Επίτιμος Δημότης Ελασσόνας ο Βαρθολομαίος

ImageΤο Δημαρχείο Ελασσόνας επισκέφθηκε μετά τον αγιασμό των μαθητών ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος σήμερα

ολοκληρώνει την 4ημερη επίσκεψη του στην Ιερά Μητρόπολη Ελασσώνος.

 

Ο Δήμαρχος Ελασσόνας κ. Γιώργος Πασχόπουλος, μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αναγόρευσε τον Προκαθήμενο της Ορθοδοξίας επίτιμο Δημότη Ελασσόνας.

 

Τέλος, να σημειωθεί, ότι το μεσημέρι (15:00) ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος θα αναχωρήσει από την Ελασσόνα με προορισμό την Τρίπολη, όπου εκεί θα πραγματοποιήσει 2ημερη επίσκεψη στην Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας.

 

Ομιλία Οικουμενικού Πατριάρχη κατά την αναγόρευση σε επίτιμο δημότη :

 

Ιερώτατοι αδελφοί,

Εντιμότατε κ. Δήμαρχε, Εντιμότατε κ. Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου, Εντιμότατα

Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου!

 

Πολλήν χαράν και αγαλλίασιν δοκιμάζομεν επισκεπτόμενοι από προχθές την ωραίαν πόλιν σας και, την ώραν αυτήν, το Δημαρχείον της. Αι θερμαί υποδοχαί, τας οποίας ευγενώς επεφυλάξατε εις ημάς, τόσον προχθές εις την πλατείαν της Ελασσώνος, άμα τη αφίξει ημών, όσον και η σημερινή, εις την έδραν σας, το Δημαρχείον, καθώς και οι ωραίοι και πλήρεις ευλαβείας λόγοι σας, μας συνεκίνησαν βαθύτατα και σας ευχαριστούμεν, κ. Δήμαρχε, με ανάλογον θερμότητα.

 

Ιδιαιτέρως μας συγκινεί η λίαν τιμητική απόφασις του εντίμου Δημοτικού Συμβουλίου να μας αναγορεύση σήμερον Επίτιμον Δημότην της Ελασσώνος. Αποδεχόμεθα ευγνωμόνως την τιμήν, αλλ’ ούτως η άλλως αισθανόμεθα ήδη ότι προ πολλού είμεθα εις εξ υμών!

 

Ο πατήρ ταυτίζεται με τα τέκνα του, το σπίτι των είναι σπίτι του, όπως και το ιδικόν του είναι σπίτι των εξ ίσου! Ευρισκόμενοι εις την Ελασσώνα είμεθα εν μέσω των εν Κυρίω προσφιλεστάτων τέκνων ημών, και η οικία των, η πόλις δηλαδή, ο Δήμος και το Δημαρχείον, αισθανόμεθα ότι είναι οικία και πόλις και Δήμος ημέτερος, δι’ αυτό και νοιώθομε κοντά σας τόσον άνετα και ζεστά!

 

Αν και ισχύει πάντοτε δια τους Χριστιανούς, μάλιστα δε δι’ ημάς τους κληρικούς, και δη τους αγάμους, ο λόγος του Αποστόλου Παύλου: «ου γαρ έχομεν ώδε μένουσαν πόλιν, αλλά την μέλλουσαν επιζητούμεν» (Εβρ. 13: 14), ουχ ήττον, ως άνθρωποι, αφεύκτως συνδεόμεθα συναισθηματικώς και με τόπους και πόλεις και χωρία της κάτω πατρίδος, όπου ηυτυχήσαμεν να συναντήσωμεν αγάπην, ευγένειαν, πίστιν Χριστού και ευλάβειαν, αφοσίωσιν εις τα ιερά και τα όσια της αγίας κληρονομίας των πατέρων ημών, φρόνημα εκκλησιαστικόν υγιές και ειλικρινή απόφασιν δια συνέχειαν του ευγενούς και θεοφιλούς αγώνος ίνα έλθη η Βασιλεία του Κυρίου εις τον κόσμον και γίνη πράξις το άγιον θέλημά Του, «ως εν ουρανώ και επί της γης»!

 

Τοιούτον τι επάθομεν και με την Ελασσώνα εξ αιτίας υμών, αγαπητοί! Αναχωρούντες, λοιπόν, μετ’ ολίγον, δεν θα παραλάβωμεν μόνον εις τας αποσκευάς μας τα έγγραφα πειστήρια του ότι ανήκομεν πλέον εις τον Δήμον σας, τον Δήμον μας! του λοιπού, ούτε μόνον την ποικιλοτρόπως εκφρασθείσαν ευλαβή αγάπην σας, αλλά και θα αφήσωμεν πλησίον σας εν τμήμα της πατρικής ημών καρδίας, το οποίον θα αγρυπνή εν αγάπη και προσευχή υπέρ υμών και των τέκνων σας, θα παρακολουθή μετ’ εγκαυχήσεως τας προόδους σας και θα μοιράζεται μαζί σας τας αγωνίας, τους οραματισμούς, τα όνειρα και τας ελπίδας σας δια την αύριον!

 

Ως δημότης Ελασσώνος, σας παρακαλούμεν θερμώς, κ. Δήμαρχε, κ. Πρόεδρε και κ. κ. Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, το παν να πράξητε, μετά ζήλου και σπουδής και ενθουσιασμού, και τίποτε να μη παραλείψητε, εις τα πλαίσια των αρμοδιοτήτων και δυνατοτήτων σας, προκειμένου η «ουδαμώς ελαχίστη εν τοις ηγεμόσιν Ιούδα» Ελασσών μας να προοδεύη πάντοτε κοινωνικώς, πολιτιστικώς, πνευματικώς και κατά Θεόν, υπό την σκέπην της Ολυμπιωτίσσης και με τας ευχάς και ευλογίας του καλού της Ποιμενάρχου Ιερωτάτου Μητροπολίτου κ. Βασιλείου, εις κοινόν έπαινον του ονόματός σας!

 

Ευχαριστούντες και αύθις δια την προσγινομένην εις ημάς μεγάλην τιμήν, την οποίαν και επιγράφομεν εις τον μαρτυρικόν όσον και ένδοξον Οικουμενικόν ημών Θρόνον, σας προσκαλούμεν να έλθητε με πρώτην ευκαιρίαν εις την Πόλιν, η οποία, ασφαλώς, δεν είναι πλέον πολιτικώς η Βασιλεύουσα, αλλ’ είναι πάντοτε η πνευματικώς Βασιλεύουσα δια κάθε Ρωμηόν, δια κάθε Ορθόδοξον, είναι πάντοτε η Αγία Σιών του ευσεβούς ημών Γένους, και εκεί, εις τον εν Φαναρίω πατρικόν οίκον σας, να σας αποδώσωμεν στοιχειωδώς την αγάπην.

 

Να είναι ευλογημένη δαψιλώς παρά Κυρίου η Ελασσών! Να είσθε ευλογημένοι άπαντες!... 
Εμφανίσεις: 52188
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!