Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στο Νομάρχη Μεσσηνίας

ImageΟ Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, μετέβη σήμερα το βράδυ στο διοικητήριο Καλαμάτας όπου πραγματοποίησε εθιμοτυπική επίσκεψη στο νομάρχη Μεσσηνίας και πρόεδρο της ΕΝΑΕ Δημήτρη Δράκο.

Ο νομάρχης Μεσσηνίας υποδεχόμενος τον προκαθήμενο της Ορθοδόξου Εκκλησίας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «είναι ιδιαίτερη η τιμή για το Μεσσηνιακό λαό, η παρουσία εδώ του Πατριάρχη του Γένους, του πνευματικού ηγέτη του ελληνισμού, του άγρυπνου μαχητή του Χριστού και της Ορθοδοξίας, του σεπτού σταυροφόρου της αγάπης, της αλήθειας, της αρετής και της διακονίας».

Και συμπλήρωσε «Ο λόγος σας, χάριτι ηρτημένος ευωδιάζει πνεύματος Αγίου. Οι παρεμβάσεις σας, η δράση σας σε θέματα ανθρωπιστικής αλληλεγγύης, προώθησης της διεθνούς συνεργασίας, σε ζητήματα περιβάλλοντος και οικολογίας, σας καθιστούν ηγέτη διεθνούς ακτινοβολίας και παγκοσμίου αναγνώρισης.

Και ομολογούμε δια στόματος του Γρηγορίου του Θεολόγου ότι, ούτος είναι ο Πατριάρχης ημών «Υψηλός μεν τοις έργοις, ταπεινός δε τω φρονήματι και την μεν αρετήν απρόσιτος, την ευτυχίαν δε και λίαν ευπρόσιτος»…Σας διαβεβαιώνουμε ότι ο πιστός και φιλόπονος λαός της Μεσσηνίας μας, μαζί με τα ειρηνικά του έργα, παρακολουθεί και στηρίζει το πνευματικό, ηθικό αλλά και εθνικό αγώνα του Πατριαρχείου για την επιβίωσή του’’.

Αυτή την ώρα προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχη η Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας παραθέτει επίσημο δείπνο.

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΣΤΗΝ ΝΟΜΑΡΧΙΑ

Ελθόντες εκ Κωνσταντινουπόλεως κομισταί της στοργής και ευλογίας της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, του Οικουμενικού Πατριαρχείου, μετά πολλής χαράς επισκεπτόμεθα ήδη την Νομαρχίαν, δια να ίδωμεν εκ του πλησίον τους εντίμους Άρχοντας της Δευτεροβαθμίου Τοπικής Αυτοδιοικήσεως και καταστέψωμεν τα τε αγαπητά πρόσωπά σας και το έργον σας με την πατρικήν ευχήν και την Πατριαρχικήν μας ευλογίαν.

Μόλις προ ολίγου το Δημοτικόν Συμβούλιον της πρωτευούσης του Νομού μας ετίμησε δια του τίτλου του Επιτίμου Δημότου Καλαμάτας [ομού μετά του Εξοχωτάτου Πρωθυπουργού κ. Γεωργίου Παπανδρέου].

Επομένως, επισκεπτόμεθα την Νομαρχίαν όχι μόνον ως έξωθεν επίσημος επισκέπτης, αλλά και ως Καλαματιανός, ως Μεσσήνιος! Τούτο ευλόγως αυξάνει την συγκίνησίν μας!

Από τα Ομηρικά έπη γνωρίζομεν, αγαπητοί παρόντες, τον συνώνυμον καταστάντα της σοφίας και της συνέσεως μυθικόν Μεσσήνιον βασιλέα Νέστορα, του οποίου αι συγκεκριμέναι αρεταί δεν συναντώνται, δυστυχώς, εν επαρκεία εις τας ημέρας μας, εις παγκόσμιον επίπεδον, με δυσαρέστους, ασφαλώς, συνεπείας.

Η Αγία Ξενία, ο Όσιος Θεόδωρος, ο Άγιος Αθανάσιος, ο Οσιομάρτυς Ηλίας και ο Όσιος Ιερόθεος, με πλειάδα ασφαλώς άλλων ομολόγων των, γόνων και αυτών της αγιοτόκου Μεσσηνιακής γης, των οποίων τα ονόματα ο Θεός καλώς γνωρίζει, προσέθεσαν εις την σοφίαν και την σύνεσιν του Νέστορος την χριστιανικήν αρετήν, την ευαγγελικήν τελειότητα, τον αγιασμόν και την χάριν, και κατέστησαν το όνομα της Μεσσηνίας σεπτόν και αιδέσιμον.

Η Μεσσηνιακή γη ανέδειξε και εις την νεωτέραν εποχήν σπουδαίας προσωπικότητας, ως ο επί πολλή συνέσει, δεξιότητι και διορατικότητι διακριθείς Πρωθυπουργός Αλέξανδρος Κουμουνδούρος, οι Μαυρομιχάληδες, πλείστοι παλαιοί και νεώτεροι ηρωϊκοί αγωνισταί, καλλιτέχναι, ως η μεγάλη Μαρία Κάλλας (κατά το ήμισυ Κωνσταντινουπολίτισσα!) και ει τις έτερος, οι νεώτεροι πολιτικοί Γεώργιος Γεννηματάς, Ιωάννης Χαραλαμπόπουλος, Προκόπιος Παυλόπουλος και, βεβαίως, ο αγαπητός αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως Εξοχώτατος κ. Αντώνιος Σαμαράς.

Παραλλήλως, έδωσε και εις την Εκκλησίαν στελέχη της περιωπής των αοιδίμων Αρχιερέων Μονεμβασίας και Καλαμάτας Χρυσάνθου Παγώνη, Γάνου και Χώρας Νεοφύτου, Ναυπλίου Γρηγορίου Καλαμαρά, Τριφυλλίας και Ολυμπίας Ιγνατίου και Νεοφύτου, Θεσσαλιώτιδος Ιεζεκιήλ και Κυρίλλου, Γαλλίας Μελετίου, Λευκάδος Νικηφόρου και του [εν μέσω ημών] λίαν αγαπητού Ιερωτάτου Μητροπολίτου Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Μελετίου! Δύνασθε δια πάντας τούτους, και πολλούς ακόμη, να σεμνύνεσθε!

Το καθ’ ημάς, ευχόμεθα να εξακολουθήση ο ιστορικός τούτος τόπος να δίδη εις το Γένος και την Εκκλησίαν περίβλεπτα αναστήματα, την αγαθοποιόν δράσιν, την αρετήν και την προσφοράν των οποίων εις την επιστήμην και τας τέχνας θα επαινή η ιστορία εις το διηνεκές.

Ευχαριστούμεν τον Εντιμότατον Νομάρχην κ. Δημήτριον Δράκον δια την θερμήν υποδοχήν, δια την ευγενή προσφώνησίν του, καθώς και δια το ωραίον συμβολικόν δώρον.

Τα εκτιμώμεν δεόντως και πάσαν προς ημάς τιμήν επιγράφομεν εις τον άγιον Πατριαρχικόν ημών Οικουμενικόν Θρόνον, εν ονόματι του οποίου σας προσφέρομεν και ημείς συμβολικώς το ταπεινόν τούτο δώρον, εις ανάμνησιν της ενταύθα επισκέψεως ημών και ευλογίαν του Νομαρχιακού Καταστήματος.

Δεν επιθυμούμεν να σας καταπονήσωμεν δια περισσοτέρων!

Διαβεβαιούμενοι ότι θα έχετε πάντοτε, μετά του καλού Ποιμενάρχου σας, αγαπητού αδελφού κ. Χρυσοστόμου, όλως διακεκριμένην θέσιν εις την καρδίαν και εις τας προσευχάς μας, ευλογούμεν άπαντας από καρδίας και ευχόμεθα εις την Μεσσηνίαν και τον ευσεβή λαόν της όλα τα καλά του Θεού!

Να ζήτε, να υγιαίνετε, να ειρηνεύετε, να προκόπτετε εις παν έργον αγαθόν και κοινωφελές, και να αξιωθώμεν όλοι να εορτάσωμεν θεοφιλώς την μεγάλην εορτήν και πανήγυριν της Υπαπαντής του Κυρίου! Χρόνια πολλά!

Image

 

Εμφανίσεις: 45657
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!