Βαρθολομαίος σε μαθητές: "Όχι τσιγκουνιά στην μελέτη"

ImageΑγιασμό τέλεσε σήμερα το πρωί ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, για τους μαθητές όλων των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας

και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Περιφέρειας Ελασσόνας.

 

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος μετά το πέρας του αγιασμού, μίλησε στους μαθητές με πατρικά λόγια και σε πολλά σημεία της ομιλίας του μίλησε στην γλώσσα τον νέων.

 

Χαρακτηριστικά σε ένα σημείο ο Πατριάρχης τόνισε με απλότητα: «Μη σας ξελογιάζουν οι διάφορες σειρήνες. Η ζωή δεν είναι άπλωμα σε μια αναπαυτική πολυθρόνα με τον «φραπέ» στο χέρι.

 

Η ομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου:

 

Ελλογιμώτατοι Διευθυνταί,

Κυρίαι και Καθηγήτριαι και Καθηγηταί,

Αγαπητοί μαθηταί και μαθήτριαι!

 

Δεν είναι συνήθης η συγκίνησις που πλημμυρίζει την καρδιά και την ψυχή μας, καθώς ευρισκόμεθα ανάμεσά σας και αντικρύζομε τα προσφιλή πρόσωπά σας!

 

Ήλθαμε, μαζί με τους αγίους Αρχιερείς της Συνοδείας μας από την ιστορική Κωνσταντινούπολι, για να γνωρίσωμε την Ελασσώνα, την πόλι της Ολυμπιώτισσας, και τα παιδιά της, τον λαό της, και πιο πολύ εσάς, τους εφήβους, την χρυσή ελπίδα του αύριον.

 

Να σας χαρούμε από κοντά, να σας κυττάξωμε κατάματα, να χαρούμε την αγνότητα και την ομορφιά της ψυχής σας, να σας μεταφέρωμε την αγάπη και την ευλογία της Μητέρας Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου.

Ασφαλώς δεν είναι συνηθισμένο γεγονός να ξεκινάτε την σχολική χρονιά έχοντας ανάμεσά σας τον Οικουμενικό Πατριάρχη, τον πνευματικό Πατέρα του Γένους!

 

Τούτο συμβαίνει μία μόνο φορά και είναι μία ξεχωριστή ευλογία, την οποία όμως αξίζετε! Ο τόπος σας έχει δώσει στην Εκκλησία και το Γένος μεγάλες φωτεινές μορφές, όπως ο Άνθιμος ο Ολυμπιώτης, ο Ιωνάς και ο Γερμανός οι Σπαρμιώται, ο Κωνσταντίνος Οικονόμος ο εξ Οικονόμων, που ήσαν σπουδαίοι Διδάσκαλοι του Γένους μας και διακεκριμένοι κληρικοί, έχει δώσει Αγίους, όπως ο Άγιος Βησσαρίων και ο Άγιος Αρσένιος, έχει δώσει ήρωες, έχει δώσει προσωπικότητες που άφησαν αδρά τα ίχνη του περάσματός των στην Ιστορία. Αυτοί θα πρέπη να είναι καύχημά σας, καμάρι σας και ίνδαλμά σας!

 

Ξεκινάτε την χρονιά σας με Αγιασμό. Στα παλαιά Ευχολόγια (βιβλία της Εκκλησίας) υπάρχει προσευχή, την οποία εδιάβαζε ο ιερεύς στο παιδί όταν ξεκινούσε να μάθη γράμματα. Σήμερα γίνεται ολόκληρη τελετή, ο Αγιασμός. Αυτό δεν είναι χωρίς σημασία. Στο σχολείο θεμελιώνετε την αυριανή ζωή σας!

 

Τα θεμέλια αυτά πρέπει να ευλογηθούν, να αγιασθούν, να φωτισθούν από τον Θεό, για να είναι και το οικοδόμημα στέρρεο, ασφαλές, φωτεινό και ευλογημένο! «Αρχή σοφίας, φόβος Κυρίου», σημειώνει η Παλαιά Διαθήκη.

 

Αρχή, βάσις, θεμέλιο της αληθινής σοφίας είναι ο φόβος του Θεού, δηλαδή ο σεβασμός και η πίστις στον Θεό! Με τον Αγιασμό, λοιπόν, λέμε απλά ότι θέλουμε ως βάσι της μορφώσεώς μας και της παιδείας μας τον Θεό! Μια παλιά ρωσσική παροιμία λέει: «Χωρίς τον Θεό ούτε ως το κατώφλι»!

 

Εσείς ετοιμάζεσθε να δρασκελίσετε το κατώφλι της γνώσεως και να πορευθήτε τον μακρύ και γεμάτο κινδύνους δρόμο της ζωής! Γι  ατό το ξεκίνημά σας πρέπει να γίνεται με τον Θεό, εις το όνομα του Θεού, υπό την σκέπη και την προστασία του Θεού!

 

Ξεκινώντας την νέα χρονιά, να έχετε ενθουσιασμό, όρεξι για πνευματική εργασία, διάθεσι να καταβάλετε κόπους! Τίποτε δεν μας χαρίζεται χωρίς να κοπιάσωμε, αλλά και με τίποτε δεν μετριέται η χαρά και η ικανοποίησις που αισθανόμεθα όταν αρχίζουν να μαζεύωνται οι καρποί των κόπων μας! Η οκνηρία, η τεμπελιά, δεν είναι μόνο αμάρτημα. Είναι αυτοκαταστροφή!

 

Ο Απόστολος Παύλος, παίρνοντας μια αγροτική εικόνα της εποχής, μας λέει: «Ο σπείρων φειδομένως, φειδομένως και θερίσει, και ο σπείρων επ  ελογίαις, επ’ ευλογίαις και θερίσει». Εκείνος που σπέρνει το χωράφι του τσιγκούνικα, τσιγκούνικα θα θερίση κιόλας.

 

Όμως αυτός που θα το σπείρη με απλοχεριά, θα θερίση πλούσια συγκομιδή! Όχι τσιγκουνιά, λοιπόν, στην μελέτη, στην έρευνα, στην προσπάθεια! Συνεργάζεσθε οικοδομητικά με τους Καθηγητάς σας, μελετάτε, συγκρίνετε, κρίνετε, προχωρείτε! Είπαμε ότι η ευλογημένη Θεσσαλική γη έδωσε μεγάλα στοιχεία.

 

Εσείς να γίνετε μεγαλύτερα και να την δοξάσετε περισσότερο! Να λέτε, όπως τα αρχαία Σπαρτιατόπουλα: «άμες δε γ  σόμεθα πολλώ κάρρονες»! Δηλαδή, «εμείς θα γίνωμε πολύ καλλίτεροι»! Μη σας ξελογιάζουν οι διάφορες σειρήνες. Η ζωή δεν είναι άπλωμα σε μια αναπαυτική πολυθρόνα με τον «φραπέ» στο χέρι.

 

Είναι δύσκολη η ζωή! Αλλά είναι και ωραία, όταν κανείς αγωνίζεται να την αντιμετωπίση παλληκαρίσια, τίμια, με πίστι στον Θεό και εμπιστοσύνη στην αγάπη Του και την πρόνοιά Του!

 

Δεν θα σας κουράσωμε περισσότερο. Ευχόμεθα άπλετο τον φωτισμό του Θεού και την άνωθεν ενίσχυσι και εις τους διδάσκοντας και εις τους διδασκομένους. Εις το τέλος του σχολικού έτους ο αμητός να είναι πλούσιος και όλοι να είσθε εξαιρετικά ικανοποιημένοι και χαρούμενοι!

 

Ο Ποιμενάρχης σας, ο αγαπητός μας Ιερώτατος Μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Βασίλειος, θα είναι διαρκώς δίπλα σας, με όλη την στοργή και το ενδιαφέρον για τα παιδιά και τους νέους που τον χαρακτηρίζουν.

 

Από αυτόν θα πληροφορούμεθα τας προόδους σας και θα σας καμαρώνωμεν, έστω και από μακρυά. Να το ενθυμήσθε: Σας αγαπούμε πολύ! Σας αγαπούμε, προσευχόμεθα για σας και σας περιμένομε με πρώτην ευκαιρίαν στην Κωνσταντινούπολι, στο ταπεινό, αλλά πάντοτε φωτεινό Φανάρι, που είναι σπίτι σας και έτσι πρέπει να το νιώθετε, να έλθετε να προσκυνήσετε τα ιερά και τα όσια της Ορθοδοξίας και της Ρωμηοσύνης και να δροσισθήτε στην ευσεβή πηγή του Γένους μας !

 

Καλή σχολική χρονιά! Η πατρική ευχή και η Πατριαρχική μας ευλογία σας συνοδεύουν από κέντρου ψυχής. Να ζήτε και να προοδεύετε πάντοτε! 
Εμφανίσεις: 35472
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!