Οικουμενικός "Να μας ενθυμήσθε εις τας προσευχάς σας"

ImageΔεύτερη μέρα της επισκέψεως του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου στην Ελασσόνα, και σήμερα στις 10:00 ο Πατριάρχης παρακολούθησε την ιερατική σύναξη

της Ιεράς Μητροπόλεως Ελασσόνας.

 

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης μετά το πέρας της ιερατικής συνάξεως, μετέβη στην Ιερά Μονή της Αναλήψεως του Σωτήρος Συκέας (Δήμου Ποταμιάς), όπου εκεί θα εγκαινίασει την νέα πτέρυγα της Μονής.

 

Ομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχη στη Σύναξη Κληρικών:

 

Ιερώτατε Μητροπολίτα Ελασσώνος κύριε Βασίλειε,

Ευλαβέστατοι Ιερείς και Διάκονοι της Θεοσώστου Μητροπόλεως Ελασσώνος,

 

«Ιδού δη τι καλόν η τι τερπνόν, αλλ’ η το κατοικείν αδελφούς επί το αυτό»!... Τα λόγια αυτά του Προφητάνοκτος έρχονται αυθορμήτως εις τα χείλη μας, καθώς ευρισκόμεθα δια πρώτην φοράν εν μέσω υμών και αντικρύζομεν τα προσφιλή σας πρόσωπα.

 

Εκ προοιμίου σας λέγομεν ότι έχετε διακεκριμένην θέσιν εις την καρδίαν της μαρτυρικής Πνευματικής Μητρός όλων μας, της Μεγάλης του Χριστού εν Κωνσταντινουπόλει Εκκλησίας, ως κληρικοί μιας των Μητροπόλεων του Οικουμενικού Θρόνου, η οποία δια τας καιρικάς περιστάσεις ευρίσκεται εμπεπιστευμένη εις την προστασίαν της αγιωτάτης Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ελλάδος. Είσθε τέκνα και κληρικοί του Οικουμενικού Πατριαρχείου και αυτό είναι ένα μεγάλο και ανεκτίμητον προνόμιον.

 

Έχετε επίσης εκλεκτήν θέσιν εις την καρδίαν του Πατριάρχου και η πατρική ημών ευχή και ευλογία σας συνοδεύουν πάντοτε! Να μας ενθυμήσθε εις τας προσευχάς σας. Και εις τας κατ’ ιδίαν, και εις την ιεράν Προσκομιδήν. Το έχομεν ανάγκην!

 

Δεν είναι μόνον αι δυσκολίαι τας οποίας αντιμετωπίζομεν καθημερινώς, αλλά και το βάρος της ευθύνης δια την διασφάλισιν της ευρυθμίας και της κανονικής τάξεως όλης της Ορθοδοξίας, το οποίον πιέζει τους ώμους μας.

 

Ως πρωτόθρονος Εκκλησία το Οικουμενικόν Πατριαρχείον είναι και πρωτεύθυνος, και οι πάντες εις ημάς προσφεύγουν αναζητούντες λύσιν των κατά τόπους αναφυομένων προβλημάτων.

 

Επίσης έχομεν την ευθύνην της προβολής της Ορθοδοξίας προς τους έξω, τους μη Ορθοδόξους και τους μη Χριστιανούς. Είναι ένα επιτακτικό καθήκον, εις το οποίον προσπαθούμε να ανταποκριθούμε με τους Θεολογικούς η απλώς ακαδημαϊκούς Διαλόγους, ώστε να γνωρίσουν το αληθινόν φως της πίστεως όσον το δυνατόν περισσότεροι συνάνθρωποί μας, και να δοξάζεται έτσι το όνομα του Θεού.

 

Πολλοί μας παρεξηγούν και νομίζουν ότι κάμνομεν αβαρίας και εκπτώσεις εις θέματα πίστεως. Μέγα λάθος και μέγα ψέμμα! Γνωρίζομεν πολύ καλά το καθήκον μας και μέχρι που πρέπει να κινηθούμε χωρίς να περάσωμε την «κόκκινην γραμμήν»!

 

Την Ορθοδοξίαν κηρύττομεν, την Ορθοδοξίαν προβάλλομεν, την Ορθοδοξίαν υπερασπιζόμεθα, εις την Ορθοδοξίαν μένομεν αμετακίνητοι και αδιάσειστοι, αλλά με αγάπην προς όλους τους μη Ορθοδόξους, διότι αυτό απαιτεί το χριστιανικό μας καθήκον. Οι φανατισμοί, τα αντάρτικα, αι εξαλλοσύναι, αι κατάραι και τα τοιαύτα, δεν έχουν καμμίαν σχέσιν με το πνεύμα του Χριστού!

 

Είμεθα ευτυχείς γνωρίζοντες ότι έχετε Ποιμενάρχην σας Μητροπολίτην σώφρονα, νήφοντα, διακριτικόν, συνετόν, γεμάτον κατανόησιν και αγάπην, ο οποίος και εις αυτά τα ζητήματα, όπως και εις όλα τα πνευματικά και τα πρακτικά, σας καθοδηγεί εν πνεύματι Θεού, με σοφίαν, με αγάπην, με υπομονήν, με φρόνησιν, με σοβαρότητα και στιβαρότητα, ως γνήσιος Ποιμήν, μιμητής του Καλού Ποιμένος Χριστού.

 

«Αυτού ακούετε»! Και όπως τον βλέπετε να ευλαβήται τον πολύπαθον Οικουμενικόν Θρόνον και να έχη συντονισμένους τους παλμούς της καρδίας του με εκείνους της ιδικής μας, εν πνεύματι αγάπης και αφοσιώσεως, το ίδιο να πράττετε και σεις!

 

Αγαπητοί συμπρεσβύτεροι και συνδιάκονοι!

 

Ο Απόστολος Παύλος εκάλεσεν εις την Μίλητον τους Πρεσβυτέρους της εν Εφέσω Εκκλησίας και τους συνεβούλευσε με πόνον ψυχής: «Προσέχετε εαυτοίς και παντί τω ποιμνίω εν ω υμάς το Πνεύμα το Άγιον έθετο Επισκόπους [χρησιμοποιεί τον όρο αυτό αντί Πρεσβυτέρους] ποιμαίνειν την Εκκλησίαν του Κυρίου και Θεού, ην περιεποιήσατο δια του ιδίου αίματος» (Πραξ. 20: 28).

 

Αυτό το ίδιο έχομεν να συμβουλεύσωμεν και ημείς πατρικώς εσάς. Προσοχή εις τον εαυτόν σας, εις την ιερατικήν οικογένειάν σας και εις τους ενορίτας σας! Ήθος καθαρόν και άμεμπτον «ίνα μη μωμηθή η διακονία» σας και σκανδαλισθούν οι πιστοί, «υπέρ ων Χριστός απέθανε»! Προσευχητικός βίος και πυκνή λατρευτική πράξις ώστε να ευωδιάζετε θυμίαμα και χάριν! Αφιλάργυρος ο τρόπος δια να μη γογγύζουν οι πιστοί!

 

Προσήνεια, καλωσύνη και αγάπη προς όλους, αυστηρότης όπου χρειάζεται και οικονομία όπου χωρεί, καλή κατάρτισις δια της μελέτης των θείων Γραφών και των συγγραμμάτων των Θεοφόρων Πατέρων, πρωτοβουλία εις έργα κοινής ωφελείας και πνευματικής οικοδομής, ειρήνη και ομόνοια και αδελφική αγάπη μεταξύ σας, και ενότης εν υπακοή πίστεως και υιική αγάπη και αφοσιώσει καρδίας με τον καλόν Επίσκοπόν σας, ο οποίος αγρυπνεί υπέρ υμών και όλου του ποιμνίου του.

 

Επειδή δε κατ’ αυτάς θα γίνουν και αι πολιτικαί εκλογαί, η φρόνησις επιβάλλει να μείνετε μακρυά από τας κομματικάς συγκρούσεις. Όλοι άλλωστε οι πολιτικοί, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, δηλώνουν πιστά τέκνα της Εκκλησίας. Οι κληρικοί ψηφίζομεν μεν, κατά την απολύτως ελευθέραν επιλογήν μας, όποιον προκρίνομεν, πλην όμως δεν κομματιζόμεθα ούτε εκφραζόμεθα δημοσίως υπέρ η κατά οιουδήποτε. Τα κόμματα είναι αυτό που λέει η λέξις: κομμάτια!

 

Η Εκκλησία είναι το όλον! Το Σώμα του Χριστού, εις το οποίον χωρούν όλοι! Η πολιτική και τα κόμματα εξ άλλου είναι σχήματα του κόσμου τούτου, ο οποίος «παράγει».

 

Η Εκκλησία είναι που μένει εις τον αιώνα! Και το καθήκον μας δεν είναι να γεμίσωμε τας μάνδρας των κομμάτων με ψηφοφόρους, αλλά την μάνδραν του Χριστού με λογικά και άγια πρόβατα, προωρισμένα να ζήσουν μετ’ Αυτού εις την αιωνιότητα!

Αλλ’ εδώ πρέπει να σταματήσωμεν. Επιθυμούμε να σας διαβεβαιώσωμεν άπαξ έτι ότι σας αγαπώμεν πολύ.

 

Η πνευματική και οικογενειακή και ενοριακή πρόοδος και ευπραγία σας είναι χαρά και αγαλλίασίς μας. Η αγωνία, ο πόνος και η θλίψις σας είναι και ιδικός μας πόνος και θλίψις και αγωνία. Να έρχεσθε εις την Κωνσταντινούπολιν όποτε ευκαιρείτε. Το Φανάρι, το Πατριαρχείον, είναι σπίτι σας!

 

Εκεί είναι η καρδία και η ευσεβής πηγή του Γένους και της Ορθοδοξίας. Να μη το ξεχνάτε! Από κέντρου ψυχής και καρδίας έχετε όλοι σας, και αι οικογένειαί σας, και οι ενορίται – τα πνευματικά τέκνα σας, την πατρικήν ημών ευχήν και Πατριαρχικήν ευλογίαν!

 

«Ο Χριστός εν τω μέσω ημών, αδελφοί, και έστι, και έσται εις αιώνας αιώνων. Αμήν»! 
Εμφανίσεις: 43222
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!