Ο Βαρθολομαίος εγκαινίασε νέα πτερύγα Μοναστηριού

ImageΟλοκληρώθηκαν πριν από λίγο τα εγκαίνια της νέας πτέρυγας, της Ιεράς Μονής Αναλήψεως του Σωτήρος Συκέας, υπό του Οικουμενικού

Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου.

 

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης μετά το πέρας των εγκαινίων έκανε την εξής ομιλία:

 

Ιερώτατε Μητροπολίτα Ελασσώνος κ. Βασίλειε και λοιποί Ιερώτατοι αδελφοί,

Οσιωτάτη Καθηγουμένη Παντάνασσα και πάσα η ευλογημένη Αδελφότης της Μονής!

 

Δοξάζομεν το υπερύμνητον όνομα του δια της Εαυτού Αναλήψεως δοξάσαντος το ανθρώπινον πρόσλημμα και εν δεξιά του θρόνου της θείας μεγαλωσύνης εγκαθιδρύσαντος αυτό εις τους αιώνας Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, ο Οποίος ωδήγησε τους πόδας ημών σήμερον εις το φερώνυμον της Αναλήψεως και της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου ιερόν Σεμνείον και πανθεσσαλικόν προσκύνημα τούτο.

 

Κομίζομεν εις όλους σας την εύλογίαν και στοργήν της εν Κωνσταντινουπόλει Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, της σεβασμίας πνευματικής Μητρός και Τροφού πάντων ημών.

 

Συγκινούμεθα βλέποντες το επί πεντήκοντα και εξ ολόκληρα έτη ερημωθέν πλήρως Μοναστήριον και από του 1988, επί αρχιερατείας του μακαριστού Μητροπολίτου Ελασώνος κυρού Σεβαστιανού και πάλιν ανοίξαν τας πύλας αυτού, ως γυναικείον πλέον Κοινόβιον αντί ανδρικού, και αναστηλωθέν μερικώς, να έχη ήδη πλήρως ανακαινισθή και εμπλουτισθή δι’ ολοκλήρου νέας πτέρυγος και στελεχωθή υπό μικράς μεν προς στιγμήν, αλλ’ εκλεκτής Αδελφότητος, υπό την Οσιωτάτην Γερόντισσαν Παντάνασσαν, με την θερμήν εν παντί υποστήριξιν και φιλόστοργον πατρικήν συμπαράστασιν του Ιερωτάτου Μητροπολίτου κ. Βασιλείου.

 

Γνωρίζοντες τον σεβασμόν όλου του ευσεβούς λαού της περιοχής προς το ιερόν τοιύτο σέβασμα της Εκκλησίας και του Γένους, το οποίον εις δυσχειμέρους εποχάς εστάθη φάρος ολοφώτεινος πίστεως και ελπίδος και αγάπης, πρόχειρον καταφύγιον παντός κινδυνεύοντος και δυστυχούντος και προμαχών προσευχής και διδασκαλείον μετανοίας και ευσεβούς βίου, αντιλαμβανόμεθα ότι η συγκίνησις σήμερον είναι πάγκοινος.

 

Όχι μόνον διότι το καύχημα, το καμάρι όλων σας, δέχεται δια πρώτην φοράν την επίσκεψιν Οικουμενικού Πατριάρχου, όπερ αφ’ εαυτού αποτελεί μεγίστην ευλογίαν, αλλά και διότι η Πατριαρχική ημών επίσκεψις συνδυάζεται με τα εγκαίνια της νέας και ωραιοτάτης πτέρυγος, η οποία θα καλύψη επαρκέστατα βασικάς ανάγκας της Αδελφότητος. Δόξα τω Θεώ πάντων ένεκεν!

 

Οσιωτάτη Γερόντισσα,

 

Η παρουσία υμών και της περί την υμετέραν Οσιότητα Αδελφότητος ενταύθα είναι αναντιρρήτως θέλημα και οικονομία του Θεού και επιθυμία της Θεοτόκου. Είναι δια σας τιμή και ευλογία, αλλά και ευθύνη.

 

Έχετε πέριξ σας ιστορίαν τριών τουλάχιστον αιώνων αγίου μοναχικού και λειτουργικού βίου. Αι ευχαί των Κτητόρων και των παλαιών πατέρων σας συνοδεύουν νυχθημερόν διάπυροι. Πιστεύομεν ότι το νοιώθετε.

 

Η παρένθεσις των ολίγων δεκαετιών της ερημώσεως έκλεισε, χάριτι Θεού, οριστικώς, και μία νέα σελίς της ιεράς ιστορίας της Μονής ήρχισε. Την σελίδα αυτήν την γράφετε εσείς, τη καθοδηγήσει και προστασία του Ποιμενάρχου σας και τη προθύμω συνδρομή και βοηθεία του πιστού λαού και των ευσεβών αρχόντων της περιοχής. Αγωνισθήτε φιλοτίμως και εν υπομονή πολλή, χωρίς φόβον και λιποψυχίαν, στοιχούσαι τω παραδείγματι των αρχαίων Αμμάδων και νεωτέρων Οσίων γυναικών, να λαμπρύνητε την μετάνοιάν σας και την παρθενίαν σας ως αι πέντε φρόνιμοι Παρθένοι της παραβολής, προς σωτηρίαν σας, φωτισμόν και πνευματικήν ενίσχυσιν των πολυπληθών ευσεβών προσκυνητών και των πέριξ οικούντων πιστών, και δόξαν του αγίου ονόματος του γλυκυτάτου Νυμφίου των ψυχών μας Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού.

 

Βλέπουσαι τας ωραίας αγιογραφίας του Καθολικού, να ενθυμήσθε ότι η θέσις των αληθινών Μοναχών ευρίσκεται ανάμεσά των. Αυτός είναι ο κύριος προορισμός σας, αυτός είναι ο λόγος που αφήσατε τον κόσμον, ελάβατε τον σταυρόν σας και αφιερώθητε εις το χαλκείον τούτο της αγιότητος!

 

Από κέντρου ψυχής και καρδίας απονέμομεν εις σας και όλην την Αδελφότητα την Πατρικήν ημών ευχήν και Πατριαρχικήν ευλογίαν, επικαλούμενοι την κραταιάν προστασίαν της Παντανάσσης Θεοτόκου, έως ου εν ασφαλεία πολλή φθάσητε εις το ποθούμενον ακρότατον των εφετών, την θέαν του Τρισαγίου Θεού και την απόλαυσιν της αιωνίου Βασιλείας Του!

 

«Η χάρις του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού και η αγάπη του Θεού και Πατρός, και η κοινωνία του Αγίου Πνεύματος είη» μετά πάσης της Αδελφότητος και μετά πάντων των συνδρομητών, αφιερωτών, ευεργετών και ευσεβών προσκυνητών της Μονής σας! Αμήν! 
Εμφανίσεις: 44075
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!