Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην Δεσκάτη Γρεβενών

ImageΣτην Δεσκάτη Γρεβενών βρίσκεται αυτή την ώρα ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, στο πλαίσιο της τετραήμερης επίσκεψής του

στην Ιερά Μητρόπολη Ελασσόνας.

 

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης χοροστάτησε πριν από λίγο σε δοξολογία, στον Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Δεσκάτης.

 

Αμέσως μετά ακολούθησαν οι προσφωνήσεις από τον Νομάρχη Γρεβενών, Δημοσθένη Κουπτσίδη και τον Δήμαρχο Δεσκάτης, Νικόλαο Μίγκο.

 

Ομιλία Οικουμενικού Πατριάρχη στην Δεσκάτη:

 

Μακαριώτατε Αρχιεπίσκοπε Αθηνών και πάσης Ελλάδος κύριε Ιερώνυμε, Ιερώτατε Μητροπολίτα Ελασσώνος κύριε Βασίλειε και λοιποί Ιερώτατοι Αδελφοί, Εντιμότατε κύριε Νομάρχα Γρεβενών, Εντιμότατε κύριε Δήμαρχε Δεσκάτης, Ευλογημένα και λίαν αγαπητά ημίν τέκνα της Εκκλησίας.

 

Με εύλογον συγκίνησιν και χαράν πραγματοποιούμεν σήμερον δια πρώτην φοράν εις την ιστορίαν επίσημον Πατριαρχικήν επίσκεψιν εις την ευλογημένην «πρωτοχώραν των Χασίων», την ιστορικήν Δεσκάτην, της οποίας η ιστορία χάνεται εις τα βάθη της 5ης π.Χ. χιλιετίας, ήτοι εις την νεολιθικήν εποχήν.

 

Χάριτας ομολογούμεν εις τον εκλεκτόν Ποιμενάρχην σας Ιερώτατον Μητροπολίτην κ. Βασίλειον, ο οποίος είχεν επιμόνως την επιθυμίαν να έλθωμεν εις την Επαρχίαν του, Επαρχίαν άλλωστε ανήκουσαν εις το ευρύτερον κλίμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, να κομίσωμεν εις υμάς την στοργήν και τον ασπασμόν της πολυσεβάστου πνευματικής Μητρός και Τροφού του Γένους, της Αγίας του Χριστού εν Κωνσταντινουπόλει Μεγάλης Εκκλησίας, και να ευλογήσωμεν αυτοπροσώπως το αξιονόμαστον πλήρωμα της τοπικής Εκκλησίας.

 

Γνωρίζομεν καλώς, αγαπητοί, την αφοσίωσιν της πόλεως και της περιοχής σας εις την αγίαν κληρονομίαν των πατέρων μας, την φιλοπονίαν και φιλοτιμίαν σας, την πίστιν σας, και τον σεβασμόν σας προς την Εκκλησίαν, τα οποία μαρτυρούν, πέραν των δύο ενοριακών ναών της πόλεως, και τα 21 παρεκκλήσιά σας, τα πλείστα των οποίων είναι παλαιότατα και όμως τα έχετε άριστα αναστηλώσει και συντηρήσει.

 

Γνωρίζομεν την ευλάβειάν σας προς το πολύπαθον Οικουμενικόν Πατριαρχείον, το οποίον επί εκατονταετίας πολλάς σας έθαλψε με πολλήν στοργήν εις τας αγκάλας του και παρηκολούθησε με ανύστακτον ενδιαφέρον την πορείαν σας και σας ενίσχυσε με όσας δυνάμεις είχεν.

 

Όταν δε ήλθον αι περιστάσεις που ήλλαξαν τα σύνορα εις την περιοχήν, προκειμένου να διασφαλισθή κατά τον καλλίτερον τρόπον η πνευματική προστασία σας, εδημιούργησε την Μητρόπολιν Δεσκάτης, εις την οποίαν απέστειλεν αλληλοδιαδόχως δύο καλούς Ιεράρχας, τον Μητροπολίτην Ιωαννίκιον, τον και κτίτορα του νέου ναού του Αγίου Κωνσταντίνου, εις τον οποίον ήδη ιστάμεθα δοξολογούντες τον Θεόν, και κατόπιν τον Μητροπολίτην Ιωάννην.

 

Μετά την αποκατάστασιν των εθνικών και πολιτικών πραγμάτων της περιοχής, η Δεσκάτη υπήχθη εις την Ιεράν Μητρόπολιν Ελασσώνος, υπό την αιγίδα της οποίας σήμερον θάλλει πνευματικώς και καρποφορεί πλουσίως εις έπαινον του ευσεβούς λαού της.

 

Πολύ μας εχαροποίησεν η αναστήλωσις και επάνδρωσις της γειτονικής Μονής της Μεταμορφώσεως του Χριστού Δασοχωρίου, η οποία και έχει προορισμόν να είναι ένα πνευματικόν καταφύγιον της περιοχής.

 

Είμεθα βέβαιοι ότι θα την αγκαλιάσετε με όλην σας την αγάπην και θα βοηθήσετε παντοιοτρόπως την Ηγουμένην εις τον αγώνα και το έργον της. Το Μοναστήρι αυτό θα είναι σε λίγα χρόνια το καμάρι σας!

 

Ομοίως μας εχαροποίησεν η δημιουργία ενταύθα σπουδαίου εργαστηρίου εκκλησιαστικού κεντήματος, το οποίον κάμνει γνωστόν ανά τον κόσμον το όνομα της Δεσκάτης. Η όλη πρόοδος της πόλεως και των τέκνων της, του Δήμου και της ευρυτέρας περιοχής, μας δίδει πολλήν χαράν. Ευχόμεθα να έχετε πάντοτε πνευματικήν, ηθικήν, κοινωνικήν, πολιτιστικήν και οικονομικήν πρόοδον, να διακρίνεσθε εις έργα αγαθά, φιλογενή και θεάρεστα, και να είσθε ηνωμένοι μεταξύ σας με ειρήνην, ομόνοιαν και αγάπην χριστιανικήν!

 

Ευχαριστούμεν από καρδίας τόσον τον Εντιμότατον Νομάρχην Γρεβενών κ. Δημοσθένην Κοπτσίδην, όσον και τον Εντιμότατον Δήμαρχον Δεσκάτης κ. Νικόλαον Μίγκον δια τας ευγενείς προσφωνήσεις των, τους καλούς λόγους των και την προς το πρόσωπον ημών και τον ον εκπροσωπούμεν άγιον Αποστολικόν και Πατριαρχικόν Οικουμενικόν Θρόνον ευλάβειάν των.

 

Ευχαριστούμεν πάντας τους παρισταμένους δια την θερμήν υποδοχήν και την αγάπην των. [Ιδιαιτέρως ευχαριστούμεν τον Μακαριώτατον Αρχιεπίσκοπον Αθηνών και πάσης Ελλάδος και πεφιλημένον και περισπούδαστον Αδελφόν και Συλλειτουργόν ημών κ. Ιερώνυμον, ο οποίος, παρά τον φόρτον των καθηκόντων του, έχει την ευγένειαν και την καλωσύνην να υποβάλλεται εις προσθέτους κόπους και να μας συνοδεύη εις την επίσκεψιν ημών. Η παρουσία του είναι μία επί πλέον ευλογία δια την Δεσκάτην και είμεθα βέβαιοι ότι εκτιμάται υπό πάντων αναλόγως].

 

Δεν επιθυμούμεν να σας καταπονήσωμεν με μακρηγορίας. Από κέντρου ψυχής και καρδίας απονέμομεν προς πάντας ολόθυμον την Πατρικήν ημών ευχήν και Πατριαρχικήν ευλογίαν και παρακαλούμεν, όσοι δύνασθε και ευκαιρείτε, να μας έρχεσθε ευκαιριακώς εις την Κωνσταντινούπολιν, να προσκυνήτε τα εκεί ιερά και όσια ημών, να δροσίζεσθε εις την ευσεβή πηγήν του Γένους και να αναβαπτίζεσθε εις την ιεράν ιστορίαν της αγίας Πόλεως που ίδρυσεν ο προστάτης και πολιούχος σας Άγιος Κωνσταντίνος ο Ισαπόστολος. Χαίρετε εν Κυρίω πάντοτε, Αδελφοί και τέκνα εν Κυρίω!

 

Η Θεία Χάρις να σκεπάζη την Δεσκάτην και να πλημμυρίζη τας ψυχάς και τας καρδίας σας!  
Εμφανίσεις: 50025
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!