Επίτιμος Δημότης Τρίπολης ο Οικουμενικός Πατριάρχης

ImageΕπίτιμος Δημότης Τρίπολης αναγορεύτηκε σήμερα από τον Δήμαρχο της πόλης κ. Αλέξανδρο Κοτσιάνη, ο Οικουμενικός Πατριάρχης

κ. Βαρθολομαίος.

 

Η τελετή της αναγορεύσεως του Πατριάρχη σε επίτιμο Δημότη, πραγματοποιήθηκε στο Αποστολοπούλειον Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τριπόλεως.

 

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Τρίπολης, Κώστας Τζιούμης, ανέγνωσε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία ομοφώνως, «ανακηρύσσει την Α.Θ.Π. τον Αρχιεπίσκοπον Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης και Οικουμενικόν Πατριάρχην κ.κ. Βαρθολομαίον, Επίτιμον Δημότην Τριπόλεως, ως ελάχιστον δείγμα ευγνωμοσύνης ανθ΄ων υπέρ του Έθνους και της Εκκλησίας πράττει».

Ο Δήμαρχος Τριπόλεως Αλέξανδρος Κοτσιάνης απευθυνόμενος στον κ. Βαρθολομαίο σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «περιποιεί τιμή άρρητη το ότι δεχτήκατε, να σας ανακηρύξουμε παντοτινό επίτιμο δημότη.

Να είστε συνδημότης μας, να σας αποκαλούμε Τριπολίτη. Το επιχειρούμε τούτο, Παναγιώτατε, γιατί και οι σημερινοί Τριπολιτσιώτες θέλουν τον Πατριάρχη τους ομόσκηνο και ομοτράπεζο, δικό τους άνθρωπο και πνευματικό τους πατέρα».

Επίσης, στις 21:00 το βράδυ θα παρατεθεί δεξίωση από τον Νομάρχη Αρκαδίας κ. Δημήτριο Κωνσταντόπουλο προς τιμή του Οικουμενικού Πατριάρχη.

 

Τέλος, να σημειωθεί, με αφορμή της επισκέψεως του Πατριάρχη στην Τρίπολη θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις τιμής και αγάπης προς τον Παναγιότατο από τον λαό της Αρκαδίας, με παραδοσιακούς χορούς από χορευτικά συγκροτήματα.

 

Η ομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχη κατά την τελετή :

 

Ιερώτατε Μητροπολίτα Μαντινείας και Κυνουρίας κύριε Αλέξανδρε και λοιποί Ιερώτατοι αδελφοί, Τέκνα ημών εν Κυρίω αγαπητά,

 

Υπάρχουσιν ανά την οικουμένην γην πόλεις των οποίων η ίδρυσις ανάγεται εις δυσεξαριθμήτους αιώνας προ ημών. Υπάρχουσι και πόλεις κατοικηθείσαι μόλις προ πέντε η και τεσσάρων αιώνων.

 

Όμως πολλαί εκ των πρώτων ουδέν ίχνος αφήκαν πολιτισμού και μόνον η αρχαιολογική σκαπάνη φέρει εις φως σπαράγματά τινα και όστρακα ευτελούς αξίας μαρτυρούντα ύπαρξιν ζωής και ουδέν έτερον.

 

Εξ αντιθέτου, πολλαί των νεωτέρων πόλεων μη έχουσαι ιστορικάς περγαμηνάς αλλά σφριγώσαι, διεδραμάτισαν ρόλον πρωταγωνιστικόν εις τα πράγματα των κύκλω αυτών περιοχών αλλά και εις το έθνος εις το οποίον ανήκουν. Τοιούτον παράδειγμα, επιβεβαιούν τα όσα εν τοις πρόσθεν είπομεν, τυγχάνει και η πρωτεύουσα της Αρκαδίας αλλά και της Πελοποννήσου όλης.

 

Πόλις σχετικώς νέα προερχομένη εξ ασήμου πολίσματος φέροντος όνομα σλαυογενές είναι και η Τρίπολις. Πόλις νεαρά τη ηλικία πλην ένδοξος και ηρωϊκή, ήτις έχει προσηλωθή εις τας καρδίας των Πανελλήνων ως η πόλις άνευ της οποίας ο άνεμος της ελευθερίας δεν επρόκειτο να πνεύση ποτέ.

 

Διο και οι της γύρωθεν περιοχής κάτοικοι ερωτώμενοι ποίας καταγωγής είναι απαντούν: «Τριπολιτσιώτης». Οπότε Αρκάς ίσον Τριπολιτσιώτης και Τριπολιτσιώτης ίσον Αρκάς.

 

Παρατηρούμεν ότι η πόλις σας οσημέραι μεγενθύνεται, της υπαίθρου χώρας εγκαταλειπομένης και ερημουμένης. Εις τούτο συντελεί η θέσις αυτής ούσης ο ομφαλός της Πελοποννήσου πάσης, διο και εις παλαιοτέρους χρόνους εγένετο έδρα του Μόρα βαλισή, του διοικητού δηλονότι του Μορέως. Αλλά και εν τοις καθ  μς χρόνοις είναι η έδρα πολλών κρατικών, στρατιωτικών, δικαστικών, πανεπιστημιακών και αυτοδιοικητικών αρχών.

 

Πρόσθες όμως, ότι ουχί μόνον η θέσις αυτής την ανήγαγεν εις τόσον περίοπτον θέσιν. Την θέσιν ταύτην κατέλαβε κυρίως λόγω των τέκνων αυτής. Αυτό τούτο το Πνευματικόν Κέντρον του Δήμου Τριπόλεως το αποκαλούμενον Αποστολοπούλειον, κτίσμα ον και κληροδότημα μετανάστου εις Η. Π. Α. διαδείκνυσι το άλγος δια νόστον, δηλαδή την νοσταλγίαν προς την πατρίδα, τον τόπον της γεννήσεως, τον πόθον να προσφέρη ο,τι ο κόπος και ο μόχθος μιας ζωής απεκόμισε, προς ωφέλειαν των συμπατριωτών αυτού.

 

Η πτωχεία του εδάφους, οι συνεχείς πόλεμοι, αι φυσικαί καταστροφαί και η αστοργία ιθυνόντων οδηγούν πολλούς εις την μυθικήν Αμερικήν εις το πιστευόμενον Ελδοράδο. Όμως η καρδία των, οι λογισμοί των, τα όνειρά των ήσαν εδώ, εις την πόλιν των πατέρων των. «Ουδέν γαρ γλύκιον πατρίδος», ως έλεγεν από της εξορίας αυτού ο της ημετέρας Μετριότητος προκάτοχος, Ιωάννης ο Χρυσόστομος.

 

Τα πλείστα η και πάντα τα ευαγή ιδρύματα της πόλεώς σας φέρουν ονόματα χορηγών και δη εξ Αμερικής. Εκκλησίαι, νοσοκομεία, πνευματικά κέντρα φέρουν ως πρώτον όνομα το του χορηγού. Αποστολοπούλειον, Δεκάζειον, Τριανταφυλλάκειον, Μυστριώτειον ..., υπενθυμίζοντα εις ημάς μετά συγκινήσεως τα ημέτερα εν τη Βασιλευούση ιδρύματα. Ζωγράφειον, Ιωακείμειον, Μαράσλειον, Ζάππειον, Σισμανόγλειον, Χρυσοβέργειον και πολλά άλλα. Καταδεικνύει τούτο ότι ενός γένους εσμέν, τέκνα της εσταυρωμένης Ρωμηοσύνης και ημείς «στου Βοσπόρου τ  γιονέρια» και υμείς ενταύθα και οι όπου γης Ρωμηοί.

 

Αλλά και εις τον πνευματικόν βίον κατ  οδέν υστερεί η Τρίπολις. Εκκλησιαστικοί, πολιτικοί, στρατιωτικοί, δικαστικοί άνδρες, λογοτέχναι και ποιηταί ων ουκ έστιν αριθμός προήλθον εξ αυτής.

 

Διο και χαίρομεν επί τη ανακηρύξει της ημετέρας Μετριότητος εις επίτιμον δημότην του Δήμου Τριπόλεως. Ευχαριστούμεν ιδιαιτέρως τον Εντιμότατον κύριον Δήμαρχον Αλέξανδρον Κοτσιάνην, τον κ. Πρόεδρον του Δημοτικού Συμβουλίου και τα μέλη αυτού και Πατριαρχικώς επευλογούμεν τα έργα αυτών.

 

Η τιμητική αύτη διάκρισις αναφέρεται πέραν του ταπεινού ημών προσώπου και εις την μαρτυρικήν Αγίαν του Χριστού Μεγάλην Εκκλησίαν και κυρίως εις αυτήν. Αναχωρούντες εντεύθεν θα μεταφέρωμεν προς εκείνους τους φρυκτωρούντας την αγάπην, τον σεβασμόν και την κυρηναϊκήν συμπαράστασιν παντός του ευλογημένου λαού της Τριπόλεως, αρχόντων της τοπικής αυτοδιοικήσεως και του αγαπητού κυρίου Δημάρχου προσωπικώς.

Εμφανίσεις: 44844
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!