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου»! συνέχισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος.

 

Ακόμη, ο κ. Βαρθολομαίος ανέφερε: «Σας υποδεχόμεθα, λοιπόν, Μακαριώτατε, τετρακόσια είκοσιν ακριβώς έτη μετά την υπό του αοιδίμου προκατόχου ημών Οικουμενικού Πατριάρχου κυρού Ιερεμίου Β , του Τρανού, ανύψωσιν του μακαριστού προκατόχου Σας Μητροπολίτου Ιώβ εις Πατριάρχην Μόσχας και πάσης Ρωσίας, με σκιρτήματα καρδίας αγαπώσης πολύ και μετά τιμής βαθυτάτης.

 

 

 

Υποδεχόμεθα τον διάδοχον του Ιώβ εκείνου, του Μάρτυρος Φιλίππου, του θεολογικωτάτου Φιλαρέτου, του σοφού διδασκάλου Πλάτωνος, του μεγάλου Ιεραποστόλου Ιννοκεντίου, του Αγίου της υπομονής Τύχωνος και πλειάδος άλλων διακεκριμένων Πρωθιεραρχών, οι οποίοι εκλέϊσαν με αρετήν, σοφίαν, αγιότητα, μαρτύριον και ομολογίαν Χριστού τον Θρόνον Σας. Είμεθα βέβαιοι ότι αι ψυχαί πάντων αυτών χαίρονται επί τη προαγωγή Σας και αι άγιαι ευχαί των μας συνοδεύουν πάντας και την ώραν ταύτην».

 

Κλείνοντας ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας τόνισε: «Σας τείνομεν δεξιάν ειλικρινούς αγάπης και ανυποκρίτου φιλαδελφίας! Είμεθα έτοιμοι να συνεργασθώμεν μαζί Σας, εις τα πλαίσια της κανονικής τάξεως και των απ’ αιώνος ιερών εκκλησιαστικών θεσμίων και σεβασμίων παραδόσεων, εν ευθύτητι καρδίας κατενώπιον Θεού, δια το καλόν όχι μόνον των δύο Εκκλησιών ημών, αλλά και της καθόλου Ορθοδοξίας και όλου του Χριστιανικού κόσμου»!

 

Σε λίγο ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα έχει κατ΄ιδίαν συνάντηση με τον Πατριάρχη Κύριλλο, και αμέσως μετά θα γίνουν δηλώσεις στα ΜΜΕ.

 

Στις 19:00 ο Πατριάρχης Μόσχας κ. Κύριλλος θα επισκεφθεί την Αγιά Σοφία, και στις 21:00 θα δειπνήσει με τον Οικουμενικό Πατριάρχη στην Πατριαρχική Κατοικία στα Θεραπεία.

 

ΟΜΙΛΙΑ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΥΠΟΔΟΧΗ:

 

Μακαριώτατε και Αγιώτατε Πατριάρχα Μόσχας και πάσης Ρωσίας, εν Αγίω Πνεύματι λίαν αγαπητέ Αδελφέ και Συλλειτουργέ κύριε Κύριλλε, καλώς ήλθετε εις την Κωνσταντινούπολιν, την Νέαν Ρώμην, από την οποίαν ήλθεν εις την μεγάλην Πατρίδα Σας το φως του Ευαγγελίου!

 

Καλώς ήλθετε εις την καθέδραν του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Σεις και η τιμία Πατριαρχική συνοδεία Σας!

 

Η πρώτη αύτη ως Πατριάρχου έλευσίς  Σας εις τάς αυλάς τής  Μητρός Εκκλησίας, Μακαριώτατε, τάς  οποίας βεβαίως έχετε κατ’ επανάληψιν και εις το παρελθόν, υπό άλλην  ιδιότητα, επισκεφθή, αποτελεί δι’ ημάς και την περί ημάς Αγίαν και Ιεράν Σύνοδον του Οικουμενικού Θρόνου αιτίαν πολλής χαράς και βαθείας συγκινήσεως!

 

Μετά την προ ολίγων μηνών εν ώραις αισίαις και επ’ ελπίσι χρησταίς όλως επαξίαν εκλογήν και εγκαθίδρυσίν Σας εις τον άγιον Πατριαρχικόν Θρόνον Μόσχας και πάσης Ρωσίας, εις διαδοχήν του μακαρία τη λήξει γενομένου πολυκλαύστου προκατόχου Σας και πολυφιλήτου Αδελφού ημών κυρού Αλεξίου του Β , ιδού σήμερον  Σας έχομεν και σωματικώς εν μέσω ημών, φιλάδελφον, χαριτέμφορον, ειρηνοφόρον, κομιστήν της αγάπης και ευλαβείας της αγιωτάτης Εκκλησίας της Ρωσίας, της σεβασμίας αυτής Ιεραρχίας και του πιστού ρωσικού λαού.

 

«Ως ωραίοι οι πόδες» Σας, άγιε και πεφιλημένε Αδελφέ, «πόδες ευαγγελιζόμενοι ειρήνην, ευαγγελιζομένου αγαθά»! Ευλογημένη η άφιξίς Σας και ευλογημένη η παραμονή Σας! «Ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου»!

 

 

 

Η γνωριμία ημών, Μακαριώτατε, μετά τής  Υμετέρας αγάπης είναι παλαιά. Σάς  εγνωρίσαμεν νεαρόν ακόμη και  φέρελπιν Αρχιμανδρίτην, εκπρόσωπον τής Ρωσικής Εκκλησίας εις  το Παγκόσμιον Συμβούλιον Εκκλησιών και εις άλλα διεκκλησιαστικά σώματα και συνέδρια, ως Επίσκοπον κατόπιν, και αργότερον Αρχιεπίσκοπον, Βύμποργκ, έτι μάλλον δε ως Μητροπολίτην Σμολένσκ και υπεύθυνον του Τμήματος Εξωτερικών εκκλησιαστικών σχέσεων του Πατριαρχείου Σας, υφ’ ην ιδιότητά Σας είχομεν την χαράν να συνεργασθώμεν εγγύτερον κατ’ επανάληψιν.

 

Εν τω προσώπω Σας διεκρίναμεν τον πολυτάλαντον εκκλησιαστικόν άνδρα, τον ικανόν διαχειριστήν των λεπτών της Εκκλησίας υποθέσεων, τον διακεκριμένον Θεολόγον και τίμιον εργάτην του Ευαγγελίου.

 

Τοιουτοτρόπως, το ότι το εκλεκτορικόν σώμα επέβλεψεν εφ’ Υμάς ίνα αναδεχθήτε την Πατριαρχικήν της αγιωτάτης Ρωσικής Εκκλησίας ευθύνην και τιμήν δεν μας εξέπληξεν, αλλά το είδομεν ως την φυσικήν εξέλιξιν των πραγμάτων, επί τη οποία και ειλικρινώς εχάρημεν και εδοξάσαμεν το πανάγιον όνομα του Θεού, ο Οποίος έθεσε τον λύχνον Αυτού τον φαεινόν επί την μεγάλην της αγίας Ρωσικής Καθέδρας λυχνίαν!

 

Σας υποδεχόμεθα, λοιπόν, Μακαριώτατε, τετρακόσια είκοσιν ακριβώς έτη μετά την υπό του αοιδίμου προκατόχου ημών Οικουμενικού Πατριάρχου κυρού Ιερεμίου Β , του Τρανού, ανύψωσιν του μακαριστού προκατόχου Σας Μητροπολίτου Ιώβ εις Πατριάρχην Μόσχας και πάσης Ρωσίας, με σκιρτήματα καρδίας αγαπώσης πολύ και μετά τιμής βαθυτάτης.

 

Υποδεχόμεθα τον διάδοχον του Ιώβ εκείνου, του Μάρτυρος Φιλίππου, του θεολογικωτάτου Φιλαρέτου, του σοφού διδασκάλου Πλάτωνος, του μεγάλου Ιεραποστόλου Ιννοκεντίου, του Αγίου της υπομονής Τύχωνος και πλειάδος άλλων διακεκριμένων Πρωθιεραρχών, οι οποίοι εκλέϊσαν με αρετήν, σοφίαν, αγιότητα, μαρτύριον και ομολογίαν Χριστού τον Θρόνον Σας. Είμεθα βέβαιοι ότι αι ψυχαί πάντων αυτών χαίρονται επί τη προαγωγή Σας και αι άγιαι ευχαί των μας συνοδεύουν πάντας και την ώραν ταύτην.

 

Εκλήθητε, Άγιε Αδελφέ, επί τους οίακας του  Πατριαρχείου Μόσχας και πάσης Ρωσίας, ουχί βεβαίως υπό τας σκληράς συνθήκας υπό τας οποίας εκλήθησαν οι αοίδιμοι προκάτοχοί Σας από Τύχωνος του εν Αγίοις μέχρι και του αμέσου προκατόχου Σας Αλεξίου του Β , όμως ουχί και εις ημέρας εαρινάς δια την ανθρωπότητα και ανεφέλους.

 

Κρίσις πνευματική, κρίσις ηθική, κρίσις οικονομική, κρίσις πολυώνυμος, σοβεί απ’ άκρου εις άκρον της γης! Ναι μεν, η μαχητική αθεΐα υπεχώρησε πλέον σχεδόν πανταχόθεν, η πρακτική όμως αθεΐα της αυταρκείας, της ακηδίας και του ευδαιμονισμού ανθεί και γαυριά! Εις το όνομα δήθεν του Θεού αλαλάζουν και σήμερον τύμπανα πολεμικά και χύνονται αίματα και πληθυσμοί μεγάλοι εκριζούνται και καθίστανται πρόσφυγες!

 

Φανατισμοί θρησκευτικοί και εθνικιστικοί αναπτύσσονται, πατρίδες αλλάζουν χείρας, το ανθρώπινον πρόσωπον ταπεινούται και ευτελίζεται με το αποφώλιον «τράφικινγκ», την εκμετάλλευσιν παιδιών και γυναικών, την διακίνησιν ναρκωτικών ουσιών κ.ο.κ. Και οι Χριστιανοί, αντί να είμεθα σύμψυχοι και ηνωμένοι εν ενί πνεύματι και μια καρδία, προκειμένου ο λόγος της εν ημίν ελπίδος να είναι πειστικός, ταλανιζόμεθα υπό σχισμάτων και ερίδων και μικροφιλοτιμιών, τόσον εις παγχριστιανικόν επίπεδον, όσον, ως μη ώφελε, και εις ενδορθόδοξον, πολλήν υπέχοντες ευθύνην ενώπιον του Αρχιποίμενος Χριστού, του απαιτούντος να έχωμεν αγάπην, ειρήνην και ενότητα μεταξύ ημών, δια να λάμπη το φως ημών έμπροσθεν των ανθρώπων και να κατευθύνωνται δια των καλών ημών έργων και του παραδείγματος ημών οι λαοί προς τον Πατέρα των Φώτων! Όμως!

 

Ενώπιον ημών έχομεν, Αγιώτατε αδελφέ, τα κοινή αποφασισθέντα κατά την τελευταίαν εν Φαναρίω συνελθούσαν τον παρελθόντα Οκτώβριον ευλογημένην Σύναξιν των Προκαθημένων των Αγιωτάτων Ορθοδόξων Εκκλησιών, τη συμμετοχή και ομοφωνία και του αοιδίμου προκατόχου Σας μακαριστού Πατριάρχου Αλεξίου, τα οποία ενεργοποιούμενα μέχρι και της εν όψει Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδοξίας, θα μας δώσουν την καλήν ευκαιρίαν να δώσωμεν την πρέπουσαν μαρτυρίαν και ενδοοικογενειακώς, ούτως ειπείν, εις τον Χριστιανικόν κόσμον, αλλά και εις τους θύραθεν, οι οποίοι ευρίσκονται εν απορία, εν αγωνία και εν συγχύσει πολλή.

 

Η εν Γενεύη μόλις προ ολίγων ημερών πραγματοποιηθείσα κοινή Προσυνοδική Διάσκεψις, το εν αυτή επικρατήσαν πνεύμα ενότητος και αγάπης, και αι θεοφιλείς αυτής και ομόφωνοι αποφάσεις, όχι μόνον χαρίζουν πολλάς ελπίδας, αλλ’ αποτελούν εν ταυτώ και υπόδειγμα δια τα εν τοις εφ’ εξής!

 

Μακαριώτατε! Εγεννήθητε εντός λεϋιτικής οικογενείας  και εγαλουχήθητε την ευσέβειαν υπό του ιερέως πατρός Σας, ώστε να ισχύη και δι’ Υμάς το παύλειον: «από βρέφους τα ιερά γράμματα οίδας, τα δυνάμενά σε σοφίσαι εις σωτηρίαν δια πίστεως της εν Χριστώ Ιησού» (Β  Τιμ. 3: 15). Εγεννήθητε δε διαρκούσης της «μεγάλης νυκτός» και μειράκιον ακόμη ελάβετε πείραν του προ πεντηκονταετίας ακριβώς εκσπάσαντος φοβερού διωγμού κατά της Εκκλησίας.

 

Ηνδρώθητε εις ημέρας σκληράς και εσφυρηλατήθητε ως ο σίδηρος επί του άκμονος. Ταύτα πάντα ήσαν οικονομία Θεού, δια να ευρεθήτε έτοιμος, καλώς κατηρτισμένος τα εκκλησιαστικά και λαμπρώς προγεγυμνασμένος και πείραν αγωνιστικήν έχων ου την τυχούσαν, τώρα που ανελάβετε εις τους ώμους σας τα μεγάλα βάρη της Πατριαρχικής ευθύνης και έχετε ενώπιόν Σας μεγαλυτέρους και κρισιμωτέρους αγώνας!

 

Αυτά τα προσόντα, μαζί με την ευρείαν μόρφωσίν Σας, την πνευματικήν καλλιέργειάν Σας, τους ανοικτούς ορίζοντας της σκέψεώς Σας, την πολύμορφον αρετήν Σας, το πλήθος των ανά τον κόσμον γνωριμιών Σας και την εμπιστοσύνην και αγάπην της Ιεραρχίας, του κλήρου και του λαού Σας, προμνηστεύονται λαμπράν και καρποφόρον Πατριαρχίαν! Σας βεβαιούμεν ότι ευρισκόμεθα δίπλα Σας!

 

Σας τείνομεν δεξιάν ειλικρινούς αγάπης και ανυποκρίτου φιλαδελφίας! Είμεθα έτοιμοι να συνεργασθώμεν μαζί Σας, εις τα πλαίσια της κανονικής τάξεως και των απ’ αιώνος ιερών εκκλησιαστικών θεσμίων και σεβασμίων παραδόσεων, εν ευθύτητι καρδίας κατενώπιον Θεού, δια το καλόν όχι μόνον των δύο Εκκλησιών ημών, αλλά και της καθόλου Ορθοδοξίας και όλου του Χριστιανικού κόσμου!

 

Ως  ευ παρέστητε, Μακαριώτατε και Αγιώτατε αδελφέ! Παρακαλούμεν η επίσκεψίς Σας αύτη να είναι η πρώτη μιας σειράς πολλών ευλογημένων επισκέψεών Σας ενταύθα!

 

Η αδελφική ημών αγκάλη θα είναι πάντοτε ανοικτή δι’ Υμάς και τους τιμίους συνεργάτας Σας εν Κυρίω! Πολλά και σωτήρια τα έτη Σας! 
Εμφανίσεις: 57055
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!