Πνευματικό Κέντρο εγκαινίασε ο Βαρθολομαίος

ImageΤο νέο Πνευματικό Κέντρο και Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελασσόνας, εγκαινίασε πριν από λίγο ο Οικουμενικός Πατριάρχης

κ. Βαρθολομαίος.

 

Επίσης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης παρέστη στην παρουσίαση του Τόμου των Κειμηλίων της Ιεράς Μητροπόλεως Ελασσόνας.

 

Τέλος, να αναφερθεί, ότι αργότερα θα ακολουθήσει δείπνο προς τιμήν του Πατριάρχη στην αίθουσα του Ξενοδοχείου  «Μέλαστρον».

 

Η Ομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχη στα εγκαίνια:

 

Ιερώτατε Μητροπολίτα Ελασσώνος κ. Βασίλειε και λοιποί Ιερώτατοι αδελφοί,

Εξοχώτατε κύριε Γενικέ Γραμματεύ Περιφερείας Θεσσαλίας,

Εντιμότατε κύριε Γεώργιε Πασχόπουλε, Δήμαρχε Ελασσώνος,

Λοιπή φιλόμουσος ομήγυρις,

 

Η ευλογία την οποίαν όλοι εζήσαμε σήμερον εις την φιλοπρόοδον πόλιν της Ελασσώνος, εις τα πλαίσια της πρώτης εις την ιστορίαν Πατριαρχικής επισκέψεως εις αυτήν, συνεχίζεται απόψε με την κοινήν πάντων ημών χαράν επί τοις εγκαινίοις ενός λαμπρού κοινωφελούς έργου, του «Πνευματικού» δηλονότι «Κέντρου και Κέντρου Περιβάλλοντος» του Δήμου Ελασσώνος.

 

Το φιλοπρόοδον του Δήμου σας μαρτυρείται, αγαπητοί, και από πολλά στοιχεία, όπως λ. χ. η «Δημοτική Επιχείρησις Πολιτισμού, Τουρισμού, Αθλητισμού και Κοινωνικής Αλληλεγγύης», το «Κέντρον Εξυπηρετήσεως Πολιτών», το «Κέντρον Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων», η αναπτυξιακή επιχείρησις λαϊκής βάσεως «ΑΝΕΛΚΙΣ», εις την οποίαν μετέχει και η Ιερά Μητρόπολις, όπερ μαρτυρεί και την αγαστήν και αξιέπαινον συυνεργασίαν Τοπικής Αυτοδιοικήσεως και Εκκλησιαστικής διοικήσεως, και, βεβαίως, το ωραίον «Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής», το οποίον, δυστυχώς, δεν είναι κάτι σύνηθες εις τα καθ’ ημάς δεδομένα.

 

Σήμερον το ωραίον αυτό σύνολον πλουτίζεται με το εγκαινιαζόμενον «Πνευματικόν Κέντρον και Κέντρον Περιβάλλοντος» του Δήμου. Έχετε πλέον εις την διάθεσίν σας ωραίους συνεδριακούς χώρους, οι οποίοι είναι έτοιμοι να υποδεχθούν τον κόσμον του πνεύματος και να εισφέρουν ικανώς εις την περαιτέρω ανάπτυξιν της περιοχής.

 

Το σπουδαίον είναι ότι το Κέντρον συνδυάζεται και με το ενδιαφέρον δια το περιβάλλον. Έχετε το προνόμιον να ζήτε εις ένα μοναδικόν φυσικόν περιβάλλον, υπό την σκιαν του Ολύμπου, κατάχλωρον, ευάερον, κατάρρυτον, με τον Ελασσονίτην ποταμόν να διασχίζη την πόλιν, ενώ αι γύρω περιοχαί είναι, ακόμη ευτυχώς!, ιλύεσσαι,  καλύπτονται δηλαδή υπό δασών και φιλοξενούν σπουδαίαν πανίδα.

 

Το φυσικόν τούτο περιβάλλον οφείλετε εις τας δυσκόλους ημέρας μας να το διατηρήσετε αλώβητον και αλύμαντον και να το παραδώσετε εις τα τέκνα και έκγονά σας ως σπουδαίαν κληρονομίαν, παραλλήλως προς τας ιεράς θρησκευτικάς, πολιτισμικάς και εθνικάς παραδόσεις του Γένους, και μαζί με αυτάς.

 

Συγχαίρομεν, όθεν, ολοκαρδίως την Δημοτικήν Αρχήν, τον Εντιμότατον κ. Δήμαρχον, τον Εντιμότατον κ. Πρόεδρον του Δημοτικού Συμβουλίου και άπαντα τα αγαπητά Μέλη αυτού, μαζί με τους αξίους συνεργάτας των, δια την υλοποίησιν και αυτού του σπουδαιοτάτου έργου.

 

Ευχόμεθα εις τον Θεόν να τους χαρίζη δύναμιν εις το «περισσεύειν μάλλον» εις παν έργον κοινωφελές, φιλογενές και θεάρεστον!

 

Αλλά τα εγκαίνια του Κέντρου πραγματοποιούνται αξίως του σκοπού και του ρόλου του, δια δύο εκδηλώσεων: Η πρώτη είναι η σύγκλησις του Συνεδρίου «Ορθοδοξία και Περιβάλλον - Η Συμβολή της Ορθοδόξου Πίστεως εις την Υιοθέτησιν Βιωσίμων Προτύπων Καταναλώσεως και Συμπεριφοράς».

 

Γνωστής ούσης της ευλαβούς στάσεως της Εκκλησίας έναντι απάσης της Δημιουργίας του Θεού, ως και της προσωπικής ημών ευαισθησίας σχετικώς με το περιβάλλον και τους κινδύνους οι οποίοι το απειλούν, και των συναφών πρωτοβουλιών, τας οποίας ως Οικουμενικόν Πατριαρχείον έχομεν από ετών αναλάβει εις παγκόσμιον κλίμακα, το μεν δια της καθιερώσεως ημέρας προσευχής δια το περιβάλλον, της 1ης Σεπτεμβρίου, και της συνθέσεως και τελέσεως ειδικής επί τούτω Ιεράς Ακολουθίας, το δε δια της συγκλήσεως μεγάλων διεθνών οικολογικών Συνεδρίων, το επόμενον των οποίων συγκαλείται εις Αμερικήν τον προσεχή Οκτώβριον, αντιλαμβάνεσθε με οποίαν χαράν και ικανοποίησιν κηρύσσομεν την έναρξιν των εργασιών του πρώτου τοιούτου Συνεδρίου σας εις το εγκαινιαζόμενον Κέντρον, συγχαίροντες τους πρωτουργούς και ευχόμενοι από καρδίας να στεφθούν αύται υπό επιτυχίας και να ακολουθήσουν ενταύθα και άλλα πολλά τοιαύτα Συνέδρια και Ημερίδες.

 

Η δευτέρα εκδήλωσις της βραδυάς είναι η επίσημος παρουσίασις δύο άρτι εκδοθέντων λαμπρών Τόμων: Ο πρώτος καλύπτει τους πνευματικούς και καλλιτεχνικούς θησαυρούς της Ιεράς Μονής Παναγίας της Ολυμπιωτίσσης, το «Κειμηλιαρχείον» αυτής.

 

Η Ολυμπιώτισσα δεν είναι μόνον η σκέπη και προστάτις της Ελασσώνος, αλλ’ είναι επίσης το παλαιόν προγονικόν «σεντούκι», όπου φυλάσσεται ο,τι ιερώτερον και τιμιώτερον εκληρονομήσατε από τους πατέρας σας και οι Ελασσωνίται, και οι Τσαριτσανίται και όλοι οι κάτοικοι της Επαρχίας και της ευρυτέρας περιοχής.

 

Ήδη ταύτα έχουν ωραιότατα αναδειχθή εις το δημιουργηθέν εις την Μονήν Εκκλησιαστικόν Μουσείον η Κειμηλιαρχείον, όπως και δοκιμώτερον αποκαλείται, τη εμπνεύσει, πρωτουργία και ακαταπονήτω εργασία του Ιερωτάτου Μητροπολίτου κ. Βασιλείου, ανδρός ρέκτου και εξόχως δημιουργικού.

 

Του λοιπού, δια του σήμερον παρουσιαζομένου Τόμου, γίνονται κοινόν κτήμα πάντων των φιλομούσων και φιλιστόρων. Το αξιολογώτατον τούτο και λίαν αξιέπαινον έργον δεν θα επραγματοποιείτο εάν ο ενθουσιασμός του Μητροπολίτου δεν συνηντάτο με την φιλογένειαν, την ευσέβειαν και την γενναιοδωρίαν του Περιφερειάρχου Θεσσαλίας Εξοχωτάτου κ. Φωτίου Γκούπα.

 

Ο κ. Περιφερειάρχης, καθ’ ας έχομεν ασφαλείς πληροφορίας, λαμπρύνει την υπηρεσίαν του ερχόμενος πάντοτε με πολλήν ευχαρίστησιν και προθυμίαν αρρωγός εις έργα κοινής ωφελείας, όχι μόνον της Τοπικής Αυτοδιοικήσεως, αλλά και της Εκκλησίας, εφ’ ω και κατά λόγον δικαιοσύνης απονέμομεν εις αυτόν ολόθυμον την Πατριαρχικήν ημών ευαρέσκειαν! Ο δεύτερος απόψε παρουσιαζόμενος Τόμος αφορά εις τον αοίδιμον Μητροπολίτην Ελασσώνος κυρόν Καλλίνικον.

 

Ο Κωνσταντινουπολίτης Μητροπολίτης Καλλίνικος Λαμπρινίδης, ο από Κρήνης και κατόπιν Μυριοφύτου, παρηκολούθησε το διασκορπισθέν ποίμνιόν του κατά τας τραγικάς ημέρας του 1922 εις την προσφυγικήν δυστυχίαν του, ειργάσθη εν μέσω αυτού επί διετίαν εις Πειραιά, ως και άλλοι πρόσφυγες Αρχιερείς του μαρτυρικού Οικουμενικού Θρόνου, με πολλήν αυταπάρνησιν και πλούτον καρδίας σπάνιον, δια να έλθη αρρωγός εν παντί εις τους κατατρεγμένους.

 

Όταν δε η Εκκλησία της Ελλάδος τον εξέλεγε Μητροπολίτην Ελασσώνος, εγνώριζεν ότι σας έστελλε ενταύθα ένα αριστέα του πνεύματος, ένα φιλοστοργώτατον πατέρα, ένα υποδειγματικόν Ποιμενάρχην! Επί 31 συναπτά έτη έδωσε λαμπρά δείγματα αδαμαντίνου ήθους και ποιμαντορικής αρετής εις την Μητρόπολίν σας.

 

Ήτο όχι μόνον Λαμπρινίδης, αλλά και λαμπρός κατά πάντα και λαμπρεπίλαμπρος! Ηγαπήθη υπερβολικώς υπό των πατέρων σας και οι παλαιότεροί σας έχετε εισέτι αγαθάς μνήμας. Χρεωστικώς, λοιπόν, η Ιερά Μητρόπολις προέβη εις την έκδοσιν του τιμητικού Τόμου, ο οποίος δεν είναι ασφαλώς μόνον εν φιλολογικόν μνημόσυνον του αοιδίμου Ιεράρχου, αλλά και μία εύλαλος μαρτυρία της όλης αρετής του, ώστε και οι νεώτεροι να σεμνύνωνται επί πατραγαθία και οι του ιερού καταλόγου να ευρίσκουν πρόχειρον υπογραμμόν! Ευλογούμεν αμφοτέρους τους Τόμους και ευχόμεθα να τύχουν της υποδοχής, η οποία τους αξίζει!

Κατακλείοντες, ευχόμεθα δια μίαν ακόμη φοράν επιτυχίαν των εργασιών του Συνεδρίου «Ορθοδοξία και Περιβάλλον», καταστέφομεν με ολοκαρδίους ευχάς και ευλογίας το εγκαινιαζόμενον Κέντρον, τα στελέχη του, τον Δήμον και την Δημοτικήν Αρχήν Ελασσώνος, ευχόμενοι δαψιλέστατον τον αμητόν! Θερμότατα συγχαρητήρια! 
Εμφανίσεις: 76944
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!