Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην Ιερά Μονή Κανάλλων

ImageΘερμή υποδοχή επεφύλαξαν πριν από λίγο στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή του Γενεσίου

της Θεοτόκου Κανάλλων Καρυάς Ολύμπου.

 

Στην είσοδο του Μοναστηριού τον Οικουμενικό Πατριάρχη υποδέχτηκε η Ηγουμένη αδελφή Σιλουανή με την αδελφότητα, αλλά και πλήθος προσκυνητών.

 

Εκεί, ο Πατριάρχης ξεναγήθηκε από την Ηγουμένη στους χώρους της Ιεράς Μονής, καθώς και σε χώρους που βρίσκονται στο στάδιο ανακαίνισης και αποκατάστασης.

 

Να αναφερθεί, πως η Μονή είναι γνωστή με την ονομασία μονή Κανάλλων και βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα έξω από την Καρυά, στους πρόποδες του Ολύμπου, μέσα σε κατάφυτο και πανέμορφο φυσικό περιβάλλον με απερίγραπτη θέα τόσο προς τον Όλυμπο όσο και προς το Αιγαίο πέλαγος.

 

Ιδρύθηκε το 16ο αιώνα και πρόσφατα όπως αναφέραμε, ξεκίνησαν και συνεχίζονται οι εργασίες ανακαίνισης και αποκατάστασής του.

 

Τέλος, να σημειωθεί, ότι η Ιερά Μονή Γενέσιον της Θεοτόκου - Κανάλλων λειτουργεί ως Γυναικεία Κοινοβιακή Μονή με 4 μοναχές.

 

Ομιλία Οικουμενικού Πατριάρχη στη Μονή Κανάλλων:

 

Ιερώτατε Μητροπολίτα Ελασσώνος κ. Βασίλειε και λοιποί Ιερώτατοι αδελφοί, Οσιωτάτη Ηγουμένη Σιλουανή και λοιπαί αδελφαί της Μονής,

 

Αγαπητοί συμπροσκυνηταί,

 

Δοξάζομεν το όνομα του Θεού, ο Οποίος μας αξιώνει να έλθωμεν δια πρώτην φοράν εις την παλαιάν και σεβασμίαν Ιεράν ταύτην Πατριαρχικήν και Σταυροπηγιακήν Μονήν της Γεννήσεως της Θεοτόκου.

 

Ελθόντες δε, κομίζομεν την στοργήν, την ευλογίαν και την αγάπην της εσταυρωμένης Αγίας του Χριστού Μεγάλης εν Κωνσταντινουπόλει Εκκλησίας, προς τε την Αδελφότητα και προς τους προσκυνητάς, τους ευεργέτας, συνδρομητάς, αφιερωτάς και υποστηρικτάς της Μονής.

 

Γνωρίζομεν ότι μερικοί ιστορικοί τοποθετούν την ίδρυσιν της Μονής εις τον Θ  αἰῶνα, ενώ άλλοι την θέλουν πολύ μεταγενεστέραν. Τούτο δεν έχει και πολλήν σημασίαν.

 

Σημασίαν έχει ότι διεδραμάτισεν αύτη σημαντικόν ρόλον εις την πνευματικήν ζωήν της περιοχής, ηγαπήθη υπό του λαού, εστέγασε την Θεομητορικήν ευλάβειάν του και πολλαί τον Χριστόν διψώσαι ψυχαί, από των μακαρίων Κτιτόρων Δαμιανού και Ιωακείμ και εξής, εύρον ενταύθα την εν Θεώ τελείωσίν των.

 

Δυστυχώς κατά τας πρώτας δεκαετίας του Κ  αἰῶνος ηρημώθη και έμεινεν η σκια μόνον του ενδόξου παρελθόντος. Αλλ’  αφ’ ης, εν έτει σωτηρίω 1987 η Μονή περιήλθεν, επί μακαριστού Μητροπολίτου Σεβαστιανού, εις την Ιεράν Μητρόπολιν Ελασσώνος, το περί της Μονής ενδιαφέρον ανεζωπυρώθη, και ότε ο φιλομόναχος Μητροπολίτης κ. Βασίλειος έθεσεν ως ένα των κεντρικών αξόνων του ποιμαντικού έργου του την ανασυγκρότησιν, αναστήλωσιν και επάνδρωσιν των Ιερών τούτων Μονών, νέα σελίς ήνοιξε και εις την ιστορίαν του Σεμνείου τούτου από του 1996 και εντεύθεν. Ήδη η Μονή αποκατεστάθη κτηριακώς εις το αρχαίον κάλλος και «ενοικοκυρεύθη», κατά το δη λεγόμενον.

 

Όμως το σπουδαιότερον είναι η εγκατάστασις εν αυτή της νέας γυναικείας Αδελφότητος υπό την Γερόντισσαν Σιλουανήν, η οποία αγωνίζεται μετά συνεπείας τον καλόν αγώνα της προσευχής, της παρθενίας, της κατά Θεόν ασκήσεως και του αγιασμού, τιμώσα το όνομα και την ιστορίαν της Μονής, αλλά και αναβαθμίζουσα το επίπεδον της πνευματικότητος όλης της γύρω περιοχής. Δόξα τω Θεώ και δια τούτο και πάντων ένεκεν!

 

Ευχαριστούμεν θερμώς, Οσιωτάτη Γερόντισσα, και εσάς και τας Αδελφάς, δια την ευλαβή και πρόφρονα υποδοχήν. Σας διαβεβαιούμεθα ότι, ως Πατριαρχικόν Σταυροπήγιον του μαρτυρικού Αγιωτάτου Αποστολικού και Πατριαρχικού Οικουμενικού Θρόνου το Μοναστήριόν σας, ευρίσκεται, μαζί με όλην την Αδελφότητά του, εις το κέντρον της στοργής, της μερίμνης και της προσευχής της σεβασμίας Μητρός Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, και πάντοτε υπό την υψηλήν προστασίαν αυτής.

 

Συνεχίσατε με υπομονήν και χαράν τον άγιον αγώνα σας ως αι φρόνιμοι παρθένοι του Ευαγγελίου. Γρηγορείτε προσκαρτερούσαι την έλευσιν του Ουρανίου Νυμφίου της Εκκλησίας, και εργάζεσθε φιλοπόνως τα άγια έργα της μοναχικής ιδιότητος, ακτινοβολούσαι το φως της εν Χριστώ καθαράς αγάπης και μεταξύ σας, και προς πάντας τους Χριστιανούς, οι οποίοι προσέρχονται ως ευλαβείς προσκυνηταί της αγίας Μονής σας, Ο Ιερώτατος Μητροπολίτης σας κ. Βασίλειος γνωρίζομεν καλώς ότι ευρίσκεται πάντοτε με στοργήν, με ανύστακτον ενδιαφέρον και πατρικήν φροντίδα πολλήν εις το πλευρόν σας.

 

Αυτού ακούετε και τας οδηγίας του μη κουράζεσθε να ζητήτε με ταπείνωσιν, αλλά και εμπιστοσύνην. Υπήρξεν ο ίδιος Ηγούμενος, γνωρίζει καλώς την «καλογηρικήν» και είναι οδηγός και σύμβουλος πολύτιμος!

 

Προσεύχεσθε και υπέρ ημών, οι οποίοι, επωμισμένοι με τας υψίστας ευθύνας όλης της Ορθοδοξίας και αίροντες τον σταυρόν του Γένους, κινούμεθα καθημερινώς εν μέσω πολλών συμπληγάδων και παγίδων και κινδύνων!

 

Την πατρικήν ημών ευχήν και Πατριαρχικήν ευλογίαν από καρδίας απονέμοντες εις όλην την Αδελφότητα και τους προσκυνητάς, σας εμπιστευόμεθα εις την Μητρικήν σκέπην και κραταιάν προστασίαν της Υπεραγίας, ενδόξου, Δεσποίνης ημών Θεοτόκου και Αειπαρθένου Μαρίας, της εφόρου της Μονής. Αυτής πρεσβείαις είθε να αξιωθώμεν όλοι της Βασιλείας του Θεού. Αμήν!
Εμφανίσεις: 69264
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!