Ο Βαρθολομαίος καλύπτει τον Δημήτριο στο θέμα των ορφανών

ImageΤην πλήρη κάλυψή του παρέχει ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος προς τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο, αναφορικά με το θέμα της άρνησης του τελευταίου να βοηθήσει τα δύο ορφανά παιδιά από το Κονγκό.

Η άρνηση αυτή προκάλεσε την παρέμβαση δι' επιστολής του Μητροπολίτη Ικονίου κ. Θεολήπτου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στον «Εθνικό Κήρυκα».

Ο Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, αναφέρει στο ανακοινωθέν του τα εξής: «Ανακοινούται ότι το γράμμα του Σεβ. Μητροπολίτου Ικονίου κ. Θεολήπτου προς την εφημερίδα ‘Εθνικός Κήρυκας’ της Αμερικής αποτελεί προσωπικήν απόφασιν και πρωτοβουλίαν του επιστείλαντος Ιεράρχου και η αποστολή του εγένετο εν αγνοία της Μητρός Εκκλησίας, το δε περιεχόμενόν του δεν απηχεί τας απόψεις αυτής.

Τα αισθήματα εκτιμήσεως και αγάπης του Οικουμενικού Πατριαρχείου προς τον Σεβ. Αρχιεπίσκοπον Αμερικής κ. Δημήτριο εξέφρασε κατ' επανάληψιν η Α. Θ. Παναγιότης ο Πατριάρχης κατά την πολυήμερον επίσκεψή του εις Αμερική το παρελθόν Φθινόπωρον, εξ' αφορμής και της συμπληρώσεως δέκα ετών αγλαοκάρπου αρχιεπισκοπίας της Αυτού Σεβασμιότητος.

Εν Φαναρίω τη 18η Ιανουαρίου 2010

Εκ της Αρχιγραμματείας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου».

Ο «Εθνικός Κήρυκας» είναι σε θέση να γνωρίζει πως ο Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος προέβη στην πράξη του αυτή, με καθυστέρηση δέκα τουλάχιστον ημερών από την αποκάλυψη του θέματος, έπειτα από φορτικές πιέσεις που του ασκήθηκαν από παράγοντες της Αρχιεπισκοπής και συγκεκριμένα από μέλη του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου.

Ο Πατριάρχης, χθες το μεσημέρι, συγκάλεσε μία άτυπη σύσκεψη ιεραρχών εκ της ενδημούσης εν Τουρκία ιεραρχίας, στην οποία προσήλθαν οι εξής Μητροπολίτες: Πέργης Ευάγγελος, Δέρκων Κωνσταντίνος, Σεβαστείας Δημήτριος, Μύρων Χρυσόστομος, Μυριοφύτου και Περιστάσεως Ειρηναίος. Παρών ήταν και ο Αρχιγραμματέας Αρχιμανδρίτης Ελπιδοφόρος Λαμπρυνιάδης.

Η πλειάδα των ιεραρχών δεν ήθελε καν να εκδοθεί ανακοινωθέν, πλην όμως επέμενε ο ίδιος ο Πατριάρχης - ο οποίος μίλησε με θετικά λόγια για τον Μητροπολίτη Θεόληπτο- λέγοντας, ωστόσο, στους αρχιερείς, ότι πιέζεται από παράγοντες της Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Για το θέμα των δίδυμων ορφανών από το Κονγκό, Κωστάκη και Δημήτρη Σπορίδη -των οποίων ο Έλληνας πατέρας απεβίωσε πριν από επτά χρόνια, ενώ η Κονγκολέζα μητέρα τους είναι σοβαρά άρρωστη με καρκίνο στο τελευταίο στάδιο- υπενθυμίζεται ότι ο Μητροπολίτης Κεντρώας Αφρικής κ. Ιγνάτιος, καθώς και ο θείος των παιδιών από τη Φιλαδέλφεια, Ιωάννης Σπορίδης, είχαν καταφύγει με επιστολή τους προς την Ακαδημία του Αγίου Βασιλείου και την Αρχιεπισκοπή Αμερικής, οι οποίες αρνήθηκαν να βοηθήσουν, όπως αποκάλυψε ο «Εθνικός Κήρυξ» την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2010.

Το δημοσίευμα του «Ε.Κ» στηρίχθηκε σε επιστολή του Αρχιεπισκόπου κ. Δημητρίου, με ημερομηνία 21 Δεκεμβρίου 2009 προς τον θείο των παιδιών, στην οποία αναφερόταν ξεκάθαρα η άρνηση. Διαβάζοντας ο Μητροπολίτης Ικονίου κ. Θεόληπτος από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το δημοσίευμα του «Ε.Κ.» στην ηλεκτρονική μας έκδοση www.ekirikas.com, στο οποίο υπήρχε η άρνηση για βοήθεια του κ. Δημητρίου, με επιστολή του στον «Ε.Κ.» κατήγγειλε τη στάση του Αρχιεπισκόπου κ. Δημητρίου.

Στην επιστολή του, - δες έκδοση του «Ε.Κ.» της Δευτέρας 11 Ιανουαρίου 2010 - ο Μητροπολίτης Ικονίου κ. Θεόληπτος, ανάμεσα στα άλλα, ανέφερε και τα εξής: «Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος ο οποίος έλαβε το γράμμα διά βοήθεια είχε την συνείδησή του ήσυχη τις εορτές της Θείας Επιφανείας και του Νέου Ετους;

Μπόρεσε να εορτάσει ως αρχιερεύς τις Άγιες αυτές ημέρες άνευ συνειδησιακού προβλήματος; Πώς μπόρεσε να δώσει την απάντηση που έστειλε εις τον θείο των δύο αυτών παιδιών και μάλιστα κοροϊδεύοντας και στέλνοντας ευχάς 'διά εξεύρεσιν λύσεως'.

Αλήθεια πού βαδίζουμε; Πού οδηγείται αυτή η ταλαίπωρος Ορθόδοξος Εκκλησία; Πού την οδηγούν οι ασυνείδητοι ποιμένες της;».

Την Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2010, η Αρχιεπισκοπή εξέδωσε ανακοινωθέν στο οποίο ανάμεσα στα άλλα ανέφερε και τα εξής: «Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος και η Ακαδημία του Αγίου Βασιλείου υπήρξαν και παραμένουν πρόθυμοι και επιθυμούν διακαώς να βοηθήσουν αυτή την οικογένεια».

Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Δημήτριος, χωρίς να κάνει καμία αναφορά στο γράμμα του της 21ης Δεκεμβρίου 2009, ανέγραψε στο ανακοινωθέν του, πως «κάθε άλλη παρουσίαση των ανωτέρω, η οποία δίνει αντίθετη εικόνα, είναι ανεύθυνη και αξιοκατάκριτη.

Πρόκειται περί αίσχους και πρέπει να αισχύνονται όσοι μπορούν και εκμεταλλεύονται με υπερβολές, με παραποίηση της αλήθειας και αβάσιμες καταγγελίες τη δυστυχία οποιουδήποτε παιδιού και ιδιαίτερα όταν πρόκειται περί ορφανού».

Εμφανίσεις: 39470
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!